Soorten dakisolatie
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Hans39 | Via Artikel Post
Gezien: 699 |
Aantal woorden: 1362 |
Datum: Mon, 24 Jul 2017 |
0 commentaar
In ons land vind je behoorlijk wat bouwstijlen. Het landschap in dorpen en steden wordt vooral bepaald door woningen met platte daken en woningen met puntdaken. Er zijn ook allerlei bouwjaren van woningen. Wanneer je in een woning woont die voor 1980 is opgeleverd weet je zeker dat er nog een andere bouwverordening gold dan na die tijd. Voor 1980 werden woningen in veel mindere mate geïsoleerd en dat is te merken. Wanneer jij in een dergelijke woning woont betaal je maandelijks een behoorlijk bedrag aan het energiebedrijf. Dat komt vooral door je aardgasverbruik. We keken voor jou naar de methodes om je dak te isoleren.
Waarom zou jij je dak moeten isoleren?
Je dak isoleren is de meest gebruikte methode van isolatie. Dat heeft een heel goede reden. Je verbruikt namelijk op jaarbasis flink wat aardgas om je huis warm te stoken. Die warmte stijgt vanaf de benedenverdieping omhoog naar je dak. Daar zou het moeten circuleren waarna de warmte in je huis blijft hangen. In praktijk komt hier weinig van terecht. De warmte die jij in je huis opwekt met je cv installatie verdwijnt door je dak heen naar buiten. Heb jij een niet geïsoleerd dak, dan stook je dus eigenlijk voor de vogeltjes. Wil jij je energierekening en vooral je gasverbruik drastisch terugdringen, dan is dakisolatie de ultieme methode.
Welke manieren heb je om je dak te isoleren?
Ga jij je dak isoleren, dan is het goed om je van tevoren in te lezen. Je komt dan twee termen tegen die een eerste keuze zijn wanneer je gaat isoleren. Er wordt gesproken van
- Koud dak methode
- Warm dak methode
Deze methode heeft betrekking op de locatie waar de dakisolatie komt te zitten. We hebben de beide isolatiesoorten voor je met elkaar vergeleken, samen met de eigenschappen die bij die isolatiemethode horen.
De koud dak methode; wat is het?
De koud dak methode is de meest gebruikte isolatie methode in ons land. Het is de methode waarbij de dakisolatie aan de binnenkant van je dak wordt aangebracht. Dat dakisolatiemateriaal komt aan de binnenkant tussen de steunbalken van je dak in te zitten. Het wordt aangebracht tegen het onderdak aan. Na het aanbrengen van de dakisolatie met de koud dak methode wordt er een betimmering aangebracht tegen het dak wanneer er een niet afgewerkte laag aan de dakisolatie zit. Dit is vooral het geval bij steenwol en glaswol dekens. Wordt er gebruik gemaakt van PUR of PIR platen, dan zullen deze doorgaans voorzien zijn van een afwerklaag waardoor aftimmeren eigenlijk niet meer strikt noodzakelijk is.
Voordelen van de koud dak methode
Koud dak isolatie is een manier die behoorlijk wat voordelen kent. Het is hierdoor een heel populaire methode.
- Koud dak isolatie is de goedkoopste vorm van dakisolatie. Voor koud dak isolatie hoeft er geen dakbedekking te worden verwijderd. Ook hoeven er doorgaans geen bouwsteigers te worden geplaatst om bij het dak te kunnen komen. De materialen zijn bovendien goedkoper dan de materialen die voor de andere variant, de warm dak methode, nodig zijn.
- Koud dak isolatie maakt je zolder gelijk geschikt voor woondoeleinden. Wanneer jij je zolder wil gaan gebruiken voor woondoeleinden is het een heel goed idee om de isolatie aan de binnenkant van je dak aan te brengen. Je hebt dan namelijk gelijk de gelegenheid om je dak af te timmeren. Hierdoor heb je direct één of meer mooie kamers die je als woonlaag kan gebruiken.
- Koud dak isolatie is zelf uit te voeren. Koud dak isolatie is een methode die relatief eenvoudig uit te voeren is. De materialen kan je bij de bouwmarkt verkrijgen. Denk er alleen wel aan dat je beschermende kleding draagt tijdens het isoleren van je dak. Vooral materialen als glaswol en steenwol zullen vlokken of vezels verliezen die je niet wil inademen. Denk hieraan bij het op maat snijden van de matten. Ook het afwerken met PUR zorgt voor schadelijke bij effecten. Er komen op dat moment kortstondig gassen vrij die je absoluut niet mag inademen. Denk aan een mond- en neuskapje tijdens dit werk.
Nadelen van de koud dak methode
Deze isolatiemethode heeft ook zo zijn nadelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
- Gevoelig voor vocht en schimmel. Mocht je bij een koud dak isolatie ooit lekkage krijgen in je dak, dan heb je een probleem. Het vocht zit in dat geval namelijk in je dak getrokken. En daarbij zit het vocht ook in je dakisolatie. Vochtige dakisolatie in de vorm van glaswol of steenwol kan gaan schimmelen. Dit zorgt ervoor dat je isolatielaag als het ware van binnenuit weggevreten wordt. Het isolerende effect verdwijnt en je krijgt een onaangenaam koud binnenklimaat.
- Lager rendement. Koud dak isolatie heeft een lager rendement dan warm dak isolatie. Dat komt doordat de warmte van binnenuit wel wordt binnengehouden, maar kou van buitenaf kan alsnog naar binnen komen. Je verdient dus minder geld terug op je energierekening dan wanneer je de warm dak methode zou kiezen.
De warm dak methode, wat is het?
De warm dak methode is een manier van isoleren waarbij de volledige dakbedekking moet worden verwijderd. Het spreekt voor zich dat dit een veel bewerkelijkere methode is. De dakbedekking wordt verwijderd waarna er tegen het onderdak aan een isolatielaag wordt aangebracht. Het gaat hier om een isolatielaag die bijvoorbeeld van PUR of PIR kan zijn gemaakt. Het kan ook zijn dat er glaswol als isolatielaag wordt gebruikt. Vervolgens wordt er een damp-werende folie laag aangebracht. Deze methode wordt vooral gebruikt bij woningen die toch al een nieuwe dakbedekking nodig hadden. Deze wordt namelijk gelijktijdig met de isolatie vervangen.
Voordelen van de warm dak methode
De warm dak methode heeft behoorlijk wat voordelen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
- Warm dak isolatie heeft het hoogste rendement. We beginnen maar gelijk met het belangrijkste argument om voor warm dak isolatie te kiezen. Je krijgt er namelijk veel meer voor terug vergelijken met koud dak isolatie. Je gasverbruik is veel minder hoog. Dit komt doordat niet alleen de warmte van binnenuit beter circuleert; ook de kou van buitenaf wordt tegengehouden door de warm dak isolatie methode.
- Warm dak isolatie is minder gevoelig voor vocht en schimmel. Ons klimaat wordt steeds vochtiger. Er zijn dan ook steeds vaker harde regenbuien wat zorgt voor flink wat wateroverlast. Een dak wat van buitenaf is voorzien van een isolatielaag heeft een damp werende folie-laag erin verwerkt zitten. Dit zorgt ervoor dat vocht niet zomaar bij je isolatiemiddel kan komen om het even hoeveel regen er valt. Je hoeft dan ook slechts eenmalig te isoleren. Bovendien bescherm je met de warm dak isolatie methode je dak tegen lekkage.
Nadelen van de warm dak isolatie methode
De warm dak isolatie methode heeft uiteraard ook nadelen. Ook deze willen we kort benoemen.
- De kosten zijn hoger. Doordat de warm dak isolatie methode een stuk bewerkelijker is en veel meer handelingen vereist zijn de kosten een stuk hoger. Je bent dus meer kwijt per vierkante meter voor het aanleggen van de warm dak isolatiemethode.
- Je kan warm dak isolatie niet zelf uitvoeren. Warm dak isolatie is een methode die je door een gecertificeerd isolatiebedrijf moet laten uitvoeren. De dakbedekking moet namelijk behoedzaam worden verwijderd waarna de isolatielaag wordt aangebracht. Vervolgens moet de dakbedekking worden vervangen of terug worden geplaatst. Dit zijn werkzaamheden die je niet zelf moet willen uitvoeren.
Over de Auteur
Op isolatie.net vind je veel informatie over het isoleren van je woning.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen