FB pix Soorten verf, beits en muurverf - Artikelpost

Soorten verf, beits en muurverf

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1840 | Aantal woorden: 1496 | Datum: | 0 commentaar

HIerbij schrijf ik een artikel over de verschillende soorten verf, beits en muurverf die te verkrijgen zijn bij de verfspeciaalzaak en bouwmarkten. Er is veel kwaliteitsverschil in verven.

 

Lees dit goed door voordat u aan uw schilderklus begint.

Alkydverf

kydverf is het beste/sterkste verf soort om deuren en kozijnen te beschermen. Daarnaast dekt een alkydverf beter, waardoor u minder verflagen hoeft aan te brengen. Een nadeel van alkydverf is, dat lichtere kleurtinten in de loop der tijd iets donkerder worden. Wanneer u alkydverf (verf op terpentine basis) wilt verdunnen, dient u terpentine te gebruiken. Wanneer u in uw woning met alkydverf gaat schilderen, raden wij u aan om te zorgen voor voldoende ventilatie in de ruimte waar u bezig bent.

Daarnaast is het niet mogelijk om alkydverf aan te brengen op een acrylverf ondergrond. De alkydverf zal zich hierop namelijk niet goed hechten. Er is een simpel trucje om erachter te komen met welke type ondergrond u te maken heeft. U pakt een vochtige doek met spiritus en haalt deze over de verflaag. Wanneer de verflaag plakkerig wordt, dan heeft u te maken met een acrylverflaag en zo niet, dan is de onderlaag alkydverf. Wilt u dan toch alkydverf aan gaan brengen, dan moet de oude verflaag(=acrylverf) verwijderd wordt. Bij het schilderen van alkydverf, moet de grondverf ook op terpentine basis zijn.

Acrylverf

Acrylverf wordt gebruikt voor het schilderwerk in uw woning. Deze verf soort is op waterbasis en bij het verdunnen van acrylverf dient u dan ook water als verdunmiddel te gebruiken. Voor het milieu is acrylverf beter, omdat er minder oplosmiddelen inzitten. Wel dient u meer verf te gebruiken, omdat acrylverf iets minder goed dekt. Een ander voordeel van acrylverf is dat het sneller dan alkydverf opdroogt en minder verkleurt. Het schilderen met acrylverf is daarin tegen wel moeilijker dan met alkydverf.

High Solid verf

High Solid verf is acrylverf, maar heeft als eigenschap dat het beter dekt dan de normale acrylverf. Doordat de high solid verf beter dekt, bent u sneller klaar en heeft u minder verf nodig. Een nadeel van deze verf soort is wel, dat het een langere droogtijd heeft in tegenstelling met normale acrylverf. U mag de high solid verf niet verdunnen!!!

 

Hoogglans

e belangrijkste eigenschap van hoogglans is de duurzaamheid en extreme glans. Het wordt vooral voor de buitenkant van het huis gebruikt, maar is ook geschikt voor binnen (maar let op: hoogglansverf is niet geschikt voor muren).

Zijdeglans

In tegenstelling tot de hoogglansvariant wordt deze verf vooral binnenshuis gebruikt. De grote voordelen ten opzichte van matte verf is dat het krasvast is en mooi vloeiend uitsmeert. Nadeel is dat de verf oneffenheden extra accentueert, wat dus de nodige voorbereiding vergt.

Matte verf

Het voordeel van deze verf is dat het oneffenheden niet accentueert. Helaas is het minder bestand tegen weer en wind en kan het minder goed tegen een stootje. Vooral te gebruiken op oppervlaktes die minder te lijden hebben.

 

Metallic muurverf

Dit type verf bevat kleine deeltjes die licht reflecteren waardoor het uiteindelijk een sprankelend effect heeft. Ondanks dit bijzondere effect, is het aanbrengen ervan niet zo spannend. Het is zelfs net zo gemakkelijk als het verven met gewone muurverf.

Metaalverf

Doordat metaal zo glad is, dekt gewone verf vaak niet genoeg. Naast het feit dat metaalverf wel goed dekt, heeft het een uitstekende roestwerende werking en is het slijtvast. Het is geschikt voor alle metalen met uitzondering van zink, aluminium en gegalvaniseerd metaal.

Schoolbordverf

Schoolbordverf is leuk voor jong en oud en wie denkt dat het alleen maar in zwart verkrijgbaar is, heeft het mooi mis. Deze matte en multifunctionele verf is in veel verschillende kleuren beschikbaar en is geschikt voor muur en houtwerk. Een likje verf, een paar schoolbordkrijtjes en wat creativiteit doen wonderen voor een fantasieloze keukenwand of saaie kastdeuren.

Magneetverf

Hoe leuk is dat! Je schildert je muur en kan hem vervolgens helemaal opleuken met magneten. De verf bevat ijzerdeeltjes waardoor magneten worden aangetrokken. Breng de magneetverf aan op de schilderklare muur met een schuimroller. Magneetverf kan ook met zwarte schoolbordverf worden overgeschilderd waardoor je er ook nog eens met (kleur)krijt op kan tekenen.

Radiatorlak

Baal jij er ook zo van dat je verwarming zo lelijk wit afsteekt bij de rest van je interieur? Gebruik dan radiatorlak. Deze lak verkleurt niet, is hittebestendig, sneldrogend en reukarm. Maak er wat moois van!

 

Veegvaste Muurverf


Veegvaste muurverf werd vroeger vrij veel gebruikt in woningen op de plafonds en in natte ruimtes zoals keuken en douche en in koelcellen. Veegvast is goedkoop maar van een zeer matige kwaliteit, omdat de inhoudsstoffen primair uit kalk en water bestaan. Het is eenvoudig te testen of je met veegvaste verf te doen hebt. Haal een natte vinger of een klamme doek over het oppervlak; geeft de verf af, dan is er veegvast aangebracht. Het over elkaar aanbrengen van veegvast geeft uiteindelijk altijd hechtingsproblemen. Het waterbestanddeel in de veegvast lost de oude onderlaag enigszins op hetgeen kan resulteren in bladderen/onthechten. Tegenwoordig is het gebruik van veegvast in de woning zeer af te raden. Gewone latex is in principe niet aan te brengen over veegvast, zonder deze eerst te verwijderen of te fixeren.

Gewone Latex’

De meest toegepaste soort latex. Deze latex is -behalve in wit- te mengen in bijna alle denkbare kleuren en kun je in huis toepassen in alle ruimtes waar geen bijzondere eisen aan het gebruik van de ruimtes worden gesteld. Denk hierbij aan plafonds en muren in slaapkamers, huiskamer en gang etc. Latex is minder poreus dan veegvast en is derhalve –met leidingwater- beter af te nemen, zonder dat de ondergrond afgeeft of oplost. Let wel op de kwaliteit van de verf want dit is in grote mate bepalend voor de eigenschappen. (zie: kwaliteit en verf)

Vinyllatex


Zal over het algemeen duurder zijn dan de ‘gewone’ latex. Deze latex is beter af te nemen, ademend en goed geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals badkamer en keuken. De verf is licht elastisch en goed bestand tegen temperatuurverschillen zoals die tijdens het douchen (condenseren van het vocht) ontstaan.

Acryllatex


Kwalitatief goede latex, die eventueel ook in een buitenkwaliteit te verkrijgen is. De verf is licht ademend, maar omdat acryllatex minder poreus is dan de voornoemde verven, is de vuilaanhechting minder en is deze verf goed te reinigen. De verf onderscheidt zich in esthetisch opzicht door een lichte eiglans.

Speciale Muurverven


Hierbij valt te denken aan synthetische verven die worden toegepast op ‘probleem-ondergronden’. Ingeval van brand-, waterschade en overmatige nocotineaanslag die hun sporen op muren of plafonds hebben nagelaten zijn deze verven goed toepasbaar. Bij toepassing van latex zullen de sporen zich opnieuw aftekenen als verkleuring of vlekken, of erger…..niet hechten. Veelal zijn deze speciale muurverven voldoende om de problemen te isoleren. Het is echter raadzaam advies in te winnen bij de speciaalzaken als je problemen met de ondergrond vermoedt. Het voorkomt teleurstellingen en onnodig extra kosten.

Decoratieve Verven
Tegenwoordig heb je muurverven met glitters en dergelijke, die vooral een decoratief doel dienen. Het kan raadzaam zijn eerst de muur in een overeenkomstige kleur voor te bewerken, zodat de eindafwerking geen problemen geeft met de dekking.
Het sponzen van de muur kan ook een speels effect geven. Hierbij stempel je als het ware één of meerdere contrastkleur(en) met een (natuur)spons over/op een reeds aangebrachte basiskleur. De muur of het plafond krijgt hierdoor een speels effect.

 

HIerbij schrijf ik een artikel over de verschillende soorten verf, beits en muurverf die te verkrijgen zijn bij de verfspeciaalzaak en bouwmarkten. Er is veel kwaliteitsverschil in verven.

Over de Auteur

Mijn Naam is Marcel en ik ben werkzaam als schilder en vind het leuk artikelen over verf te publiceren

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[200 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[98 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo