Spouwmuurisolatie: hoe je spouwmuren goed kunt laten isoleren. Spouwmuurisolatie van de toekomst
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: isolatiewerkenjk | Via Artikel Post
Gezien: 478 |
Aantal woorden: 593 |
Datum: Wed, 2 Jan 2019 |
0 commentaar
Hoe kun je spouwmuren goed laten isoleren en wat is de spouwmuurisolatie van de toekomst?
Nog lang niet alle Vlaamse woningen zijn voorzien van spouwmuurisolatie. Bij nieuwbouwwoningen is dit wel het geval en wordt dit al sinds de jaren 80 standaard toegepast. Oudere woningen daarentegen hebben veelal nog geen spouwmuurisolatie. Het achteraf toepassen van spouwmuurisolatie, het zogenaamde na-isoleren is wel degelijk heel goed mogelijk. Echter is het niet mogelijk achteraf isolatieplaten aan te brengen, zoals in nieuwbouwwoningen wel gebeurd. Maar daar zijn tegenwoordig goede oplossingen voor.
Waarom spouwmuurisolatie aanbrengen?
- Nadat je spouwmuurisolatie hebt aangebracht zul je direct resultaat merken, doordat je woning veel comfortabeler is. Kou zal niet meer van de buitenkant naar binnen kunnen trekken, dus er heerst een aangename en comfortabele temperatuur in huis.
- Omdat de woning veel beter verwarmd blijft, hoef je ook niet zoveel en ook veel minder te stoken. Dit zul je dan al snel ervaren op de energiefactuur die veel lager zal zijn. Lagere energiekosten houdt ook in dat je de investering in spouwmuurisolatie snel weer terug hebt verdiend.
- Spouwmuurisolatie is geen grote verbouwing en is relatief snel achter de rug. Afhankelijk van het oppervlak is spouwmuurisolatie meestal binnen een dag aangebracht.
Meer informatie op www.isolatiewerken-jk.be
Hoe wordt achteraf spouwmuurisolatie aangebracht?
Het achteraf laten aanbrengen van spouwmuurisolatie gebeurt door voorgeboorde gaten in de buitenmuur. Door deze gaten wordt dan het isolatiemateriaal naar binnen geblazen of gespoten. Het gebruikte isolatiemateriaal is afhankelijk van de breedte van de spouw en het boorgat. Sommige isolatiematerialen vereisen een bredere spouw of boorgat dan andere isolatiemiddelen. Voordat met het aanbrengen van de spouwmuurisolatie aangevangen kan worden zal daarom eerst de spouwmuur goed geïnspecteerd moeten worden.
Welk isolatiemateriaal?
Er kunnen diverse isolatiematerialen gebruikt worden en hangt af of je spouwmuur voor een bepaalde isolatiemateriaal geschikt is.
Purschuim
Purschuim is een ideaal isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Omdat purschuim vloeibaar is kan het gemakkelijk kieren afdichten en zullen er geen naden ontstaan. Daarnaast is purschuim extreem goed bestand tegen vocht. Een nadeel van purschuim kan zijn dat het niet recyclebaar is en er tijdens het aanbrengen geuroverlast kan ontstaan.
Glaswol
Glaswol is vooral bekend van de dekens die gemakkelijk op maat te snijden zijn. Glaswol bestaat uit zand met gemalen glas en is niet alleen goed voor thermische isolatie, maar ook voor akoestische isolatie. Het is daarnaast een isolatiesoort dat gemakkelijk te recyclen is en relatief goedkoop is.
EPS parels
EPS parels wordt in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. Dit zijn polystyreen korrels die in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar is. Zo zijn er witte EPS parels en zwarte EPS parels. De zwarte EPS parels hebben de hoogste isolatiewaarde. EPS parels zijn ecologisch verantwoord en gemakkelijk te recyclen.
Spouwmuurisolatie van de toekomst
Steeds meer komt de nadruk te liggen op het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen om woningen te isoleren. EPS Parels voldoen daar al voor een groot gedeelte aan, maar er moet rekening gehouden worden dat in de toekomst veel meer gebruik gemaakt gaat worden van natuurlijke spouwmuurisolatie. Hierbij kun je denken aan papiervlokken, houtvezels, schapenwol en hennepwol.
Over de Auteur
Isolatiewerken JK is de specialist in alles soorten werken met Isolatie
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen