Square foot gardening toepassen in de moestuin - Artikel Post - Artikel Marketing

Square foot gardening toepassen in de moestuin

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: goedboerenindestad
Gezien: 475 | Aantal woorden: 468 | Datum: Mon, 6 May 2013 | 0 commentaar

Wellicht heb je wel eens gehoord van squarefoot gardening, een speciale manier van het onderhouden van een moestuin welke is bedacht door Mel Bartolomew in 1981. In Nederland is squarefoot gardering bekend als vierkantemeter moestuin, het idee achter de vierkantemeter moestuin is om de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten.





Door 1 vierkante meter van je tuin of dakterras zo optimaal mogelijk te benutten als moestuin wordt deze in 16 verschillende vakken van 25 bij 25cm verdeeld. In elk van de vakken kan je verschillende groenten en kruiden kweken. Uiteraard is het ook mogelijk om in een aantal vakken dezelfde gewassen te verbouwen indien je speciale voorkeuren hebt. In dat geval is het aan te raden om het zaaien uit te spreiden over een bepaalde periode, op deze manier kan je gedurende het hele seizoen van je favoriete groente (of fruit) genieten.

Groot voordeel van het opsplitsen van de vierkantemeter moestuin in verschillende vakken is dat je zeer gericht kan zaaien. Door dit gerichte zaaien is het niet noodzakelijk om de groenten en kruiden in een later stadium uit te dunnen.

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: “het opzetten van een eigen moestuin is veel te moeilijk voor mij”. Niets is echter minder waar, het opzetten van een vierkantemeter moestuin is zeer eenvoudig – eigenlijk is de vierkantemeter moestuin ideaal voor beginners die eens willen ‘ proeven’ aan het zelf verbouwen van eigen groenten en kruiden. Voor het starten met een vierkantemeter moestuin is het aan te raden direct een compleet pakket te kopen, waarbij je de bak samen met een zadenpakket koopt. Bij het zadenpakket worden ook vaak zaai-instructies geleverd waardoor je precies weet hoe en wanneer je de verschillende groenten en kruiden moet kweken. Naast het bijzonder efficiënt gebruik van de ruimte heeft de vierkantemeter moestuin ook een positief effect op het milieu aangezien je waarschijnlijk geen gebruik zal maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Wat betreft de grond van de moestuin moet je er wel op letten om voedingsrijke grond te gebruiken zoals een mix van compost, turfmolm en vermiculiet. Eventueel kan je er voor kiezen om kant-en-klare moestuingrond te kopen bij het tuincentrum.

Door de vierkantemeter moestuin is het hebben van een eigen moestuin binnen handbereik voor iedereen, hij is bijzonder makkelijk aan te leggen en naast dat je kan genieten van overheerlijke eigen gekweekte groente, lever je ook een positieve bijdrage aan het milieu.

Over de Auteur

Projectmanager bij Kees Internetbureau en Stadsboer met een moestuin in de stad

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

gerardkempers
[389 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[116 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[114 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo