FB pix Stappenplan stekkerproef - Artikelpost

Stappenplan stekkerproef

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 410 | Aantal woorden: 1322 | Datum: | 0 commentaar

Stappenplan stekkerproef
Een storing is altijd vervelend. Dit is ook het geval bij een stroomstoring. Op zo’n moment kom je erachter hoeveel apparaten er eigenlijk op stroom werken. Als je opeens gedeeltelijk geen stroom meer in huis heeft, lees dan vooral door! Aan de hand van het onderstaande stappenplan kan je proberen te storing te verhelpen. Dit stappenplan werkt alleen als je een gedeeltelijke stroomstoring heeft. Zit je volledig zonder stroom dan zal je melding moeten maken bij je netbeheerder. Grote kans dat het probleem in het netwerk van uw beheerder zit. Een in enkel en dus vrij zeldzaam geval kan het zijn dat een of meerdere hoofdzekeringen in uw meterkast kapot zijn. Dit is doorgaans iets wat de elektricien/monteur van de netbeheerder moet maken. Hier zit namelijk een gezegelde beveiliging op die enkel door een erkende monteur verbroken mag worden. Er zijn ook elektromonteurs die het zegelrecht hebben. Deze mogen ook de zegel verbreken.

  1. Het eerste wat je kunt doen is informeren bij de buren of zij nog wel stroom hebben. Wanneer ook zij geen stroom meer hebben, neem je contact opnemen met je netbeheerder.(Liander, Stedin of bijvoorbeeld Enexis) Je kunt ook het nationaal storingsnummer bellen om te kijken of er al een stroomstoring bekend is. Is er bij de buren nog wel elektriciteit? Dan zit het probleem bij jou in huis.
  2. Is er een aardlekschakelaar gesprongen? Probeer deze dan weer in te schakelen. Deze schakelaar kan je weer omhoog zetten. Blijft de aardlekschakelaar ingeschakeld? Dan is het probleem opgelost. Valt deze toch weer uit gaan we kijken of we de groep kunnen achterhalen waar het probleem zit.
  3. Schakel alle groepen uit. Als je een moderne schakelkast hebt kan je alle schakelaars naar beneden zetten. Als je een stoppenkast hebt draai je de zekeringen eruit. Wanneer dit is gedaan schakel je de aardlekschakelaar weer in. Vervolgens schakel je de groepen weer in. Je zult doorgaans merken dat bij een bepaalde groep de aardlekschakelaar weer uitvalt.
  4. Op deze groep gaan we een stekkerproef doen. Trek alle stekkers op deze groep uit het stopcontact. Wanneer dit gedaan is schakel je de groep weer in. Wanneer de stroomstoring in een apparaat zit zal de groep aan moeten blijven. Vervolgens doe je de stekkers één voor één weer in het stopcontact. Als er kortsluiting in een apparaat zit zal je merken dat de groep dan wel aardlekschakelaar springt bij het in het stopcontact steken van de stekker. Een elektricien kan je niet helpen bij het repareren van een apparaat. Afhankelijk van het apparaat maak je de afweging om een monteur inschakelen of over te gaan op vervanging ervan.
  5. Als de stekkerproef niet heeft geleid tot het oplossen van het probleem, zit de sluiting in het elektriciteitsnetwerk zelf. In de meeste gevallen moet je dan een elektricien inschakelen.

Het gratis nationaal storingsnummer (0800 9009) is 24 uur per dag te bereiken. Ook op de website gasenstroomstoringen.nl kan je controleren of er een storing bekend is. Vul hiervoor je postcode en huisnummer in. Hier kan je ook een link vinden van de netbeheerder bij jou in de buurt.


Huurwoning? Bel de verhuurder.


Als je de woning huurt heeft je verhuurder in veel gevallen een samenwerking met verschillende bedrijven. Schakel dus niet op eigen houtje een elektricien in maar informeer altijd eerst bij je verhuurder of woningbouw. Wanneer je zelf een vakman zoals een elektricien inschakelt zullen de kosten vaak voor eigen rekening zijn. Erg zonde natuurlijk als je hier al huur/servicekosten voor betaalt. Soms dien je na de reparatie meteen contant te betalen. Soms krijg je ook een factuur opgestuurd. In het laatste geval zal dit ook aan jou gericht zijn. Een verhuurder is in deze geen opdrachtgever en is daarmee ook niet verantwoordelijk voor de rekening. Hoe verleidelijk het ook is meteen het telefoonnummer te bellen dat op de sticker staat die naast je groepenkast hangt, doe het niet.

Tips bij een gedeeltelijke stroomstoring


Een stroomstoring is uiteraard erg vervelend. In zo'n situatie zijn de onderstaande tips vast handig.

  • Zorg voor een zaklamp in de meterkast. Wat extra batterijen zijn ook aan te raden. Ook als je een zaklamp een tijd niet gebruikt loopt deze langzaam leeg. Als de stroomstoring ook de plek van de meterkast behelst is het wel handig dat je wat kunt zien.
  • Als je een toch vaak oudere stoppenkast hebt met zekeringen, zorg er dan voor dat je altijd reserve zekeringen in huis hebt. Bij elke supermarkt zijn deze te verkrijgen. Niet alleen scheelt je dit een loopje of ritje, misschien is op het tijdstip van de storing wel alles gesloten. Voor een paar euro heb je al een aantal zekeringen.
  • Zorg dat je koelkast en vriezer zoveel mogelijk gesloten houd! Heb je een verlengsnoer, dan kan je ook je koelkast of vriezer op een andere stopcontact(en dus ook een andere groep) aansluiten. Zorg er wel voor dat je niet teveel apparatuur op één groep aansluit. Dan kan deze namelijk doorbranden en heb je nog meer stroomuitval.
  • Probeer je CV ketel ook op een andere groep aan te sluiten. Zo blijf je de beschikking houden over warm water en verwarming. Ook hier even opletten dat je niet teveel vermogen op één groep zet.
  • Sluit ramen en deuren om zoveel mogelijk warmte binnen te houden.


Het vermogen van één groep


Doorgaans is een groep 16A. Deze A staat voor Ampère. Dit is de eenheid voor elektrische stroomsterkte. Maar hoe weet ik nu hoeveel vermogen ik op mij groep kan aansluiten? De netstroom uit je stopcontact is tegenwoordig 230Volt. Voorheen was dit 220V. Als je wasdroger bijvoorbeeld een vermogen heeft van 2500W dan gaat de berekening als volgt: 2500W / 230V = 10,87A. Wat we eigenlijk doen is het vermogen van het apparaat delen door de netstroom uit je stopcontact. De uitkomst is het aantal Ampère. Als je weet welk apparaat er op welke groep is aangesloten kan je uitrekenen hoeveel vermogen er in gebruik is en dus hoeveel er nog beschikbaar is. Voor sommige apparaten is het nodig om groepen samen te voegen. Dit noemen wij ook wel krachtstroom. Als je bijvoorbeeld elektrisch wilt gaan koken, of een sauna wilt aansluiten is dit nodig. Deze aansluitingen worden altijd door de erkende elektricien gemaakt. Soms is het nodig om hiervoor extra vermogen te krijgen van je netbeheerder. Dit noemen we een meer-fase aansluiting. Kort gezegd komt het erop neer dan de netbeheerder meer stroom tegelijkertijd naar je woning stuurt/beschikbaar stelt. Al met al een behoorlijk ingewikkeld verhaal. Een erkende elektricien kan u hier meer over vertellen.

Over de Auteur

Erkende elektricien in Hilversum en omgeving.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[204 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo