Systeemplafond vervangen door gestukt plafond - Artikelpost

Systeemplafond vervangen door gestukt plafond

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 532 | Aantal woorden: 734 | Datum: | 0 commentaar

Een systeemplafond is een goedkope, makkelijke oplossing die voornamelijk in kantoorpanden, scholen en horeca gelegenheden veel geplaatst worden. Een systeemplafond heeft belangrijke voordelen: het gemak van plaatsen en verwijderen, de brandwerendheid en tevens dient het als een akoestische buffer. Nadeel is dat het er vaak niet heel fraai uit ziet. Als het systeemplafond bij u in huis zorgt voor een kille kantoorsfeer kunt u overwegen om het plafond te verwijderen. Het plafond verwijderen en een nieuw plafond bouwen gaat als volgt:

 

1.       1. Systeemplafond verwijderen

Een systeemplafond bestaat uit plafondplaten, plafondprofielen en een ophangsysteem. De plafondplaten zijn makkelijk omhoog te drukken, omdat ze meestal los in de profiel liggen. Door ze op de juiste manier te draaien en te kantelen kunt u de plafondplaten er zo uit pakken. Vervolgens kunt u de profielen van elkaar losklikken. Soms zitten deze vast nog bevestigd aan de muren, bijvoorbeeld door nietjes. Verwijder deze voorzichtig en verwijder vervolgens ook het ophangsysteem.

2.       2. Houten frame bouwen

Timmer nu een houten frame van panlatten, op de hoogte waar u het plafond wilt hebben. Houd hierbij rekening met de grootte van de stucplaten die u heeft om het nieuwe plafond te bouwen. We gaan hier uit van stucplaten van 200 bij 40 centimeter. Het is handig om koploze spijkertjes te gebruiken, zodat deze later niet in de weg zitten bij het vastschroeven van de stucplaten.

Timmer eerst panlatten in de lengte, op ongeveer 80 centimeter afstand van elkaar (midden tot midden). Het uiteindelijke plafond komt de dikte van één panlat (22mm) en 1 stucplaat (1cm) lager dan de onderkant van deze latten. Timmer vervolgens dwarslatjes onder de lange latten, op 40 centimeter afstand van elkaar (midden tot midden).

3.       3. Plafond isoleren

U kunt het plafond nog isoleren voor geluidsdemping en brandveiligheid. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld glaswol of steenwol gebruiken. Lees bij het gebruik van dit materiaal goed de veiligheidsvoorschriften. Het isolatiemateriaal kunt u op het houten frame leggen. U kunt ze op maat snijden met een groot gekarteld broodmes.

4.       4. Stucplaten bevestigen

Nu het houten frame erin zit kunt u de stucplaten gaan bevestigen. Deze kunt u op de dwarslatjes vastschroeven. Gebruik voor iedere dwarslat vier schroeven. Zorg dat er tussen de stucplaten en tussen de stucplaten en de muur een halve tot een hele centimeter ruimte overblijft. De gipsplaten zijn makkelijk te zagen met een decoupeerzaag, maar dit zorgt voor veel stof. Ze zijn ook makkelijk op maat te snijden met een stanleymes.

5.       5. Stuken

Voor een mooie afwerking kan er op verschillende manier gestukt worden. Dat is weer een aparte tak van sport, dus dat wordt niet in dit artikel beschreven.

Het is een behoorlijke klus, maar een ander plafond kan de hele ruimte een ander aanzicht en gevoel geven. Vindt u het lastig om het zelf te doen? Dan kunt u natuurlijk een klussenbedrijf zoals Best Totaalonderhoud inschakelen. Dan weet u zeker dat het snel, netjes en goed gebeurt.

Best Totaalonderhoud klussenbedrijf logoOver de Auteur

Sophie Moes

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo