FB pix Tips om zelf een zandbak te maken - Artikelpost

Tips om zelf een zandbak te maken

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 255 | Aantal woorden: 493 | Datum: | 0 commentaar

 

Kies de juiste plaats en afmetingen

Voordat je met de werken start moet je eerst een goed plaatsje uitzoeken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk een paar aandachtspunten om rekening mee te houden. Schaduw, bijvoorbeeld. Kies een plek met voldoende schaduw. Zo voorkom je dat je kinderen verbranden door uv-stralen wanneer ze in de zomer in hun zandbak spelen. Daarnaast plaats je een zandbak best niet te dicht bij bomen. Anders moet je telkens bladeren uit het zand halen. Let er ook op dat je als ouder makkelijk een oogje in het zeil kan houden. Zet de zandbak dus op een plaats die duidelijk te zien is vanuit je woning en terras. 

De afmetingen kies je zelf. Die zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van je tuin en het aantal kinderen dat in de zandbak gaat spelen. Je kan bijvoorbeeld een kleine zandbak van 1 m² bouwen, maar ook een groter exemplaar van 3 m². Qua vorm raden we aan om voor een vierkant of rechthoek te kiezen. Dat is het makkelijkst.

In of op de grond?

Je kan een zandbak zowel in als op de grond maken. Bij een 'opbouw' komt het zand op een bestaand grastapijt. Bij een 'inbouw' ga je eerst de oppervlakte van de zandbak uitgraven. Wij raden aan om maximaal 40 cm diep te graven. Dat is ruim voldoende voor je kinderen om naar hartelust te spelen. Weet je geen blijf met die berg uitgegraven grond? Laat dit ophalen in een big bag afvalzak. 

Tip: bij een zandbak in de grond is het belangrijk om de juiste plaats te kiezen, zodat er geen boomwortels of elektriciteitskabels van tuinverlichting in de weg zitten.

Maak een stevig frame

Een zandbak maak je makkelijk zelf met houten planken. Wij raden aan om tropisch hardhout te gebruiken. Dat is beter bestand tegen regen en vocht uit de ondergrond. Zo gaat het hout niet rotten. Natuurlijk mag je altijd een extra beschermlaag aanbrengen. Houtbeits is hiervoor perfect geschikt. 

Gebruik voor het frame steeds roestvrije schroeven. Schuur alles op zodat je kinderen geen splinters oplopen. 

Vullen met zand

Van zodra het frame klaar is, is het tijd om de zandbak te vullen. Gebruik hiervoor rivierzand of rond zand. Dat heeft een aangename textuur en kleeft voldoende zodat je kleintjes makkelijk een mooi zandkasteel bouwen. Om de juiste hoeveelheid zand te bepalen vermenigvuldig je de oppervlakte van de zandbak (breedte x lengte) met de gewenste diepte. Simpel, toch?Over de Auteur

Tuinliefhebber. Een hart voor groen. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[88 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo