FB pix Tips voor het onderhouden van een rieten dak - Artikelpost

Tips voor het onderhouden van een rieten dak

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1606 | Aantal woorden: 569 | Datum: | 0 commentaar

 

Een rieten dak geeft je huis een geweldige uitstraling. Toch heeft deze vorm van dakbedekking veel meer onderhoud nodig dan andere soorten van dakbedekking. Door je rieten dak goed te onderhouden kun je de levensduur meer dan verdubbelen.

Mos
Doordat er vocht in het dak blijft zitten zal er mos op het dak gevormd worden. Je kunt er voor zorgen dat er zo min mogelijk vocht in het dak blijft zitten, maar helemaal voorkomen kun je het niet. Door het dak met een helling van 45° te laten plaatsen zal veel regenwater afvloeien. Het probleem van mos is niet het mos opzich, maar de eigenschappen van mos. Mos heeft namelijk de eigenschap vocht vast te houden en hierdoor blijft het riet vochtig en zal dit gaan rotten. mosbestrijding is dus erg belangrijk. Dit kan met de platte kant van een zogenaamde rietdekkershamer.

Algen
Algen is een verschijnsel wat de laatste tijd veel voorkomt op rieten daken. Dit heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het dak, omdat de algen net als mos vocht vast blijven houden. Als de algen een gesloten laag gaan vormen kan het erg lang duren voordat het dak droogt. Om deze algenvorming tegen te gaan of te verwijderen zijn er middelen voor algenbestrijding te koop. Vaak kun je dit gewoon om het dak smeren of sprayen en zullen de algen verdwijnen. Het wordt aanbevolen om dit ieder jaar preventief te herhalen.

Vogels
Voor volgens is het riet van het dak ideaal om nesten mee te bouwen. Volgens gaan proberen de korte stukjes uit het dak te trekken om hun nest mee te bouwen. Dit zal echter pas gebeuren als er mosvorming op het dak komt. Dit komt omdat er dan ook insecten in het riet gaan leven die de vogels als lekker maaltje zien. Normaal gezien  is het geen probleem als er een stukje riet uit het dak wordt vertrokken, echter zijn vogels erg slimme beesten en zullen daarom steeds naar dezelfde plek terugkomen. Wanneer het riet dan losser gaat zitten is het belangrijk om dit weer op te  laten vullen door een rietdekker. Je kunt ook voorkomen dat vogels het dak kapot maken door een soort gaas over het dak te spannen.

Brand
Vaak wordt gedacht dat rieten daken erg brandgevoelig zijn. Toch wordt door experts beweerd dat dit maar een fabeltje is. Toch wordt het aanbevolen het dak eens in de vijf jaar te behandelen met brandwerende producten.

Het onderhouden van een rieten dak kan de levensduur verdubbelen. Het wordt daarom aanbevolen om het dak elke 10 jaar grondig te laten reinigen. Daarnaast wordt het geadviseerd het dak regelmatig te controleren om mos- en algenvorming.

Over de Auteur

Ik schrijf verschillende artikelen over uiteenlopende onderwerpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo