Hoe reinig en bescherm je natuursteen tegels
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Sjoerd | Via Artikel Post
Gezien: 2769 |
Aantal woorden: 714 |
Datum: Tue, 17 Jan 2012 |
0 commentaar
Een natuursteen vloer is zeer duurzaam en kan wel honderden jaren mee gaan. Zoals de naam reeds zegt is het een echt product uit de natuur.
Een natuurstenen vloer is prachtig maar vergt meer onderhoud dan bijvoorbeeld een keramische vloer.
Vaak worden vragen gesteld over hoe een natuurstenen vloer schoongemaakt en onderhouden moet worden.
Dit is een vraag waar niet direct antwoord op gegeven kan worden omdat het altijd afhankelijk is van de soort vloer, is de natuurstenen vloer van graniet, marmer, travertin, leisteen, hardsteen of bijv. van basalt. Ook zal er antwoord gegeven moeten worden op de vraag, welke oppervlakte bewerking de natuurstenen vloer heeft, gepolijst, gezoet of bijv. verouderd?
Ik zal in dit artikel uitleggen hoe men een vloer vanaf de basis, dus als de vloer net gelegd is, moet aanpakken.
Bij het leggen is het al zeer belangrijk om lijm of cement dat op het oppervlak van de natuurstenen tegels is gekomen meteen te verwijderen met bijv. gewoon schoon water en een spons.
Hier mee voorkom je dat het cement of de lijm zich in de poriën nestelt van de tegels. Hard geworden lijm en cement is altijd zeer moeilijk te verwijderen.
Zodra de tegelvloer gelegd is zal deze gevoegd moeten worden, hierbij geld hetzelfde, na het voegen meteen de cementsluier, afkomstig van de voegmortel, van de tegels verwijderen met schoon water in een uitgeknepen spons.
Dit gedeelte is zeer belangrijk, laat men de cementsluier gewoon zitten tot de voegmortel droog is en gaat met het dan verwijderen zal dit is veel gevallen lastig worden en veel werk.
Ook kunt u het oppervlakte van de natuursteen tegels na het voegen reinigen met een zuurvrije grondreiniger, veel gebruikt is het product R55.
Nadat de vloertegels helemaal schoon zijn en compleet droog zijn gaat u de vloer impregneren. Door een natuursteen vloer te impregneren wordt de opname van water en vuil sterk verminderd en wordt de kleur van de tegel optimaal versterkt.
U kunt een vloer met verschillende type producten impregneren, er zijn impregnatie middelen die hoogglans of matglans aan de tegel geven, of die kleurloos impregneren enz.
Ik raad meestal aan om te impregneren met een matglans. Dit omdat als men met een hoogglans impregneert de glans er snel vanaf gaat waar u loopt en dan krijg je "looppaden" op uw vloer. Bij matglans duurt het veel langer voordat u "looppaden" ziet en u dus weer moet impregneren om de optimale bescherming van uw vloer te behouden.
Als u vloer helemaal geïmpregneerd is zult u het na verloop van tijd moeten herhalen, dit is helemaal afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de tegelvloer.
Wel is aan te raden om uw natuurstenen tegelvloer na impregneren te reinigen met zuurvrije edelzeep. Reinigen met zuurhoudende producten is uit de boze omdat dit het oppervlakte van de tegels aan kan tasten.
Edelzeep of bijv. marmermelk kunt u gewoon toevoegen aan uw dweilwater en zal uw vloer reinigen en ondersteunt de beschermende behandeling van het oppervlak van de natuurstenen tegels.
Mocht uw natuursteen vloer na jaren en jaren zeer vuil zijn geworden wat met geen enkel reinigingmiddel te behandel is, geen nood. U kunt uw natuursteen vloer altijd opnieuw op laten schuren en laten polijsten of zoeten. Dan scheuren ze als het ware 1mm van uw vloer af en polijsten ze uw vloer opnieuw en is uw natuurstenen vloer weer als splinter nieuw.
Over de Auteur
Zelf ben ik reeds jaren werkzaam in de natuursteen import. Ik vind het leuk om de kennis, over natuursteen tegels, die ik door de jaren heen heb opgedaan te delen met andere mensen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen