FB pix Ventilatiesystemen: De aardwarmtewisselaar - Artikelpost

Ventilatiesystemen: De aardwarmtewisselaar

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1997 | Aantal woorden: 781 | Datum: | 0 commentaar

Door steeds betere bouwtechnieken gebeurt het ventileren van de woning niet meer op natuurlijke wijze via kieren en gaatjes. Alles wordt nu netjes afgestopt en goed geïsoleerd zodat er geen warmte verloren gaat. Deze complete afsluiting heeft natuurlijk ook enkele gevolgen: Weet je bijvoorbeeld dat in 50% van de huizen binnen meer fijnstof voorkomt dan gemiddeld in de buitenlucht? En dat dit zeer ongezond is? En dus moeten we dringend maatregelen nemen om de ventilatie in ons huis te herstellen en na te denken hoe we kunnen voorkomen dat deze maatregelen veel extra energie in de vorm van gas en elektriciteit gaat kosten. Dat laatste kunnen we wellicht oplossen met het gebruik van alternatieve energie, zoals aardwarmte en warmtewisseling.




Wat is aardwarmte en hoe kun je dat benutten bij een ventilatiesysteem


Diep in de aarde is de temperatuur hoger dan aan het aardoppervlakte. Deze aardwarmte kan economisch worden benut voor de verwarming van en de ventilatie in huizen en gebouwen. Het warme water wordt uit de aarde opgepompt en langs een tweede warmwatercirculatiesysteem geleid. ‘sWinters wordt het water in het 2e systeem door het opgepompte water verwarmd en ’s zomers wordt het er door gekoeld. Daarmee kan dan weer de verse lucht in je ventilatiesysteem op de gewenste temperatuur worden gebracht voordat het in je huis wordt geblazen.
De besparing met zo’n aardwarmtewisselaar komt uit op enkele honderden m3 gas en Kwh elektriciteit per jaar; de aanschafprijs voor de installatie bedraagt tussen de 2000 en 2500 euro.

Gevolgen van slechte ventilatie


Doordat er vele activiteiten plaatsvinden in een woning (koken, roken, wassen, kaarsen branden etc etc) geraakt de binnenlucht snel vervuild, met vocht- en schimmelproblemen als gevolg. Zeker wanneer door isolatie en het gebruik van dubbele beglazing sprake is van een hoge luchtdichtheid van je huis is er al snel sprake van een ventilatieprobleem. Een slechte ventilatie leidt, door de vervuilde lucht, tot een verminderd woongenot en toenemende gezondheidsklachten.

Ventilatiesystemen A,B en C


Ventileren wordt nu, door het ontbreken van natuurlijke ventilatie, een noodzakelijke technische aangelegenheid. In de installatietechniek worden ventilatiesystemen A, B, C en D onderscheiden.
Systeem A komt neer op het aanbrengen van roosters in je huis om verse lucht binnen te halen en kanalen aan te brengen in keuken, toilet, badkamer en wasruimte om vervuilde en vochtige lucht af te voeren.
Systeem B komt er op neer dat het inbrengen van nieuwe, verse lucht mechanisch gebeurt via ventilatoren. Deze nieuwe lucht wordt verder niet behandeld. Het afvoeren van de vervuilde en vochtige lucht geschiedt op dezelfde wijze als bij systeem A.
Systeem C reguleert mechanisch de af te voeren vervuilde lucht uit de vervuilende ruimtes als keuken, badkamer, toilet en wasruimte. De invoer van de verse lucht gebeurt via roosters zoals bij systeem A.
Systeem A vergt alleen bouwkundige investeringen, zoals het aanbrengen van roosters en kanalen. Systeem B en C vragen daarnaast investeringen in de mechanische componenten en brengen elk jaar terugkerende hogere energiekosten met zich mee.

Systeem D, Balansventilatie


Bij het ventilatiesysteem D gebeuren zowel de aan- als afvoer van de lucht op mechanische wijze via ventilatoren. In de kanalen waarmee de nieuwe, verse lucht wordt aangevoerd, zitten filters om de lucht van pollen etc. te zuiveren alvorens die in het huis te brengen.
Tevens is het mogelijk om de verse lucht te verwarmen of te koelen. Dit kan op een tweetal milieuvriendelijke manieren. Allereerst kan, tot 90%, de warmte aan de vervuilde lucht worden onttrokken en die via warmtewisselaars gebruiken om de verse lucht op de gewenste temperatuur te brengen. De lucht kan ook worden verwarmd of worden gekoeld met behulp van aardwarmtewisselaars, zoals hiervoor beschreven.

Onderhoud is wel een must


De werking van elk mechanisch systeem wordt onder andere bepaald door het onderhoud dat er aan wordt besteed. Het is dus belangrijk om met de installateur afspraken te maken over een onderhoudscontract. Elke twee jaar dient er groot onderhoud plaats te vinden.
Om de effectiviteit van de filters in systeem B en de roosters in de andere systemen op niveau te houden is het daarnaast belangrijk dat die door de gebruiker minstens 1 a 2 keer per jaar worden gereinigd.

 

 

Over de Auteur

Als interieurontwerper met een passie voor bouwen en verbouwen schrijf ik geregeld informatieve artikels over renoveren. Heb je zelf nog vragen dan help ik je graag verder!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Flexibele aluminium ventilatiebuis luchtafvoerpijp 100x3000mm
Flexibele aluminium ventilatiebuis luchtafvoerpijp 100x3000mm

€ 19,95
Toon product

Hygiene Filter Set – Zehnder ComfoAir 350 | ePM1 + Coarse | ComfoAir 300/350/450/550  | ComfoD 300/350/450/550 | ComfoAir Standard 300/375  | Zehnder | Origineel
Hygiene Filter Set – Zehnder ComfoAir 350 | ePM1 + Coarse | ComfoAir 300/350/450/550 | ComfoD 300/350/450/550 | ComfoAir Standard 300/375 | Zehnder | Origineel

€ 55,96
Toon product

Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo