Verschillende soorten gazon en de juiste indeling - Artikelpost

Verschillende soorten gazon en de juiste indeling

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 150 | Aantal woorden: 809 | Datum: | 0 commentaar

 

Een mooi, dicht en weelderig groen gazon is een sieraad voor elke tuin, maar vergt veel planning en onderhoud. De locatie en het type gazon spelen hier al een belangrijke rol.
In tegenstelling tot de afgewerkte grasmat, die in lange stroken is gelegd, is de klassieke en goedkopere optie het creëren van een nieuw gazon door te zaaien. Oude gazons moeten van tevoren grondig worden uitgegraven en verrijkt met kalk. Als de grond gevoelig is voor wateroverlast, kan het zinvol zijn om zand en compost op te nemen. De zaden worden het best gelijkmatig verdeeld met een strooier en gemengd met de bovenste laag aarde. De grond moet dan worden verdicht en constant vochtig worden gehouden.

De groei hangt niet alleen af ​​van de kwaliteit van het zaad, ook de juiste gazonkeuze is cruciaal. Voor de huistuin kan een representatief siergazon of een duurzamer gazon voor gebruik of spelen worden overwogen. Er zijn ook speciale gazonmengsels voor schaduwrijke plekken.

De juiste gazononderhoud

Een goede verzorging omvat natuurlijk het regelmatig maaien van het gazon. Dit is de enige manier om een ​​mooie en dichte groei te garanderen. Afhankelijk van het weer kan het in april voor het eerst worden gemaaid. Om het gazon dichter te maken, moet dit minstens één keer per week worden gedaan.
In de regel moet een decoratief gazon worden gemaaid tot een hoogte tussen 2,5 en 4 centimeter, maar u mag nooit meer dan een derde van uw stengelhoogte afsnijden, anders wordt het vegetatiepunt beschadigd en kan het niet zo snel herstellen en groeien. Als het gazon lange tijd niet is gemaaid, is het logisch om het in verschillende stappen te maaien. Als het lange tijd erg warm en droog blijft, moeten de stelen iets hoger blijven zodat de grond wordt beschermd tegen uitdroging. Als het gazon in de schaduw ligt, moet het ook iets minder worden ingekort, zodat het meer zonlicht kan opnemen. Het optimale tijdstip van de dag om het gazon te maaien is vroeg in de avond, omdat het niet langer heet is en het gazon nog steeds droog is. Alleen droge stelen kunnen netjes worden gesneden.

Het gazon moet twee tot drie keer per week gedurende 45 minuten worden bewaterd, of vaker bij hoge temperaturen of droogte.
Als het gazon niet regelmatig wordt ingesneden, zal het verdichten en het resulterende gazonvilt remt de groei, waardoor het gaat lekken en zijn stevigheid verliest.

Verticuteren dient om de grond te beluchten en zorgt er tegelijkertijd voor dat deze voldoende water kan opnemen. Niet-gecontroleerde gesneden stelen kunnen ook beter worden afgebroken.
Om het gazon te verticuteren, moet het eerst worden gemaaid. Afhankelijk van de grootte van het gazon, de mate van mattering en bodemverdichting zijn er verschillende apparaten voor verticuteren. Het assortiment varieert van eenvoudige handverluchters tot elektrische en benzine verticuteermachines tot zitmaaiers met een verticuteerfunctie. Ze werken echter allemaal volgens hetzelfde principe en brengen verticale, roterende messen in de grond, waarbij ook de diepte zorgvuldig moet worden gekozen om de grond niet te veel te beschadigen. Het gazon mag daarom maar één of twee keer per jaar worden ingesneden, anders raakt de grasmat te veel beschadigd en kan het niet herstellen.
Zodra de grond in het voorjaar niet meer bevroren is, kan het gazon voor het eerst worden ingesneden. Afhankelijk van de natuur kan dit in de herfst nog een keer. Na verticuteren heeft hij enkele weken bescherming nodig, zodat de zomermaanden niet passen bij intensiever gebruik van het gazon.
Na het verticuteren ziet het gazon er slordig en gescheurd uit. Veel onkruid en mos leiden ook tot kale plekken in het gazon, waardoor opnieuw zaaien noodzakelijk is. Voor dit doel zijn er speciale regeneratiezaden die snel gaten dichten. In dat geval is mei de beste maand voor verticuteren, aangezien de gazongroei in deze periode het sterkst is. Startmest zorgt ervoor dat het beschadigde gazon zich herstelt en sneller groeit.

De optimale bemesting van het gazon

Als vuistregel: bemest het gazon in de lente, zomer en herfst. Als het gazon echter groen en dicht is, is bemesting niet nodig omdat het slechts zoveel voedingsstoffen opneemt als nodig is. Een groot deel zou ongebruikt in de grond sijpelen en het grondwater onnodig vervuilen, vooral omdat te veel of verkeerd aangebrachte kunstmest het gazon beschadigt in plaats van ondersteunt. Een bleekgroen, geelachtig of fragmentarisch gazon duidt daarentegen op een gebrek aan voedingsstoffen.

De basisvoedingsstoffen voor een gezond gazon zijn stikstof

Over de Auteur

De artikel werd geschreven door een echte tuinfanaat.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[84 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo