FB pix Victoriaanse Veegmachines - Artikelpost

Victoriaanse Veegmachines

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2223 | Aantal woorden: 445 | Datum: | 0 commentaar

We nemen de schone straten min of meer vanzelfsprekend voor lief. Zwerfvuil en hondenpoep is niets vergeleken met wat onze vroege voorouders in de 19e eeuw aangetroffen. Een person met een bezem stond klaar en liep voorop om een pad schoon te maken voor voetgangers, die hiervoor moesten betalen. In de late jaren 1830, met de steeds maar erger wordende vervuilding, begonnen uitvinders het ontwikkelen van mechanische veegmachine dat door een paard gedreven werd. Deze machine moest zorgen dat de straten weer schoon werden. De heer Whitworth krijgt krediet voor de eerste mechanische veegmachine rond 1843. Echter toen zijn machines gebruikt werden in Londen, waren er al andere uitvinders die soortgelijke apparaten of verbeteringen hadden toegepast.

De veegmachine van Whitworth

Deze machine (zie foto) is de uitvinding van de heer Whitworth, van de firma van de heren. Whitworth en Co, van Manchester, twee ingenieurs, door wie het is gepatenteerd. Het principe van de uitvinding bestaat uit het toepassen van de rotatiebeweging van de wielen, bewogen door paarden of machines, om losse deeltjes van het oppervlak trekken en het te deponeren in een bak. De uitvinding was een simpele constructie; het bestond uit een reeks bezems vastgemaakt aan een licht frame van smeedijzer wat opgehangen was achter een wagen. Het ontwerp was voor twee paarden voort te trekken.

Er werden vaak twee machines gebruikt vlak na elkaar wat voor een veel schonere straat zorgde. Niet alleen was het reinigen van de straat en efficiënter, maar de twee bestuurders hielpen elkaar ook. Vaak had één van hen, degene met het hoogste loon, de opdracht om toezicht op beide machines te houden.

De machines was een groot success en is voor velen jaren gebruikt. De machine reed met een gemiddelde snelheid op de openbare weg, en liet een goed geveegede straat achter. De straten waren toen nog erg vuil wat zorgde voor een opvallend contrast met de aangrenzende grond. Tegenwoordig worden veegmachines door bedrijven en particulieren gebruikt om terreinen en opritten schoon te houden. Op de website van Tielbürger vindt u veegmachines online.

 

 

 Over de Auteur

Leuke verschillende artikelen schrijven

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo