Vloerverwarming: zalig verwarmen en energie besparen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Pieter234 | Via Artikel Post
Gezien: 652 |
Aantal woorden: 543 |
Datum: Fri, 14 Mar 2014 |
0 commentaar
Met een vloerverwarming kan je een hele woning of een deel ervan verwarmen, door een buizennetwerk dat onder de vloer zit aan te sluiten aan de centrale verwarming. Het werkt net zoals radiatoren: warm water loopt door de buizen en geeft zijn warmte af aan de omgeving. Alleen heeft een vloerverwarming een minder hoge temperatuur nodig en kan dit aan energie, dus geld, besparen.
Heel veel pluspunten
Naast een mogelijke energiebesparing omwille van een lagere temperatuur van de ketel, zijn er nog heel wat pluspunten. Allereerst creëert de gelijkmatige verdeling van de warmte een gezellige atmosfeer in de leefruimtes. Je kan op blote voeten rondlopen zonder het onaangename gevoel. Je zal ook merkbaar minder stof in huis zien rond dwarrelen. Dit komt omwille van het feit dat een vloerverwarming geen luchtstromen opwekt, iets wat radiatoren wel vaak doen. Die radiatoren zullen ook geen plaats meer innemen in de ruimtes en zullen ook niet meer proper gehouden moeten worden. Een karwei dat vaak zeer lastig is. De uitgespaarde vrije ruimte van de radiatoren kan nu opgevuld met ander meubilair of vrij gelaten worden om de woning ruimer te maken.
Maar er zijn ook minpunten
Het klopt dat een vloerverwarming laten leggen best wel wat geld kost. De hedendaagse prijzen liggen nog steeds een eind boven de installatie van een conventionele centrale verwarming met radiatoren. Het grootste deel van die kostprijs bestaat uit het dure regelsysteem en de werkuren die nodig zijn om het buizennetwerk te leggen. Het is voor de hand liggend dat de vloer er bijna altijd volledig uit moet bij een renovatie, dus dit is iets waar je rekening mee moet houden. Alsook voor de vloerbekleding. Je wilt niet dat je kostbare warmte wordt tegengehouden, dus isolerende vloeren en vast tapijt zijn te vermijden. Ten slotte, in geval van een lek in het netwerk, moet een gedeelte van de vloer er weer uit. Gelukkig gebeurt dit zelden of nooit.
Er zijn wel wat nadelen die je in acht moet houden bij het leggen van een vloerverwarming. Maar met een goed plan van aanpak en de juiste aannemer is er geen enkel nadeel dat alle voordelen kan overtreffen. De energiebesparing, de ruimte die gecreëerd wordt en het zalig warme gevoel zijn de grootste troeven van vloerverwarming.
Over de Auteur
Webredacteur
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen