Waar let je op bij de aanschaf van zonnepanelen? - Artikelpost

Waar let je op bij de aanschaf van zonnepanelen?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 139 | Aantal woorden: 1076 | Datum: | 0 commentaar

Zonnepanelen. Je hebt er vast al vaak over gehoord. Een zonnepaneel is een paneel dat elektriciteit opwekt door middel van de zonne-energie. Het is elektriciteit dat op een duurzame wijze is opgewekt. Vele huishoudens zijn in het bezit van zonnepanelen, maar liefst 1 op de 10 huishoudens heeft zonnepanelen en dit stijgt in een rap tempo. In 7 tot 10 jaar heb je de investering eruit en wek je gratis groene stroom. Maar waar let je op tijdens de aanschaf van zonnepanelen?

Welke zonnepaneel kies?

Er zijn over het algemeen twee soorten zonnepanelen. Je hebt zwarte zonnepanelen, ook wel mono (monokristallijn) genoemd en blauwe zonnepanelen, ook wel poly (polykristallijn) genoemd. De kwaliteit tussen de twee soorten zonnepanelen is nihil. Blauwe zonnepanelen zijn in veel gevallen goedkoper dan zwarte zonnepanelen, dit om het uiterlijk. Zwarte zonnepanelen ogen strakker en minder opvallend. Bekijk hier nog meer informatie over zonnepanelen.

Is jouw dak geschikt?

De hoek van jouw dak kan een rol spelen bij de hoeveelheid stroom dat wordt opgewekt. Een hoek van 35 graden is het beste. Het verlies bij steilere of minder steile hoeken is zo klein dat het nog steeds rendabel is. Er is sprake van een verlies van circa 10 procent, maar het is dan nog steeds de moeite waard om zonnepanelen te laten plaatsen. De richting van het zonnepaneel is ook belangrijk. Een zonnepaneel naar het noorden gericht op een schuin dak wordt niet aanbevolen. Zonnepanelen die naar het zuiden zijn gericht zijn het optimaalst. 

Welke zonnepaneel kies?

Er zijn over het algemeen twee soorten zonnepanelen. Je hebt zwarte zonnepanelen, ook wel mono (monokristallijn) genoemd en blauwe zonnepanelen, ook wel poly (polykristallijn) genoemd. De kwaliteit tussen de twee soorten zonnepanelen is nihil. Blauwe zonnepanelen zijn in veel gevallen goedkoper dan zwarte zonnepanelen, dit om het uiterlijk. Zwarte zonnepanelen ogen strakker en minder opvallend. 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig? 

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3000 kWh stroom per jaar, dat zijn dus 10 à 12 zonnepanelen die je nodig hebt. Dit is natuurlijk een gemiddelde van kleinere en grotere huishoudens bij elkaar; dit kan voor jouw situatie enorm verschillen. Het is ook een goed idee om naar de toekomst te kijken. Zo kan de hoeveelheid stroom die je gebruikt in de toekomst veranderen. Wanneer je bijvoorbeeld een kinderwens hebt voor de toekomst, zal je stroomverbruik later flink toenemen. Dit geldt ook andersom als bijvoorbeeld je kinderen uit huis zullen gaan. Het is belangrijk om hier over na te denken, want zo weet je of je meer of minder zonnepanelen op je dak moet laten installeren. Een stijging kan ook plaats vinden als je bijvoorbeeld van plan bent een elektrische auto aan te schaffen. Het bijplaatsen van zonnepanelen is in verhouding nogal kostbaar.  

Subsidie voor zonnepanelen

Wanneer je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, zal je zien dat het een grote investering is voor je huis. Dit zou je misschien kunnen afschrikken, maar bedenk dat er vele regelingen bestaan voor huishoudens die zonnepanelen aanschaffen. Je kan bij de overheid tegen een gunstige rente een lening afsluiten. Zo kan je bij de gemeente aankloppen voor een subsidie en de btw van 21% terug vragen.Over de Auteur

Maartje van SEO-ondersteuning beantwoordt belangrijke lezersvragen. Dit keer lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[329 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[143 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo