FB pix Waarom een groendak helpt tegen wateroverlast - Artikelpost

Waarom een groendak helpt tegen wateroverlast

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 195 | Aantal woorden: 440 | Datum: | 0 commentaar

Wateroverlast is een vervelend probleem dat veel wijken treft. Als het regent, kan de hoeveelheid water soms overweldigend zijn en daken zijn niet altijd uitgerust om hiermee om te gaan. Het resultaat? Overstroomde straten en riolen die overbelast raken. Dat is waar een groendak in beeld komt.

Een groendak, ook wel bekend als een sedumdak, is eigenlijk precies wat het klinkt: een dak bedekt met levende planten. Het is als een groen tapijt dat je bovenop je huis legt. En geloof me, het ziet er niet alleen prachtig uit, het heeft ook veel voordelen als het gaat om wateroverlast.

Een groendak werkt als een natuurlijke spons. De planten op het dak absorberen een groot deel van het regenwater en houden het vast in hun wortels en substraten. Dit betekent dat er minder water direct in de riolering terechtkomt. In plaats daarvan wordt het water geleidelijk aan vrijgegeven, waardoor het afvoersysteem minder snel overbelast raakt. Zo helpt een groendak bij het verminderen van de piekafvoer van regenwater. 

Een ander voordeel van groendaken is dat ze de waterkwaliteit verbeteren. De planten en de substraatlaag fungeren als filters, die verontreinigingen uit het regenwater halen voordat het in de riolering terechtkomt. Dit betekent dat er minder schadelijke stoffen zoals bestrijdingsmiddelen en zware metalen in ons riool terechtkomen, wat beter is voor het milieu en onze gezondheid.

Naast het bestrijden van wateroverlast biedt een groendak meer voordelen. Zo helpt het bijvoorbeeld de isolatiewaarde van een gebouw te verbeteren, omdat de planten een extra isolatielaag vormen die de warmte in de winter binnenhoudt en in de zomer helpt koelen. Het verlengt ook de levensduur van het dak, omdat het beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling en extreme temperatuurschommelingen.

Dus, als je je zorgen maakt over wateroverlast en op zoek bent naar een oplossing, overweeg dan zeker een groendak. Het is niet alleen een prachtige toevoeging aan je huis, maar het kan ook helpen bij het verminderen van wateroverlast in stedelijke gebieden.

Wil je meer weten over of jouw dak geschikt is? Bekijk dan of je dak geschikt is voor een groendak op deze pagina.

Heb je interesse in een groendak en wil je de subsidiemogelijkheden in jouw gemeente achtehalen, dan kun je gebruik maken van deze groendaksubsidie tool.Over de Auteur

Adviseur en dakvergroener bij groendakmaterialen.nl

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[199 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[95 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo