Wat te doen bij een gaslekkage? - Artikelpost

Wat te doen bij een gaslekkage?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 204 | Aantal woorden: 707 | Datum: | 0 commentaar

Woningen die nog staan aangesloten op het gasnetwerk lopen het risico last te krijgen van een gaslekkage. Leidingen hebben immers helaas ook niet het eeuwige leven. Een gaslekkage kan echter de nodige gevaren met zich mee brengen, en het is daarom van belang dat er snel en juist wordt gehandeld. Maar wat moet je nou eigenlijk doen bij een gaslekkage?

Schade en risico beperkt houden

Aardgas verspreid zich bij een lekkage door de hele ruimte. Van nature is gas geur- en kleurloos. Dat betekent dat een gaslekkage normaalgesproken niet zomaar kan worden opgemerkt. Aangezien gas echter zeer licht ontvlambaar is kan een met gas gevulde kamer de nodige risico’s met zich mee brengen. Om deze reden wordt er een zeer sterke doordringende geur toegevoegd aan het gas dat door onze leidingen loopt. Bij het ruiken van deze karakteristieke geur zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. Elke kleine vonk, al is het van een lichtschakelaar, kan namelijk een explosie veroorzaken. De eerst stap is dus om te voorkomen dat je een vonk veroorzaakt door binnen geen gebruik te maken van elektrische apparaten of vuur. Vervolgens is het van belang om de gaskraan af te sluiten in de meterkast. Op deze manier voorkom je dat zich steeds meer gas verzameld in de ruimte. Zet ook direct alle ramen en deuren open om het gas naar buiten te laten ontsnappen. Zo kan je na een half uur tot een uur vaak wel weer veilig een licht aan doen.

Gaslekkage opsporen en verhelpen

In de tijd dat je wacht tot het gas uit je woning is ontsnapt kan je al de eerste stappen ondernemen om de lekkage te verhelpen. Het kan soms lastig zijn om de exacte locatie van een gaslekkage te ontdekken. Als het gaat om een kleine lekkage en je vind het niet nodig om de volledige gaskraan af te sluiten, dan kan je proberen de lekkage zelf op te sporen. Je kunt de lekkage namelijk vinden door sop op de leiding te smeren waar de geur het sterkst is. Aangezien gas naar buiten blaast zap het sop op de plek van lekkage namelijk bellen gaan vormen. Als het je niet lukt om de lekkage te vinden, of je wilt niet rommelen met je gasleiding dan kan je een lekdetectie laten uitvoeren. Een loodgieter of lekdetectiespecialist zal dan met professionele apparatuur op zoek gaan naar de exacte plek van de lekkage. Vervolgens kan een loodgieter ook direct helpen de lekkage te verhelpen.Over de Auteur

Lees de leuke blogs van MyGo

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[183 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo