Wat te doen bij een lekkage aan het dak of de dakgoot? - Artikelpost

Wat te doen bij een lekkage aan het dak of de dakgoot?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 544 | Aantal woorden: 891 | Datum: | 0 commentaar

Voor veel dingen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dat is zeker het geval bij lekkages aan het dak en de dakgoot. Voorkomen kan door het dak en de goten regelmatig schoon te maken, te controleren en goed te onderhouden. Als u toch een lekkage heeft kunt u hiervoor een dakdekker inschakelen, maar er zijn ook dakproblemen die u zelf kan proberen te verhelpen. Dit bespaart u natuurlijk de kosten van het inschakelen van een dakdekker, maar het bespaart u geld op uw verzekeringspremie. Wij geven een aantal tips over het oplossen van schade aan uw dak en dakgoten.

De eerste tip is ook meteen de meest belangrijke: wees voorzichtig. In veel gevallen zult u op hoogte werken en daarbij is het heel belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Zorg bijvoorbeeld voor goed gereedschap en een goede ladder. Zet een ladder nooit tegen een PVC dakgoot aan. Deze zijn niet sterk genoeg om het gewicht te houden en zijn bovendien vaak erg glad. Zet daarnaast de ladder vast door er een zwaar voorwerp op of voor te leggen. Nog beter is het om met twee personen te werk te gaan, waarbij één persoon de ladder vasthoudt.

pannendak renovatie

Gebroken dakpan vervangen

Dakpannen liggen met weer en wind op het dak. Het gebeurt dan ook af en toe dat dakpannen losschieten of wegwaaien. Het is dan mogelijk om de dakpan zelf terug te leggen of te vervangen. Hiervoor dient u de overlappende dakpannen een klein stukje op te tillen met bijvoorbeeld een kleine wig. Vervolgens kunt u de kapotte dakpannen verwijderen. Zorg ervoor dat de overige dakpannen op hun plaatsen blijven door middel van de wiggen. Soms zitten dakpannen vastgespijkerd of geschroefd. Probeer deze dan zo voorzichtig mogelijk te verwijderen. Als u hier onvoorzichtig mee omgaat kunt u de daklat beschadigen waar de pan in vastgeschroefd of gespijkerd zit.

Vervolgens kan de nieuwe dakpan geplaatst worden. Als deze goed op zijn plek zit kunnen we wiggen verwijderd worden. Als de dakpannen aan de zijkanten aan elkaar haken, dient de pan er zijwaarts uit gehaald te worden. Het is uiteraard ook mogelijk om de dakpan vast te spijkeren of te schroeven in de daklat. Hiervoor is het aan te raden om eerst een gaatje voor te boren, omdat anders de kans aanwezig is dat de dakpan doormidden breekt.

Lekkage aan de dakgoot

Vooral in de herfst en de winter krijgen veel mensen te maken met een lekkage aan de dakgoot. In de herfst heeft dat vaak te maken met een ophoping van bladeren, terwijl in de winter de vorst vaak de boosdoener is. Vaak is een lekkage een gevolg van een verstopte hemelwaterafvoer. Door een lekkage kan er water onder de dakpannen komen en binnen voor een lekkage zorgen. Het is dan ook belangrijk om regelmatig te controleren of uw dakgoot blader- en ijsvrij is. Dit kan heel gemakkelijk door met een bezem de dakgoot schoon te vegen. Het is ook mogelijk dat er een scheurtje in de dakgoot is ontstaan door verwering of uitzetting of krimping door de temperatuurwisselingen. Meestal gebeurt dit in een lasnaad. Een dakdekker of loodgieter kan dit oplossen door opnieuw te lassen of, in het geval van verouderde dakgoten, de dakgoot te vervangen.

Nokvorsten vastzetten

Wat ook nog kan gebeuren bij een hevige storm is dat er een nokvorst loskomt. Dan is het zaak om het overgebleven cement of mortel met een hamer te verwijderen. Draag hierbij altijd een beschermgingsbril omdat kleine stukje kunnen opspringen en in de ogen terecht kunnen komen. Maak vervolgens een nieuw mengsel aan om de nokvorst opnieuw vast te zetten. U kunt hierbij kiezen voor mortel of specie. Maak van tevoren de plekken waar u de mortel of specie gaat zetten goed schoon met een oude kwast. Hierna kunnen ze ingesmeerd en vastgezet worden. Maak de nokpan vochtig met wat water en duw hem daarna in het cement. Tik hierna met een voorwerp voorzichtig op de pan om hem goed in het cement te laten zakken.

Zoals in het begin al aangegeven is het erg belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Bij werken op hoogte kunnen er ernstige ongevallen gebeuren. Laat u het liever over aan de dakdekker? Of wilt u een uitgebreidere renovatie laten uitvoeren? Dan kunt u bijvoorbeeld contact opnemen met dit allround klusbedrijf in Rotterdam Best Totaalonderhoud. Zij kunnen al het onderhoud in en om het huis voor u uit handen nemen, en zijn hier bovendien heel ervaren en kundig in. 

 

 Over de Auteur

Best Totaalonderhoud is een allround klusbedrijf in de regio Rotterdam. We werken voor particuliere en voor zakelijke klanten. Zoals onze bedrijfsnaam al doet vermoeden leveren we allerhande diensten en producten op het gebied van klussen. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo