Wat zijn oordopjes? - Artikelpost

Wat zijn oordopjes?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 138 | Aantal woorden: 957 | Datum: | 0 commentaar

Wat zijn oordopjes?

Tegenwoordig kom je ze vaak tegen in het straatbeeld: oordopjes. Je ziet ze gedragen worden door mensen die naar muziek luisteren, maar ook telefonerende mensen maken hier frequent gebruik van. Oordopjes zijn een kleinere variant van de standaard hoofdtelefoon. Waar de één het fijn vindt om een gesloten hoofdtelefoon over de oren te dragen, vindt de ander het irritant om zijn heel apparaat om zijn of haar hoofd te dragen. Oordopjes hebben als groot voordeel dat ze bijzonder klein zijn, waarbij niet ingeboet wordt op geluidskwaliteit. Bovendien zitten de dopjes comfortabel. Daarom zijn oordopjes een veel gekozen optie als het gaat om geluidsdragers.

Welke soorten oordopjes zijn er?

Er is meer dan één soort oordop waar je uit kunt kiezen. In totaal zijn er drie soorten oordopjes waar je uit kunt kiezen. Ten eerste kun je kiezen voor de standaard oordop. Dit is de meest gekozen variant van de drie. Deze dopjes plaats je meer voorin in je oor en gaan niet al te diep. Aan beide zijden van de oortjes bevindt zich een klein luidsprekertje dat er voor zorgt dat je via de oordopjes muziek en geluid kunt horen. Daarnaast kun je kiezen voor in-ear oordopjes. Deze gaan iets dieper in het oor, blijven beter zitten en sluiten je bovendien beter af voor geluiden uit de omgeving. Tot slot kan er gekozen worden voor bone conduction. Dit is de minst gekozen variant. Hierbij gaan de dopjes niet in de oren, maar worden op de jukbeenderen geplaatst. De trillingen gaan via deze beenderen naar je oren. Alhoewel je nu geen dopjes in je oren hoeft te plaatsen, is de kans wel groter dat je nabije omgeving je muziek kan horen. Dit kan als hinderlijk ervaren worden.

Waarvoor zijn oordopjes geschikt?

Zowel standaard als in-ear oordopjes bestaan uit twee kleine luidsprekers die je in je oren draagt. Dit zorgt er voor dat je muziek en geluiden kunt horen. Hiermee beschrijven we ook meteen de voornaamste functie van oordopjes: om muziek mee te luisteren zonder dat je jouw omgeving mee kan luisteren. Zo zorg je niet voor overlast en kun je de muziek zo luid luisteren als jij dat wil. Maar elke vorm van geluid kun je beluisteren middels je dopjes. Zo kun je bijvoorbeeld films of series kijken op je telefoon, terwijl je het geluid beluisterd via de dopjes. Maar je kunt ook bijvoorbeeld bellen met je telefoon terwijl je via de dopjes degene hoort met wie je aan het bellen bent. Voor het beluisteren van diverse soorten geluiden zijn oordopjes perfect.

Wat zijn de voordelen van oordopjes?

Voor velen is het compacte formaat van de oordopjes een groot voordeel. Waar zowel over ear als on ear hoofdtelefoons gepaard gaan met onderdelen die op het hoofd moeten worden gedragen, draag je deze dopjes gewoon in je oren. Ze zijn licht van gewicht en veelal merk je nauwelijks dat ze aanwezig zijn. Bovendien zijn de afmetingen van een oordop compact. Dit maakt het vervoeren dan wel opbergen van deze accessoires een fluitje van een cent. Doordat ze goed bestand zijn tegen zweet en vocht, is dit type hoofdtelefoon tevens perfect voor tijdens het sporten. Dopjes zijn niet alleen geschikt voor muziek, maar ook voor telefoongesprekken. Zo kun je voortaan handsfree bellen, want je hoeft je mobiel nu niet meer naar je oor toe te brengen. Bovendien kun je oordopjes subtiel dragen, ze zijn niet nadrukkelijk aanwezig. Daarnaast zal niemand anders last hebben van je muziek, je zorgt nooit meer voor geluidsoverlast. Ook heb je minder last van geluiden in je omgeving omdat deze dopjes in je oor gaan, wat er tevens voor zorgt dat je het volume van de muziek niet overdreven hoog hoeft te zetten. Dat scheelt een hoop schade aan je oren. Tot slot is het mogelijk om te kiezen voor draadloze varianten. Dat scheelt een hoop frustratie, want de draden willen nog wel eens in de knoop geraken. Dankzij draadloze modellen behoort dit tot het verleden.

Wat zijn de beste oordopjes merken van dit moment?

Er zijn een aantal merken op het gebied van oordopjes die er op dit moment uit springen. Ten eerste is er Beats by Dre. Alhoewel de nadruk van dit merk eerst lag op on ear en over ear hoofdtelefoons, ontwikkelen ze inmiddels ook oortjes van een hoge kwaliteit. Ook Sony, een groot merk op het gebied van elektrische apparaten, staat bekend om hun uitstekende oordopjes. Andere populaire oordopjes merken van dit moment zijn JBL, Pioneer, Sennheiser, AKG, Bose, JVC en Marshall. Deze merken zijn bij diverse webshops te verkrijgen.

Waar moet je op letten als je oordopjes kopen gaat?

Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren als het gaat om oortjes. Toch zijn er een aantal elementen die je in de gaten kunt houden wanneer je op zoek gaat naar de perfecte oordopjes voor jou. Ten eerste filter je op de prijs. Waarschijnlijk heb je een bepaald budget in gedachten, en dit is een goede manier om niet meer te spenderen dan je zou willen. Let daarnaast op het soort oordopje dat je prefereert. Waar de één kiest voor de standaard variant, vindt de ander de in ear dopjes beter. Mocht je vaak in de knoop raken met de draden van de oortjes, is het een optie om te kiezen voor de draadloze variant.Over de Auteur

Oordopjes Specialist is de expert op het gebied van oordopjes en hoofdtelefoons.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[344 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[144 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[93 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo