Wat zijn potdekselplanken? - Artikelpost

Wat zijn potdekselplanken?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 961 | Aantal woorden: 394 | Datum: | 0 commentaar

Wellicht heeft u er wel eens van gehoord, potdekselplanken. Als u zelf een schuur of gevel heeft die met een dergelijke afwerking is afgewerkt, dan zult u waarschijnlijk wel weten waar het om gaat. Maar voor de leken hier een korte uitleg. Potdekselplanken zijn houten planken die gebruikt worden om mee te potdekselen. Potdekselplanken zijn zoals gezegd een vorm van gevelafwerking die toegepast kan worden op zowel gevels van woonhuizen als schuren. In principe kan hiervoor elke soort plank worden gebruikt, als de planken maar dakpansgewijs over elkaar heen worden gelegd.

Houtsoort
In principe kan er gepotdekseld worden met allerlei soorten planken, als de randen maar over elkaar heen liggen. De gebruikte houtsoort is echter wel van invloed op de duurzaamheid van de potdekselplanken. De ene houtsoort is immers sterker of duurzamer dan de andere. Houd bij het uitkiezen van potdekselplanken dus altijd rekening met de houtsoort. Gaat u voor goedkopere potdekselplanken van een mindere houtkwaliteit die wellicht minder lang meegaan maar minder kosten, of bent u bereid om wat meer uit te geven aan een potdeksel afwerking die lang mee zal gaan? De keuze is aan u.

Waar moet u nog meer op letten?
De meeste potdekselplanken worden versgezaagd geleverd. Dit houdt in dat de planken, wanneer deze gezaagd zijn, meteen als potdekselplanken verkocht worden. Dit hout is dan ook niet van tevoren gedroogd zoals met hout voor andere doeleinden zoals parketvloeren wel gebeurt. Het voordeel is dat dergelijke planken sneller te gebruiken zijn. Nadeel van deze methode waarbij de planken niet gedroogd worden is echter dat er in de planken eitjes van houtkevers gelegd kunnen zijn. Normaliter sterven parasieten, houtwormen en in het hout gelegde eitjes tijdens het droogproces in de droogkamer en trekt veel van het vocht uit het hout. Doordat dit bij potdekselplanken niet het geval is, moet u er rekening mee houden dat u de potdekselplanken niet meteen kunt verven, anders kunt u houtbederf krijgen door de parasieten of het door de verf opgesloten vocht in de planken.

Over de Auteur

RB Online schrijft uiteenlopende artikelen over diverse onderwerpen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo