Windenergie
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: dirkr | Via Artikel Post
Gezien: 1087 |
Aantal woorden: 459 |
Datum: Fri, 23 Sep 2011 |
0 commentaar
Tijdens de Middeleeuwen was wind onmisbaar bij het havengebeuren. Alle boten gebruikten hun zeilen om door middel van wind zich voort te bewegen en hun richting aan te passen. Echter zat het niet altijd mee: de wind kon een tijd lang gaan liggen waardoor verder zeilen onmogelijk was, of kon net met storm heel vernietigend zijn voor een schip. Eind 19de eeuw werd daarom de stoommachine uitgevonden als een kracht alternatief voor de wind. Daardoor verdween de wind gedeeltelijk uit het straatbeeld als energieopwekende factor.
Wind als energiebron
Door de komst van elektriciteit anno 2000, werden ook pogingen ondernomen om elektriciteit te winnen met behulp van windenergie. Deze energie was in tegenstelling tot andere fossiele brandstoffen niet uitputbaar en niet schadelijk voor het milieu. Hoe zit het proces van windenergie dan in elkaar? Concreet zal de wind waaien tegen de wieken van de turbine, waardoor een rotor begint te draaien. Op zijn beurt zal deze rotor een dynamo aandrijven, die dan weer elektriciteit produceert. De opgewekte stroom kan zowel onmiddellijk gebruikt worden, als opgeslagen worden voor latere toepassing. Tegenwoordig zijn de windturbines voor het opwekken van windenergie zo technologisch geworden, dat ze geen rekening meer moeten houden met de wispelturigheden van het weer. Zo kunnen de wieken zich automatisch aanpassen aan veranderingen in windsnelheid of windrichting.
Windturbines als energiebron
Qua windturbines kunnen we de kleine, middelgrote en grote windturbines onderscheiden. Kleine windturbines hebben een maximale ashoogte van 15m gemeten vanaf de voet van de turbine. Zulke turbines zijn weinig effectief in gebieden als België en Nederland omdat de wind tot een hoogte van 15m eerder beperkt is. Middelgrote windturbines zijn dan wel perfect bruikbaar in België en Nederland. Zij hebben een maximaal vermogen van 300 kW. Wanneer we spreken over turbines met een vermogen boven de 300kW, situeren we ons binnen de grote windturbines. Voor het neerplanten van een dergelijke turbine is steeds een stedenbouwkundige aanvraag vereist. Afhankelijk van het type windturbine zal het gemeentebestuur of gewestelijk bestuurover de aanvraag een oordeel vellen.
Windenergie is een van de groene energie vormen, ze zijn nog altijd druk bezig met het onderzoeken van alternatieve energiebronnen.
Over de Auteur
Webmaster van een alternatieve energie website.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen