Zelf graszoden leggen in 7 stappen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: marcoweren | Via Artikel Post
Gezien: 22086 |
Aantal woorden: 1081 |
Datum: Thu, 28 Apr 2011 |
0 commentaar
Het kan bijna niet missen: wie een tuin heeft, heeft daar het afgelopen paasweekend vast veel tijd doorgebracht. Want wat was het een prachtig, zomers weekend! Het seizoen om van groen te genieten, is overduidelijk weer van start gegaan.
Maar is uw tuin wel groen genoeg? Of is het gras bij de buren groener? Wie nog geen grasmat heeft om zijn luie stoel op te zetten of de kinderen op te laten ravotten, of wie een tuin heeft met veel kale plekken en onkruid, kan deze binnen één dag op orde krijgen. Met een kant-en-klare grasmat: door graszoden te leggen!
Graszoden zijn een goedkope en snelle oplossing: ze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €1,60 per vierkante meter, en meestal in een dag te leggen. Het voordeel van graszoden kopen is bovendien dat u gegarandeerd met een dichte, onkruidvrije grasmat begint, en niet maanden tegen donkere aarde hoeft aan te kijken. Of lijdzaam moet aanzien hoe vogels telkens uw zorgvuldig gestrooide graszaad oppikken voor het kans heeft om te groeien.
Wie denkt dat zelf graszoden leggen eng of lastig is, vindt op internet verschillende websites met handige tips. Zelf graszoden leggen valt namelijk erg mee! Het proces bestaat uit zeven stappen:
Stap 1
Is uw grond erg ongelijk, sterk verdicht of groeit er teveel onkruid, begin dan door de grond goed om te spitten. Met bladaarde, compost of oude verteerde stalmest kunt u de voedingstoestand van de grond verhogen, door deze onder te spitten.
Stap 2
Vóór het leggen van de graszoden moet de ondergrond volkomen vlak zijn. Bovendien moet deze door rollen of aandrukken weer in vaste toestand komen, want u wilt niet dat de grond nog inklinkt en dus weer minder egaal wordt nadat de graszoden zijn gelegd. Vlak maken doet u het makkelijkst met een tuinwals (te huren voor een dag) of met behulp van een lange plank, waarmee u de grond als het ware schaaft en op die manier egaliseert. Dit wordt ook wel afrijen genoemd. Na het aandrukken van de aarde moet u het bovenste grondlaagje van ongeveer twee centimeter weer los harken. Tijdens alle bewerkingen mag de grond wel iets vochtig zijn, maar niet echt nat. Op een dichtgesmeerde grond zal het gras moeilijker aanslaan, dus het is het beste om te wachten tot de grond voldoende droog is.
Stap 3
Na de grondbewerking is een bemesting met kunstmest aan te raden. Strooi ongeveer 3 tot 4 kilo mengmestkorrels per 100 vierkante meter. Deze N.P.K. meststof moet samengesteld zijn met stikstof (N), fosfor (P) en kali (K) in ongeveer gelijke verhoudingen. De kunstmestkorrels moeten door het los geharkte bovenlaagje van de grond worden geharkt om later verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Eventueel kunt u voor deze stap ook gedroogde koemest in zakken gebruiken.
Stap 4
Direct voor het uitrollen van de zoden moet de grond enigszins vochtig zijn, dus gebruik de tuinsproeier. Idealiter sproeit u al vanaf een dag of twee voor het daadwerkelijke leggen, zodat het vocht dieper in de grond doordringt. Nu is het tijd om de graszoden daadwerkelijk neer te leggen! Rol de zoden zodanig uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen.
Stap 5
Na het leggen van de zoden is stevig aanrollen noodzakelijk, bijvoorbeeld weer met een gehuurde gazonrol. Geef nu direct de graszoden voldoende water zodat de beworteling van de zoden op gang komt. Houdt vervolgens de eerste paar weken de vochttoestand in de gaten. Bij droog en/of warm weer dient u regelmatig water geven om uitdrogen te voorkomen: tot drie keer per dag, een half uurtje per keer. Geef in de eerste 5 weken na het leggen van de zoden in geen geval kunstmest. En wees niet bang om overdag in de zon water te geven, hierdoor verbrandt het gazon zeker niet!
Stap 6
Twee tot drie weken na het uitrollen zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu veel minder groot. Ga nu minder vaak water geven om de planten tot een diepere beworteling te dwingen. Afhankelijk van het jaargetijde zal er vrij snel na het leggen van de zoden gemaaid moeten worden, soms al na een dag of vier, vijf. De maaimachine moet scherp zijn en afgesteld op de juiste maaihoogte: ongeveer 2 tot 3 centimeter.
Stap 7
Het eindresultaat: een prachig groen, dicht, gezond gazon! De eerste maand dient het gazon of speelveld nog voorzichtig te worden behandeld. Loop of speel er niet te veel op, want de zoden moeten eerst stevig met de ondergrond zijn vastgegroeid. Om het gras aan de groei te houden moet er in het groeiseizoen regelmatig bemest worden. Maar pas op voor het verbranden van het gras. Gebruik nooit meer dan 1-2 kg stikstofmeststof per 100 m2. Er zijn ook speciale gazonmeststoffen in de handel die minder problemen en risico geven. Sproei meststoffen meteen na het strooien goed in de graszoden of strooi net voor een regenbui de kunstmest uit.
Wilt u straks in het zonnetje van een mooi groen gazon genieten, dan is nu het moment om actie te ondernemen. Wie snel klaar wil zijn, laat graszoden bezorgen. Duur is het niet: de prijzen van graszoden beginnen al rond de €1,60 per vierkante meter. En zoals u hierboven kunt zien, is het leggen van graszoden ook niet ingewikkeld. Kortom: er is geen enkele reden waarom het gras bij de buren groener zou moeten zijn!
Over de Auteur
Marco Weren is eigenaar van Weren Graszoden, een graszodenkwekerij in het Noord-Brabantse Boekel.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen