Zelf meubels maken van hout; de voorbereidingen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Bonobos | Via Artikel Post
Gezien: 794 |
Aantal woorden: 1432 |
Datum: Mon, 13 Apr 2015 |
0 commentaar
Er zijn veel verschillende redenen om zelf je eigen meubels te maken. Soms vraagt je huis om meubels met heel specifieke afmetingen en eigenschappen. Als er leidingen onderaan langs je muur lopen, en je wil je kast of tafel strak langs de muur hebben, zal je daar op een of andere manier rekening mee moeten houden. Het is natuurlijk ook goed voor te stellen dat je je gewoon niet de juiste meubels in de winkel kunt vinden. Als je al maanden zoekt naar de perfecte salontafel, en je weet precies wat je wil, kun je beslissen om hem dan maar zelf te gaan maken. De derde reden om zelf aan de slag te gaan is als je jezelf wilt uitdagen, of als het maken van meubels je voldoening geeft. Niets ontbijt zo lekker als aan een zelfgemaakte tafel. Zelf meubels maken is leuk en een uitdaging, maar vraagt ook een beetje handigheid. In dit artikel worden een aantal tips gegeven die je op weg helpen.
1. Wat voor meubel?
De eerst tip is een open deur. Bedenk goed wat voor meubel je wil maken. Deze tip wordt meegegeven omdat er verschil zit in de moeilijkheidsgraad van de meubels. Zo is een klein salontafeltje makkelijker dan een grote eettafel, en een eenpersoonsbed makkelijker dan een tweepersoons hoogslaper. Een tip is daarom om klein te beginnen, bijvoorbeeld met een salontafel of een bijzettafeltje.
2. Inspiratie opdoen.
Misschien heb je besloten om je meubels te gaan maken, omdat je precies weet wat je wil en het perfecte meubel in de winkels niet hebt kunnen vinden. Zelfs in dat geval is deze tip niet overbodig. Het is namelijk verstandig om meubelzaken, en op het internet rond te kijken naar meubels die lijken op het meubel wat jij wil gaan maken. Kijk daarbij goed naar het materiaal dat ze gebruiken, en de verbindingen. Hoe zit het aan elkaar?
3. Wat voor materiaal?
Een belangrijke keuze is de keuze van het materiaal. Tegenwoordig is het helemaal in om je meubels van steigerhout te maken. Het is sterk, robuust, en geeft een stoer karakter aan de inrichting. Voor meubels kun je nieuwe steigerhout en gebruikt steigerhout gebruiken. Het nadeel van nieuw steigerhout is dat het nog veel kan werken als het in je kamer staat. Je meubel kan prachtig strak en recht in elkaar zitten, maar dan trekken er op den duur toch scheuren en barsten in. Advies is dan ook om eerst te testen wat het hout in jouw woonkamer doet. Oud (steiger)hout werkt veel minder, maar hier is soms lastig aan te komen.
Een alternatief is om multiplex plaatmateriaal te gebruiken. Dit kun je ook in iedere bouwmarkt kopen, in platen van bijvoorbeeld 244 cm x 122 cm. Een voordeel is dat het veel minder werkt, en in grote oppervlakten verkrijgbaar is. Het heeft een strakker uitstraling maar het oogt wat minder sterk en robuust. Een nadeel is dan ook dat het minder sterk is. Door multiplex in stroken te zagen van 20 cm breed kan je de meubels alsnog een uitstraling geven alsof ze van planken gemaakt zijn.
4. Schetsen
Voordat je begint met zagen, timmeren, lijmen en schroeven is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt hoe je de meubels in elkaar wil zetten: wat moeten de afmetingen zijn en hoe ga je de verschillende onderdelen met elkaar verbinden? Een handig programma hiervoor is Google Sketchup waarvan ook een gratis versie te downloaden is.
5. Pootjes om te stellen
Vooral met steigerhout zijn mensen geneigd om een schets te maken, waarbij bijvoorbeeld een bed met de lange planken helemaal op de grond staan. Op zich geen slecht idee, want de planken zijn dik en sterk genoeg om het te kunnen dragen, maar de planken en de vloer zijn vaak niet 100 % recht. Het is daarom toch aan te reden om je meubels op pootjes te zetten. Hierdoor voorkom je dat het gaat wiebelen. Mocht dat wel gebeuren, is het makkelijker om een stukje van een pootje af te zagen of schuren dan een hele plank recht te maken.
6. Demontabel
In je schets kun je er ook rekening mee houden dat je meubels demontabel moeten zijn. Bouw je bijvoorbeeld een prachtig bed, terwijl je nog niet weet hoe lang je op deze plek blijft wonen, dan is het handig om het bed zo te bouwen dat je het eventueel mee kunt verhuizen. Een handige werkwijze is dan om de verschillende elementen van het bed (hoofdeinde, voeteneinde en zijkanten) op zo’n manier aan elkaar te bevestigen dat ze makkelijk demontabel zijn. Je kunt hiervoor ledikanthaken gebruiken, maar je kunt de elementen ook gewoon aan elkaar schroeven zodat je ze later los kunt draaien.
7. Wat voor gereedschap?
Natuurlijk is het ook belangrijk om het juiste gereedschap voorhanden te hebben wanneer je gaat beginnen aan de meubels. Bij een bouwmarkt is gereedschap vaak te huur. Om te voorkomen dat je zelf veel moet zagen kun je hier ook je hout op maat laten zagen. Handig om in ieder geval te hebben zijn: een potlood, een duimstok, een zaag, eventueel een verstekbak, een schuurband, schuurpapier, constructielijm, een boormachine, een hamer, spijkers, een schroefmachine en schroeven.
8. Afwerking
Houten meubels geven vaak een mooie landelijke sfeer aan het interieur. Soms is het nog mooier om het hout te behandelen. Zo kun je de meubels natuurlijk in een kleur verven, maar als je de houtnerf en kleur wil behouden zou je ze ook in de lak of olie kunnen zetten. Er zijn veel verschillende lak- en oliesoorten. Ook hier geldt de tip om het eerst op een klein stukje hout te proberen. Olie kan een mooi effect hebben door de tekening in het hout te versterken. Het is verstandig om een tafelblad af te lakken, zodat het beter beschermt is tegen vlekken en kringen.
Tot zover de tips om zelf meubels te gaan maken. Heb je het allemaal perfect uitgedacht, maar vind je de houtbewerking zelf toch lastig of spannend? Of ben je druk bezig met je meubels, maar kun je toch wel wat wat hulp gebruiken? Dan kun je natuurlijk een klussenbedrijf inschakelen om je een handje te komen helpen. Voor een klusbedrijf in Rotterdam, een klusbedrijf in Dordrecht, Den haag of Zoetermeer kunt u Best Totaalonderhoud inschakelen. Veel succes!
Over de Auteur
-
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen