Zelf uw eigen terras aanleggen - Artikelpost

Zelf uw eigen terras aanleggen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 520 | Aantal woorden: 952 | Datum: | 0 commentaar

Hier leggen we u uit hoe u zelf uw eigen stenen terras kunt leggen. Een stenen terras in uw tuin of bij uw woning is natuurlijk erg handig om comfortabel buiten te kunnen zitten of eten. Het kan bovendien het aanzicht van uw woning veranderen en, wanneer goed aangelegd, is het ook meer onderhoudsvrij dan een tuin.

Wat heb je nodig om je eigen terras aan te leggen?

 • kruiwagen
 • schop
 • rolmaat
 • waterpas
 • haakse slijper
 • spade
 • rubberen hamer
 • lange lat
 • brede plank
 • straathamer
 • bezem

Het is belangrijk dat het terras netjes en vlak aangelegd wordt. Het mag geen kuilen, hobbels of andere oneffenheden bevatten. Het is daarnaast ook belangrijk dat een terras verloopt. Het mag niet waterpas liggen, want dan blijft het water op het terras liggen. Bij regenval is het zaak dat het water makkelijk van het terras afloopt. Een afloop van enkele centimeters is hiervoor meestal genoeg. Zo kan het water weglopen naar een putje of naar de tuin.

Lijnen uitzetten en verloop bepalen

De eerste stap is het uitzetten van de omtrek van het terras. Dit doet u het makkelijkst met kleine piketpaaltjes en een koord. Deze houten paaltjes dienen loodrecht in de grond geslagen te worden. Afhankelijk van de grondsoort en de hardheid van de grond is 25 tot 30 centimeter diep meestal voldoende. Sluit het terras aan op een tuindeur? Dan moet het hoogste gedeelte van de paaltjes minstens 3 centimeter onder de deurdorpel liggen.

Vervolgens is het belangrijk om het verloop van het terras te bepalen. Dit doet u het makkelijkst door eerst een vaste hoogte te nemen, en vervolgens met een waterpas en een lange (rechte!) lat deze hoogte af te tekenen op de paaltjes het dichtst bij de woning. Teken dan de hoogte af op de paaltjes het verst van de woning. Deze moet u ongeveer 2 centimeter lager aftekenen dan op de paaltjes het dichtst bij de woning. Vervolgens plaatst u het koordje op de juiste hoogte op de paaltjes, en brengt u de kantplanken op deze hoogte aan.

Terrastegels op zandbed

Wilt u de terrastegels op zand leggen? Dan dient u een laag zand van ongeveer 10 centimeter te storten. Verdeel vervolgens het zand over de gehele oppervlakte tot net iets hoger dan de kantplanken. Daarboven op legt u een stabilisatielaag van ongeveer 2 millimeter cementpoeder. Hark deze laag aan, en stamp het zandbed vervolgens vast aan. Dit gaat bijvoorbeeld heel gemakkelijk door op de brede plank te staan, zodat uw voetafdrukken niet voor oneffenheden in het zand zorgen. Als laatste is het zaak om het geheel af te vlakken met de lange, rechte lat.

De volgende stap is het leggen van de tegels. Zorg dat u ze vlak, in een rechte lijn legt. De tegels moeten goed aansluiten en ze moeten ook in één keer op de juiste plek gelegd worden. Als er namelijk nog mee geschoven als ze op het zand liggen, dan verschuift u ook het zand en dat zorgt voor de oneffenheden die u nou juist niet wilt hebben. Iedere volgende lijn moet een halve meter verspringen ten opzichte van de vorige. Op deze manier zorgt u voor een constructie die minder snel schuift. Dit wordt ook wel een vast verband genoemd. Het is verstandig om van tevoren te berekenen hoeveel tegels u nodig heeft, zodat u zo weinig mogelijk verspilt met slijpen. Het slijpen van tegels gaat het makkelijkst met een haakse slijper en een steenslijpschijf. Draag hierbij altijd handschoenen, gehoorbescherming en een veiligheidsbril! Nadat u het terras bedekt hebt met tegels kunt u de zijkanten van het terras weer bedekken met boordstenen. Als de zijkanten zijn opgesloten kan de tuingrond weer aangevuld worden.

Afwerken

Nu u alle stenen heeft liggen is het tijd voor de laatste afwerkingen. Strooi een ruime hoeveelheid zilverzand over de tegels, en veeg ze met een bezem tussen de voegen. Herhaal dit zolang er zand tussen de voegen blijft verdwijnen. Dit is een tijdrovende klus, maar wel de moeite waard. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder onkruid tussen de tegels zal groeien. Een goede tip om onkruid te minimaliseren is het gebruik van een worteldoek. Als het zand niet meer tussen de tegels verdwijnt, laat u toch nog een aantal dagen een laagje zand liggen. Na een paar dagen kunt u het overtollige zand alsnog verwijderen.

Durft u het toch niet zelf aan? Lukt het niet? Of heeft u er geen tijd voor? Dan kunt u natuurlijk ook altijd een hovenier inschakelen zoals deze hovenier in Heerenveen of deze hovenier in Deventer. U kunt ze inschakelen voor tuinaanleg in Heerenveen of tuinaanleg in Deventer, maar ook voor veel andere klussen in de tuin, zoals het aanleggen een vijver. Zij helpen u graag, snel en vakkundig.

 

 Over de Auteur

Ervaren hovenier in Heerenveen en Deventer. 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[352 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[121 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo