Zelf uw radiatoren ontluchten doet u zo!
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Smoes | Via Artikel Post
Gezien: 529 |
Aantal woorden: 656 |
Datum: Sun, 1 May 2016 |
0 commentaar
Worden uw radiatoren niet helemaal warm? Of maken de radiatoren of leidingen een borrelend geluid? Dan is de kans groot dat er luchtbellen in de verwarmingsinstallatie zitten. Het is dan zaak om de verwarming te ontluchten. Soms gebeurt het dat er lucht opgesloten wordt in een warmwaterradiator. Deze lucht vormt bellen en deze belemmeren de warmwatertoevoer. Luchtbellen in het verwarmingssysteem is meestal een teken dat er te weinig water in het systeem zit.
Er zijn radiatoren die automatisch ontluchten. Bij de meeste radiatoren is het echter zaak om dit geregeld zelf te doen. De radiatoren kunt u ontluchten door het ontluchtingskraantje te openen en weer te sluiten. Dit kan met een speciaal hiervoor bestemd sleuteltje. Heeft u niet zo’n sleuteltje? Dan kunt u bij de meeste ijzerhandelaren wel terecht voor een nieuwe. Ook in bouwmarkten zijn dergelijke sleuteltjes vaak te verkrijgen. Het beste is om de radiatoren altijd aan het begin van het stookseizoen even te ontluchten, maar doe het in ieder geval op het moment dat ze niet meer voldoende warmte geven. Tijdens een periode waar de buitentemperatuur onder 0 geraakt is dit met name belangrijk.
Hoe ontlucht u zelf de radiatoren?
Begin door de thermostaat op een lage temperatuur te draaien, zodat de radiatoren afslaan. Stel vervolgens de CV ketel buiten werking. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de stekker uit het stopcontact te trekken of op een eventuele uitknop te drukken. Probeer in deze periode ook geen warm water te gebruiken, als dit ook door de CV ketel geleverd wordt. Na een kwartiertje zijn de radiatoren voldoende afgekoeld en kunt u de ketel ontluchten door middel van het eerder besproken ontluchtingssleuteltje. Hierbij draait u de ontluchtingspijp open. Als het goed is hoort u nu een sissend geluid; de lucht ontsnapt nu uit de radiator. Als dit sissende geluid af is gelopen draait u de radiator weer dicht. Zet hierbij altijd een bakje onder de radiator. Na het sissende geluid zal er namelijk water uit de radiator komen. Het is zaak voorzichtig te werk te gaan want het water in het verwarmingssysteem kan nog heet zijn! Op deze manier kunt u één voor één de radiatoren ontluchten. Begin hierbij bij de radiatoren die het hoogst gelegen zijn, en ga ze van hoog naar laag allemaal bij langs.
Naast het ontluchten van de radiatoren is ook het regelmatig bijvullen van de ketel nodig. Op deze manier houdt u het verwarmingssysteem in goede staat. U doet er sowieso verstandig aan om de CV installatie minimaal eens per twee jaar na te laten kijken te laten schoonmaken. Dit verlengt de levensduur van uw ketel en de rest van het systeem. Ook voorkomt het een onnodig hoge energierekening.
Lukt het u niet om de radiatoren te ontluchten of de ketel bij te vullen? Durft u het toch niet aan, of wilt u het maar direct combineren met een onderhoudsbeurt? Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een installatiebedrijf in uw regio, zoals bijvoorbeeld specialist in verwarming in Arnhem. Zij kunnen u snel en vakkundig helpen met al uw vragen en problemen op het gebied van uw verwarmingsinstallatie. Ook voor een CV storing in Arnhem kunt u contact met ze opnemen, en zijn ze u graag van dienst.
Over de Auteur
Ons bedrijf in Arnhem is een service en installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in de levering van energiezuinige en duurzame verwarmingsinstallaties.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen