FB pix Zo bereken je het gebruiksoppervlak volgens NEN 2580 - Artikelpost

Zo bereken je het gebruiksoppervlak volgens NEN 2580

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 210 | Aantal woorden: 465 | Datum: | 0 commentaar

Bij het bepalen van het gebruiksoppervlak (GBO) van een woning worden een aantal aspecten van een huis van elkaar onderscheiden. Zo worden woonruimtes en overige inpandige ruimten apart van elkaar genoemd. Ook gebouwgebonden buitenruimte, zoals balkons, of externe bergruimtes worden bepaald.

Het berekenen van de GBO

De meeste berekeningen van het gebruiksoppervlak worden gedaan volgens het NEN 2580 protocol. Hierbij wordt de oppervlakte gemeten op vloerniveau. Elke ruimte wordt gemeten tussen de opgaande scheidingsconstructies, welke de desbetreffende ruimte of ruimtes omhullen. 

Het meten volgens deze standaard heeft een paar voordelen. Zo is het voor toekomstige huiseigenaren makkelijker om verschillende huizen qua GBO met elkaar te vergelijken. Ook kunnen zaken als brandveiligheid of gebruiksbelasting beter berekend worden. Ten slotte wordt de GBO vaak gebruikt om de prijs van een huis per vierkante meter uit te drukken.

Een aantal eisen uit het bouwbesluit kunnen alleen met het gebruiksoppervlak getoetst worden. Zo gelden er bijvoorbeeld niet alleen eisen aan het gebruiksoppervlak zelf, maar ook aan aangrenzende zaken. Denk hierbij aan daglicht, ventilatie of nooduitgangen. Dit is allemaal afhankelijk van het gebruiksoppervlak in een woning. Ook verblijfsgebied, verkeersruimte of gebruiksfuncties worden gekoppeld aan het gebruiksoppervlak. 

Omdat het gebruiksoppervlak zo’n enorm belangrijk aspect is, is de term vastgelegd als officiële juridische term. Het berekenen van de GBO moet gebeuren volgens strenge regels, die allemaal zijn opgenomen in het NEN 2580 protocol. Een meting mag alleen uitgevoerd worden door een erkende professional.

Wat behoort wel of niet tot het gebruiksoppervlak?

Volgens NEN 2580 zijn een aantal bepalingen rondom het gebruiksoppervlak gedaan. Niet alle ruimtes in een huis mogen hierin meegerekend worden. belangrijke uitzonderingen op het gebruiksoppervlak zijn:

  • Het oppervlak van trapgaten of vides die groter zijn dan 4 m2
  • Het oppervlak van ruimtes met minder dan 1.5 meter vrije hoogte
  • Het grondoppervlak van dragende wanden
  • Het grondoppervlak van losse constructies die groter zijn dan 0.5 m2
  • Het grondoppervlak van leidingschachten die groter zijn dan 0.5 m2

Door deze uitzonderingen in NEN 2580 op te nemen, blijft de gebruiksoppervlakte vrijwel altijd hetzelfde. Zo kunnen nieuwe bewoners de indeling van een huis volledig omgooien en niet inleveren op gebruiksoppervlakte. Daarmee is NEN 2580 anders ten opzichte van een andere meetmethode: het netto vloeroppervlak (NVO). Hierbij tellen ook scheidingswanden mee. Op die manier weet je met een NEN 2580 meting dus beter waar je aan toe bent.Over de Auteur

Als bouwadviseur deel ik graag mijn kennis met anderen. In deze blog vertel ik meer over het opmeten en berekenen van het gebruiksoppervlak.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo