Zonnepanelen op dakkapel
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Mauro | Via Artikel Post
Gezien: 900 |
Aantal woorden: 535 |
Datum: Wed, 4 Mar 2015 |
0 commentaar
Nog steeds winnen zonnepanelen aan populariteit, ondanks dat er geen subsidie meer wordt gegeven. Een steeds groter wordende groep huiseigenaren ziet in dat zonnepanelen gewoon een goede verstandige investering zijn. Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd 9 jaar en een doorsnee huishouden bespaart 400 euro op jaarbasis. En dan te bedenken dat zonnepanelen tegenwoordig 25 tot 35 jaar mee gaan en dat ook de woningwaarde door toedoen van zonnepanelen stijgt. Kortom, er zijn weinig redenen om niet te investeren in zonnepanelen.
In de komende alinea’s gaan we het echter niet hebben over al het goeds dat zonnepanelen te bieden hebben, maar beantwoorden we de vraag: kan ik zonnepanelen op een dakkapel plaatsen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zullen we eerst kort uitleggen wat een dakkapel is.
Wat is een kunststof dakkapel?
Een dakkapel is rechthoekig bouwwerk dat uitsteekt uit een schuin dak. Het is een bouwwerk dat tijdens de nieuwbouw kan worden gemaakt, maar ook achteraf worden veel dakkapellen geplaatst. Normaal gesproken moet een dakkapel zorgen voor meer ruimte, toch kiezen sommigen voor een dakkapel vanwege de mooiigheid of omdat de woningwaarde er door stijgt. Een kunststof dakkapel van 3 meter breed en 1,75 meter hoog kost iets meer dan 4.000 euro, in deze prijs zijn de montage, het kunststof kozijn en de btw inbegrepen. Niet inbegrepen zijn bijvoorbeeld het van binnen aftimmeren van de dakkapel en accessoires als horren en rolluiken.
Een kunststof dakkapel wordt een kunststof dakkapel genoemd, niet alleen vanwege het kunststof kozijn, maar met name vanwege de afwerking van de buitenkant met kunststof. De constructie van een kunststof dakkapel bestaat namelijk gewoon uit vurenhouten balken, net als bij een houten uitvoering.
Neem maatregelen
Theoretisch gezien kunnen zonnepanelen op een dakkapel worden geplaatst, zeker als het een dakkapel betreft met een schuin pannendak. Een dakkapel met een platdak is een iets ander verhaal, het is één grote randzone met vrij spel voor de wind. Er wordt aangeraden minimaal een halve meter uit de dakrand te blijven met zonnepanelen, toch houden veel bedrijven hier zich niet aan of ze hebben er gewoonweg geen weet van. Naast een verkeerde positionering op het dak, wordt ook vaak te weinig ballast toegepast.
Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatst op het dak van een dakkapel in Rotterdam en het dak bevindt zich op een hoogte van 6 meter, dan moet 71 kilo per zonnepaneel aan extra ballast worden aangebracht. Dat betekent dat bij zes zonnepanelen 426 kilo aan extra gewicht op het dak moet worden geplaatst. U kunt zich voorstellen dat niet iedere kunststof dakkapel hierop berekend is. Helaas zijn veel huiseigenaren hiervan niet op de hoogte. Kortom, mocht u het voornemen hebben zonnepanelen op uw dakkapel te plaatsen, laat dit dan eerst even doorrekenen.
Zonnepanelen op een dakkapel zijn zeker mogelijk, alleen moeten wel voorzorgsmaatregelen worden genomen, anders kunnen achteraf problemen ontstaan. Voor meer informatie over de regels voor zonnepanelen kunt u terecht op http://www.huisjeopknappen.nl/zonnepanelen/.
Over de Auteur
De websites dakkapel-prijzen-vergelijken.nl, kozijnen-web.nl en huisjeopknappen.nl worden uitgegeven door E-Quotations. Op de websites wordt u als koper van een dakkapel, kozijnen of zonnepanelen geïnformeerd over deze producten.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen