FB pix Bretels, de ontwikkeling en de regels. - Artikelpost

Bretels, de ontwikkeling en de regels.

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1404 | Aantal woorden: 640 | Datum: | 0 commentaar

De eerste dragers en dus ook gelijk de uitvinders van de bretels waren naar alle waarschijnlijkheid de Fransen, deze droegen tijdens de Franse revolutie (1789) twee stoffen linten over beide schouders die ze aan beide uiteinde aan de broek knoopte. De Franse noemde deze lappen Bretelles. Doorgaans werden deze linten gemaakt van satijn of zijde en werden gedecoreerd met allerlei versiersels en wapens, het was dus zeker geen accessoire.

Toen de bretels vaker gedragen werden is deze uitgebreid met een horizontale baan op de rug zodat de bretels een ‘H’ vorm kregen, daarna kreeg de bretels de vorm van een ‘X’. Deze twee vormen zijn later ingehaald door de nu bekende ‘Y’ vorm, hoewel de X ook nog altijd veel gebruikt wordt. Tegenwoordig kun je dus kiezen wat je het lekkerste vindt zitten.

Tot 1894 werden de bretels nog altijd aan de broek van geknoopt, totdat in dit jaar in Amerika de clips uitgevonden werden. Deze werden direct een succes doordat je nu de bretels nu veel makkelijker aan de broek kon bevestigen, stukken sneller. Later werden daar de leren riempjes aan toegevoegd, deze werden vast gemaakt aan knoopjes die aan de binnenkant van de broek zitten. Hierdoor beschadigde de broek niet meer door de clips, tegenwoordig zijn de clipjes beter gemaakt zodat je broek geen beschadiging meer oploopt.

Tegenwoordig worden bretels meestal gemaakt van een stof gemend met elastiek, hierdoor kan de bretel door iedereen gedragen worden doordat je het kunt uitrekken. Er zijn ook luxe bretels op de markt, deze worden gemaakt van zijde of katoen. Ook worden de luxe leren bevestigingen niet vaak meer gedragen omdat de meeste pantalons niet meer gemaakt worden met knoopjes aan de binnenkant, deze moeten er vaak door een kleermaken later in gezet worden, of natuurlijk zelf als je een beetje handig bent met naald en draad.

Hoe draag je de bretels goed?                                             

Het dragen van bretels brengt nog wel een paar regeltjes met zich mee. Volgens de officiële etiquette mogen de bretels bij het dragen nooit zichtbaar zijn, het is dus gebruikelijk om deze af te dekken met een colbert of spencer. Ook dure designer bretels mogen niet zichtbaar gedragen worden. Een andere regel is dat de bretels moet combineren met de kleur van het overhemd, dan vallen ze al een stuk minder op. Bij het dragen van een smoking worden volgens de etiquette alleen witte bretels gedragen, ook deze mogen natuurlijk niet zichtbaar zijn. maar dat is vaak ook geen probleem. Een laatste echte fout bij het dragen van bretels is het combineren met een riem, dit is iets wat volgens de etiquette een echte zonde is.
Het is natuurlijk zo dat etiquette in de loop van de tijd veranderen, is sommige kringen is het niet meer fout om de  bretels zichtbaar te dragen, en is het juist gebruikelijk om een andere kleur bretels te dragen zodat deze een luxe toevoeging wordt aan het outfit. Dit is dan wel vaak in de vrije tijd en in het normale straatbeeld, bij evenementen met klasse en stijl, bijvoorbeeld gala's is het nog wel nodig om naaar de oude regels terug te grijpen.

Over de Auteur

Alle over mode en stijl lees je bij ons.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo