FB pix Damesschoenen door de jaren heen! - Artikelpost

Damesschoenen door de jaren heen!

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2107 | Aantal woorden: 680 | Datum: | 0 commentaar

Er is geen enkele accessoire die evenveel aandacht trekt en emoties losmaakt als de damesschoen. De stijlen representeren de sociale mindset van ons tijdperk en het modegevoel van de draagster en de kwaliteit en decoratie zijn een indicatie van hun rijkdom en sociale klasse. Schoenmode is door de jaren heen enorm veranderd en deze veranderingen gaan ieder seizoen verder. De allereerste schoenen waren puur gemaakt ter bescherming van de voet en gemaakt van simpele materialen en in een simpele stijl. Gedurende de tijd zijn schoenen steeds meer een sociaal symbool geworden.

Vroeg in de geschiedenis van de schoenmode, werden damesschoenen verstopt onder lange rokken, waarmee de mogelijkheid om zichzelf te uiten door de stijl en mode van je schoeisel tot een minimum werd gebracht en de schoen zijn voornamelijk praktische functie bleef behouden. De eerste vrouwenschoenen die bekend zijn waren een soort muiltjes, zachte schoentjes van stof of zacht leer die weinig echte bescherming of ondersteuning boden. Betere constructies kwamen later in de vorm van de ‘chopines’, die stevige zolen van hout of kurk hadden en vrij hoge zolen hadden waardoor de drager boven de derrie op straat uit kon torenen (zowel letterlijk als figuurlijk). Veel verschillende variaties op schoenen die dames op hun tenen lieten balanceren werden steeds populairder in heel Europa, af en toe op het absurde af, waar het gevaarlijk werd voor de draagster. Franse fashionistas kwamen met de klassieke hoge hakken zoals wij die vandaag de dag kennen en maakten ze een hele rage in de zestiende eeuw die vandaag nog steeds voortduurt.

In de achttiende eeuw hadden de meeste vrouwen geen schoenen waarmee ze een fashion statement konden maken. De gemiddelde vrouw had misschien een paar stevige laarzen voor alledag en een paar fijnere schoentjes voor speciale gelegenheden. Interesse in meer keuzes qua kwaliteit, stijl en functie nam echter toe toen ook de fabricagemogelijkheden toenamen en schoenen breder beschikbaar werden. 

In de vroege negentiende eeuw tot aan medio dezelfde eeuw kozen vrouwen steeds meer voor schoenen met blikvangende designs en glamoureuze mode statements. De rokken werden steeds wat korter in de jaren 20 en vrouwen besteedden dus ook meer aandacht aan hun voeten. Daar hoorden natuurlijk mooie, vrouwelijke schoenen bij! Vanaf dit moment in de geschiedenis zijn damesschoenen zeer gestaag steeds weer veranderd. In de jaren 50 waren stiletto’s en puntige neuzen heel populair. Deze kenmerken werden overgenomen bij de laarzen van de jaren 60 en bleven in stijl in de jaren 70, toen platte schoenen en lage hakken weer in trek kwamen. In de latere jaren 70 werd er teruggedacht aan de chopines met de platformschoenen. In de jaren 80 werden atletische modellen erg populair en alledaags. De jaren 90 zag de revival van de stiletto en de verandering in hakvormen. Gedurende deze grote veranderingen werden ook subtielere dingen geüpdate in stijl, kleur en ornamenten, waardoor vrouwen voortdurend gemotiveerd werden hun schoenenverzamelingen uit te breiden. De hedendaagse mode biedt een grotere variëteit aan stijlopties, functies, en extra’s dan ooit.

Ondanks dat vroege schoenendesigns gelimiteerd waren tot enkele stijlen en functies, biedt modern schoeisel een enorme hoeveelheid stijlen en praktische doelen. Schoenenmode blijft ieder seizoen veranderen en naar gelang de grillen van de modedesigners en de vrouwen die hen volgen.

 Over de Auteur

Op zoek naar schoenen voor brede voeten? Duo Boots heeft een breed assortiment!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[197 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[89 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo