De functie van ondergoed - Artikelpost

De functie van ondergoed

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 541 | Aantal woorden: 501 | Datum: | 0 commentaar

Ondergoed deed pas zijn intrede in de middeleeuwen. In feite zag ondergoed er toen uit als bovenkleding: een heren onderbroek was toen een slobberbroek die onder de broek werd gedragen. Ook voor dames ondergoed ging deze ontwikkeling zo: de onderrok werd een broek tot over de knie en werd naar de tijd steeds korter en strakker. 

Het dragen van ondergoed heeft in eerste instantie hygiënische redenen. Ook privacy is belangrijk voor de dragers van ondergoed. Uiteraard speelt het comfort en de warmte dat het geeft bij koud weer een grote rol. Als laatste willen wij de steun noemen die ondergoed aan bepaalde gebieden van ons lichaam kan bieden.

Uiteraard wordt ondergoed onder onze bovenkleding gedragen. Toch dient ondergoed voor een hoog percentage van onze bevolking ook als nachtgoed. Ook zijn bepaalde soorten ondergoed in het straatbeeld te zien in de warme periodes van het jaar, denk hierbij vooral aan de hemdjes.

De functie van een bh

Driekwart van de Europese vrouwen draagt een bh. De reden daarvan is dat dit hangende borsten voorkomt of vertraagd. Dit bewijs is echter nooit geleverd. Het is ook cultuurbepaald of er een bh gedragen wordt of niet. In de meeste gevallen is het in Europa ‘not done’ geen bh te dragen. Kijken wij bijvoorbeeld naar het Midden-Oosten dan komt een bh daar nauwelijks voor. Het is niet in de cultuur verweven en bovendien vaak veel te duur er een bh te dragen.
Warner Bros Corset Company was de eerste producent van de bh en introduceerde in 1935 de cupmaten. In 1942 werden de verstelbare schouderbandjes geïntroduceerd en in 1948 verscheen de eerste push-up bh.

Bh maten

De maten van een bh worden gevormd door een letter en twee cijfers.
De letter geeft de volume van de cup aan. De kleinste maat is AA. Deze maat wordt gedragen door meisjes die voor het eerst een bh gaan dragen, maar ook door vrouwen met bijzonder kleine borsten. Na AA volgt A, B, C, D, DD etc. tot de grootste maat H.

De twee cijfers van een bh geven de omvang aan van de borstkas. Deze wordt gemeten direct onder de borsten. De omvang verspringt per 5 cm. De kleinste maat is 75 en de grootste 140. Dit zijn dus de centimeters van de bandomvang van de bh.

De boven omschreven maten zijn Europese maten. Er bestaan ook Franse en Amerikaanse maten. Ondergoed online kopen kan bij ikwilondergoed.nl

 

 

Over de Auteur

Teksten over verschillende onderwerpen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[183 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo