FB pix De ontwikkeling van damesschoenen door de jaren heen - Artikelpost

De ontwikkeling van damesschoenen door de jaren heen

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2283 | Aantal woorden: 578 | Datum: | 0 commentaar

Voordat schoenen een mode-item werden, waren ze alleen bedoeld om de voeten te beschermen. Schoenen zijn er volgens de historici al sinds 8000 v.Chr. De eerste schoenen werden gemaakt van ongelooide huid, met lederen veters geregen door gaten in de randen om te knopen bovenop de voet. 

Naarmate de jaren verstreken werden de schoenen zowel gezien als een modevoorwerp als als een gebruiksvoorwerp. Er ontstonden meer schoenstijlen. Schoenen werden gemaakt van textiel of leder en kunnen worden geverfd, verguld en geborduurd. 

Rond de 18de eeuw begonnen er in Europa verschillende schoenen te komen voor vrouwen en mannen. Na 1720 begonnen mannen lederen schoenen te dragen, zwart geverfd met rode hakken en gespsluiting die soms was versierd. Damesschoenen waren gemaakt van geitenleer, satijn, fluweel, brokaat en andere materialen. Ze werden versierd met lint, kant, gespen ingelegd met sieraden of zilveren en gouden vlechtwerk. Tot ongeveer 1820 hadden damesschoenen geen hak, vervolgens kwam in 1830 een lage hak in de mode. Tegen het eind van de eeuw werd de vierkante neus vervangen door een puntige neus. 

Naarmate de 19de eeuw vorderde, werden de damesrokken korter en werden de schoenen hoger met hoge hakken en puntige neuzen. In de jaren 20 droegen de vrouwen schoenen met een ronde hak en strakke vetersluiting, maar de schoenen werden comfortabeler in de jaren 30 en 40 met een lage hak, cowboyhak en blokhak. Ontwerper Salvatore Ferragamo werd bekend in deze tijd en schoeide beroemdheden zoals Lillian Gish, Greta Garbo, en later in zijn carrière, Marilyn Monroe.

Na de tweede wereldoorlog werden ontwerpers van luxe schoeisel echte sterren. In de jaren 50 en 60 lieten Charles Jourdan en andere schoenontwerpers zien dat mooie schoenen gemaakt konden worden van ander materiaal dan leder en suède, zoals plastic en synthetische materialen. Ook het kleine hakje werd populair in de jaren 60, dankzij het gebruik door actrices zoals Audrey Hepburn. Deze elegante schoenen werden gevolgd door de overdreven blokhak van de jaren 70, populair gemaakt door Ferragamo. In de jaren 80 en 90 werden slanke en kleurrijke hoge hakken gemaakt door sterontwerpers zoals Jimmy Choo – een favoriet van prinses Diana -- en Kenneth Cole. 

Nu zijn schoenen veel meer een mode-item dan iets anders. Sommige schoenen zijn inderdaad alleen maar een mode-item, want schoenen met een extreem hoge stilettohak gemaakt door Louboutin en anderen kunnen moeilijk zijn om op te lopen. Maar wie mooi wil zijn, moet lijden! Sommige vrouwen zoeken zorgvuldig de juiste schoenen uit bij hun kleding – of zelfs de juiste kleding bij hun schoenen. Er zijn genoeg vrouwen die duizenden euro’s kunnen uitgeven aan schoenen, of die een kast vol hebben met schoenen in allerlei stijlen en kleuren.

 

Over de Auteur

Op zoek naar damesschoenen? Duo Boots heeft een breed assortiment!

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[99 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo