FB pix Een klassieker in de mode, het gilet. - Artikelpost

Een klassieker in de mode, het gilet.

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1315 | Aantal woorden: 626 | Datum: | 0 commentaar

Een gilet is een mouwloos vest dat samen gedragen met een pantalon en colbert een driedelig pak vormt. De gilet is een chique toevoeging voor een strakke en formele uitstraling in een pak. Je hoeft het niet te dragen maar het geeft je kleding wel een klassieke powerlook.  Uiteraard is een gilet tegenwoordig meer dan alleen een toevoeging. Het gilet kan gedragen worden in plaats van of samen met een colbert en kan in de vrije tijd zelfs over een shirtje gedragen worden, je ziet dit dan vaker bij feestjes dan op je werk.

Oorsprong en kenmerken van het gilet
Het gilet is ontstaan rond 1650 en is toen bedacht door de koning van het toenmalige Engeland. Het gilet was in die tijd fleurig versierd met allerlei verschillende patronen en werd voornamelijk gedragen door de adellijke mannen. Het gilet werd al snel overgenomen in andere landen door heet Europa. Na de Franse Revolutie veranderde de kleding voorschriften door heel Europa drastisch en zo veranderde ook het gilet.

Het gilet veranderde van een opzichtig gekleurd en versierd kledingstuk naar een ingetogen en onopvallend vest wat vrijwel niet te zien was onder een colbert, in de kleuren van het colbert.
De kenmerken van een hedendaags gilet zijn dan ook heel anders dan die van vroeger. Tegenwoordig heeft een gilet vrijwel altijd maar één rij knopen aan de voorkant, het zogenaamde Single Breasted. Deze rij knopen bestaat uit vier tot zes (druk)knopen onder elkaar in dezelfde of afwijkende kleur. De meer chique vorm van een gilet heeft een dubbele rij knopen, Double Breasted, waarbij altijd de buitenste rij wordt gebruikt om het gilet dicht te knopen. Het gilet heeft meestal één of twee zakken aan de voorkant en eventueel een binnenzak. Dit wordt alleen bijna nooit meer gedragen of verkocht, alleen de fanatiekelingen zie je er nog mee.

Aandachtspunten tijdens het dragen
Hoewel een gilet een simpel kledingstuk lijkt zijn er wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden tijdens het dragen. De kleur van het gilet is een belangrijk en opvallend element, vaak wordt het gilet afgestemd op de kleur van het pak. Niet verkeerd natuurlijk maar wil je het echt doen zoals het hoort stem je de kleur af op die van de stropdas of vlinderdas. Bij een smoking of rokkostuum is dit zelfs verplicht. Voor deze outfits zijn ook speciale gilets te krijgen, deze zijn lager uitgesneden, hebben minder knopen en de revers zijn omgeslagen. Veel winkels die pakken verkopen hebben dan ook een perfect passend gilet in het assortiment, bijna altijd in dezelfe kleuren van dezelfde stof als de rest van het pak.


De gilet wordt in een zakelijke sfeer altijd dicht gedragen, zeker wanneer deze onder een colbert gedragen wordt. Het gilet dient om de onderliggende kledingstukken af te dekken, hierdoor dient deze altijd dicht te zijn. Een cumberband wordt door het dragen van een gilet overbodig, draag deze twee accessoires daarom nooit tegelijkertijd. Je stropdas zit er altijd onder.
Let erop dat het gilet het laatste kledingstuk is voordat het colbert aangetrokken wordt. Zorg er dus voor dat alle overige kledingstukken en accessoires als een stropdas, bretels of riem onder het gilet blijven. 

Met een gilet geef je jouw kleding direct een powerlook en wat meer klassieke stijl.

Over de Auteur

Bij ons lees je alles over stijl en mode.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo