FB pix Hoe is de stropdas ontstaan? - Artikelpost

Hoe is de stropdas ontstaan?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 4322 | Aantal woorden: 518 | Datum: | 2 commentaar

De stropdas, door veel mensen nog steeds gedragen en weer bezig met een comeback. Mannen die stropdassen dragen worden gezien als mannen met macht en uitstraling, ook worden ze geassocieerd met een succesvol zakenleven. Niemand staat er eigenlijk bij stil hoe de das is ontstaan en hoe deze in de loop van de tijd in geëvolueerd. Lees hieronder om er meer over te weten te komen.

De geschiedenis van de stropdas gaat een paar duizend jaar terug in de tijd, rond deze tijd is in ieder geval de eerste soort gelijke stropdas gedragen. De Chinese en Romeinse legers droegen een doek, die veel doet denken aan de tegenwoordige stropdas, tijdens oorlogstijd. Hoe belangrijker je was in het leger hoe groter de strik was die om je nek hing. Daar aan herkende de strijdkrachten de mensen die boven hun stonden in de rangorde.

Daarna is het een tijdje stil geweest met de das, tot de zeventiende eeuw. Tijdens de Dertigjarige oorlog droegen de Kroaten een Cravatte, deze doek droegen ze als een geluksamulet. Tijdens deze oorlog werd de Cravatte al snel overgenomen door de Franse en Duitse legers omdat deze ook handig was als sjaal en om bloed en zweet aan af te vegen tijdens de strijd. Na deze oorlog werd de  das al snel populair onder het gewone volk en werd het gezien als halssieraad. Dit is ook de Italiaanse naam voor stropdas.

De laatste jaren is de das weer volop in ontwikkeling, zo zijn er onder andere de polyester, linnen, katoenen en vele andere dassen bijgekomen, waar deze altijd voornamelijk van zijde gemaakt werden. Daarnaast is er nu meer keuze in formaat. Tegenwoordig zijn vooral de dunne stropdassen populair , waar de das een lange tijd zo’n 8cm breed is geweest zijn er tegenwoordig dassen van 6,5 cm en zelf 4 cm breed. Doordat de stropdas ook met de tijd mee gaat weer bezig met een comeback, iedereen kan nu wel een stropdas vinden die bij hem past, door het kleurgebruik, materiaalgebruik en de verschillende vormen en maten.

Ook zijn steeds meer verschillende mensen dassen gaan dragen, het is niet meer zo dat de das gedragen dient te worden in combinatie met een pak. Zo zie je de stropdas steeds vaker terug boven shirtjes, onder spijkerjacks en zelfs in combinatie met een korte broek en natuurlijk op een feestje bij de stropdas veel gezien.

Tegenwoordig gaan steeds meer artikelen terug naar de oorsprong, zo zijn er tegenwoordig ook gebreide stropdassen verkrijgbaar. Wollen stropdassen met een recht uiteinde zoals dat vroeger gedragen werd winnen steeds meer terrein en zijn een echt mode item aan het worden. Vroeger veel gedragen en tegenwoordig weer helemaal hip onder de hipsters.

 Over de Auteur

Alles over mode en stijl.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Thu, 22 Dec 2011 at 2:42 PM, by edwinsword
Wollen stropdassen, bestaan die?

Fri, 23 Dec 2011 at 4:28 PM, by Businessme.nl
Jazeker, kijk maar op www.businessme.nl/stropdassen

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo