Hoe Afrikaanse kralen gemaakt worden
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: YurgenM | Via Artikel Post
Gezien: 1875 |
Aantal woorden: 1234 |
Datum: Sat, 22 Mar 2014 |
0 commentaar
Al honderden jaren worden in West Afrika kralen van glas vervaardigd. Vroeger werden zand, soda en kalk hiervoor gebruikt. Nu gebruikt men vooral oud glas. Door oud glas, zoals lege flessen en autoruiten te gebruiken hoeft de oven minder heet te worden gemaakt dan zand, soda en kalk.
Eerst worden matrijzen voor de kralen gemaakt. Daarna verpulverd men het glas tot glaspoeder. Autoruiten en lege flessen worden hiervoor gebruikt, maar ook gebroken oude kralen worden gerecycled. Het verpulverde glas wordt vermengd met een pigment voor de kleur. Het glaspoeder met de kleurstof wordt in matrijzen gedaan en in een oven gebakken.
Het maken van de matrijzen
Er wordt een ronde schijf van klei gemaakt. De afmetingen ervan hangen af van de maten van de kralen, welke ermee gemaakt worden.
Gaten in de matrijzen
De gaten in de kleischijf worden gemaakt met stokken van hout. Aan het eind van iedere stok zit een puntje wat zorgt voor een diepere holte. In het diepere gaatje wordt eerst een cassavestengeltje gedaan. Dan wordt het verpulverde glas om het stengeltjes heen gegoten. Het stengeltje zal in de oven verbranden en een gat in de kraal achterlaten. Cassave (ook wel cassava,manioc, yuca, balinghoy, mogo, mandioca, kamoteng kahoy of tapioca genoemd) is een eetbare wortelknol, welke veel in Afrika en Zuid-Amerika wordt gegeten. Om te voorkomen dat de kralen produktie in Ghana stilligt, denk ik, dat daar heel veel cassava wordt gegeten.
Veel soorten kralen vragen om veel verschillende matrijzen...
Omdat er verschillende kralen zijn, zijn er heel veel verschillende groottes matrijzen...
Deze matrijs met de holtes dwarsgeeft langgerekte grote kralen.
De matrijzen worden eerst leeg gebakken in een oven. Dan zijn de matrijzen genoeg uitgehard om heel te blijven als ze weer, gevuld met glaspoeder en stengeltjes) de oven ingaan, Nu zal het glaspoeder smelten en zich vormen tot kralen.
Het glas
Het oude glas wordt verpulverd tot poeder. Er wordt pigment aan het glaspoeder toegevoegd. Dan kan het glaspoeder in een holte in de matrijs. Voor een 1 kleurige kraal wordt 1 kleur glaspoeder gebruikt. Voor een meerkleurige kraal worden meerdere kleuren glaspoeder gebruikt.
De matrijzen worden gevuld
Eerst wordt een mix van water en porseleinaarde in de matrijs gedruppeld. Dit hecht zich aan de wand en voorkomt dat tijdens het bakken het glas in de mal vast blijft zitten. Het cassavestengeltje wordt midden in elk gat gestopt en het glaspoeder wordt rondom het stengeltje gegoten. Op de foto wordt aan een witte glaspoeder, stipjes blauw glaspoeder toegevoegd.
De matrijzen zijn dan gereed om de oven in te gaan.
De kralen in de oven
Aan de kleur van de vlammen leest men af of de oven op temperatuur is. Bij de juiste kleur vlammen worden de matrijzen in de oven geschoven.
Na tussen de 20 en 45 minuten bakken, zijn de kralen gebakken en worden de matrijzen uit de oven gehaald.
De laatste handen aan de kralen
Door het bakken hebben de kralen nog scherpe randjes. De kralen worden met stenen, zand en water gepolijst.
De kralen worden hierna gewassen en geregen.
De kralen worden als armband of ketting verkocht op de markt; een kralenmarkt of gewoon op een gewone markt.
Over de Auteur
Dit artikel mag worden gebruikt, verspreid en gekopieerd,zonder toestemming, op voorwaarde dat het hele artikel, inclusief deze voetnoot wordt gebruikt. Het publiceren van een deel of meerdere delen van het artikel is niet toegestaan. Het artikel is geschreven door Jurgen Müller. Jurgen komt al sinds 2000 in Ghana en heeft sinds 2007 een webwinkel met kralen uit Afrika | zonnig gekleurde kralen en verkoopt glaskralen en armbanden.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen