FB pix Hoe Afrikaanse kralen gemaakt worden - Artikelpost

Hoe Afrikaanse kralen gemaakt worden

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1821 | Aantal woorden: 1234 | Datum: | 0 commentaar

Al honderden jaren worden in West Afrika kralen van glas vervaardigd. Vroeger werden zand, soda en kalk hiervoor gebruikt. Nu gebruikt men vooral oud glas. Door oud glas, zoals lege flessen en autoruiten te gebruiken hoeft de oven minder heet te worden gemaakt dan zand, soda en kalk. de brandende, met mallen gevulde oven. Voor de oven staan de volgende mallen al klaar, ze zijn gereed om de oven in te gaan.

Eerst worden matrijzen voor de kralen gemaakt. Daarna verpulverd men het glas tot glaspoeder. Autoruiten en lege flessen worden hiervoor gebruikt, maar ook gebroken oude kralen worden gerecycled. Het verpulverde glas wordt vermengd met een pigment voor de kleur. Het glaspoeder met de kleurstof wordt in matrijzen gedaan en in een oven gebakken.

 

Het maken van de matrijzen

 De mallen worden met de hand van klei gemaakt. De stokjes dienen om de holtes te maken waarin de uiteindelijke kralen worden gevormd. Het groene dekseltje dient als maat voor de grootte van de mal. Er wordt een ronde schijf van klei gemaakt. De afmetingen ervan hangen af van de maten van de kralen, welke ermee gemaakt worden.

Gaten in de matrijzen

 Dit zijn de houten stokken, waarmee de gaten in de mal worden gemaakt. De gaten in de kleischijf worden gemaakt met stokken van hout. Aan het eind van iedere stok zit een puntje wat zorgt voor een diepere holte. In het diepere gaatje wordt eerst een cassavestengeltje gedaan. Dan wordt het verpulverde glas om het stengeltjes heen gegoten. Het stengeltje zal in de oven verbranden en een gat in de kraal achterlaten. Cassave (ook wel cassava,manioc, yuca, balinghoy, mogo, mandioca, kamoteng kahoy of tapioca genoemd) is een eetbare wortelknol, welke veel in Afrika en Zuid-Amerika wordt gegeten. Om te voorkomen dat de kralen produktie in Ghana stilligt, denk ik, dat daar heel veel cassava wordt gegeten.

Veel soorten kralen vragen om veel verschillende matrijzen...

Er zijn heel veel verschillende mallen met heel veel verschillende grootte gaatjes voor natuurlijk heel veel verschillende …..... Omdat er verschillende kralen zijn, zijn er heel veel verschillende groottes matrijzen...

En uit een mal met grote gaten komen natuurlijk hele grote langwerpige ….. Deze matrijs met de holtes dwarsgeeft langgerekte grote kralen.

De mallen in de oven worden gebakken, waarna ze gebruikt kunnen worden om gevuld met glaspoeder weer de oven in te gaan om het glaspoeder samen te laten smelten tot glaskraal. De matrijzen worden eerst leeg gebakken in een oven. Dan zijn de matrijzen genoeg uitgehard om heel te blijven als ze weer, gevuld met glaspoeder en stengeltjes) de oven ingaan, Nu zal het glaspoeder smelten en zich vormen tot kralen.

Het glas

 Het glaspoeder wordt vermengd met de kleurstof. Dan kan het mengsel worden gebruikt om een holte in de mal te vullen. Het oude glas wordt verpulverd tot poeder. Er wordt pigment aan het glaspoeder toegevoegd. Dan kan het glaspoeder in een holte in de matrijs. Voor een 1 kleurige kraal wordt 1 kleur glaspoeder gebruikt. Voor een meerkleurige kraal worden meerdere kleuren glaspoeder gebruikt.

De matrijzen worden gevuld

 Voorzichtig wordt er blauw glaspoeder aan de kraal toegevoegd. Er is al een andere kleur (wit?) in de mal en er wordt nu blauw glaspoeder aan toegevoegd. Eerst wordt een mix van water en porseleinaarde in de matrijs gedruppeld. Dit hecht zich aan de wand en voorkomt dat tijdens het bakken het glas in de mal vast blijft zitten. Het cassavestengeltje wordt midden in elk gat gestopt en het glaspoeder wordt rondom het stengeltje gegoten. Op de foto wordt aan een witte glaspoeder, stipjes blauw glaspoeder toegevoegd.

 Deze mallen zijn allemaal gevuld met glaspoeder en, natuurlijk,cassava-stengeltjes. Ze zijn klaar om te worden gebakken in de oven. De matrijzen zijn dan gereed om de oven in te gaan.

De kralen in de oven

 In de oven bakken al mallen met glaspoeder. Voor de oven staan de volgende mallen al te wachten.  Aan de kleur van de vlammen leest men af of de oven op temperatuur is. Bij de juiste kleur vlammen worden de matrijzen in de oven geschoven.

 De oven zelf gloeit van de hitte en wordt van een afstand bediend. Na tussen de 20 en 45 minuten bakken, zijn de kralen gebakken en worden de matrijzen uit de oven gehaald.

De laatste handen aan de kralen

 Met een grote steen, zand en water wordt de kraal gepolijst. Door het bakken hebben de kralen nog scherpe randjes. De kralen worden met stenen, zand en water gepolijst.

 Door het polijsten worden ze smerig, daarom worden ze gewassen. De kralen worden hierna gewassen en geregen.

 Een dame zit op de kralenmarkt op een emmer tussen haar verkoopwaar te wachten op kopers. De kralen worden als armband of ketting verkocht op de markt; een kralenmarkt of gewoon op een gewone markt.

 Over de Auteur

Dit artikel mag worden gebruikt, verspreid en gekopieerd,zonder toestemming, op voorwaarde dat het hele artikel, inclusief deze voetnoot wordt gebruikt. Het publiceren van een deel of meerdere delen van het artikel is niet toegestaan. Het artikel is geschreven door Jurgen Müller. Jurgen komt al sinds 2000 in Ghana en heeft sinds 2007 een webwinkel met kralen uit Afrika | zonnig gekleurde kralen en verkoopt glaskralen en armbanden.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[203 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[102 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo