Identiteitplaatjes - Artikelpost

Identiteitplaatjes

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1564 | Aantal woorden: 409 | Datum: | 0 commentaar
Identiteitsplaatjes kunnen worden gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Zo krijgen kinderen vaak een identiteitplaatje omgehangen zodat ze kunnen worden teruggevonden, wanneer ze zijn weggelopen of opgegaan in een grote menigte. Militairen hebben een identiteitplaatje om hun hals, zodat ze kunnen worden geïdentificeerd wanneer ze gewond zijn geraakt of zijn overleden. Naast het functionele gebruik door kinderen en militairen, worden de plaatjes door jongeren vaak decoratief gebruikt als modieuze accessoire.

Oorsprong van het identeitplaatje
Het ontstaan van het identiteitsplaatje stamt al uit de eerste wereldoorlog. Het identiteitsplaatje werd door militairen aan een ketting om de hals gedragen. De plaatjes bestonden uit twee delen, waarvan het onderste deel werd afgebroken wanneer de militair gewond was geraakt of was overleden. Wanneer de militair gewond was geraakt en er een bloedtransfusie nodig was, kon het onderste deel van het plaatje afgebroken worden, om zo de bloedgroep door te geven aan het geneeskundig personeel. Wanneer de militair was overleden in de strijd, werd het onderste plaatje afgebroken en aan de pelotonscommandant gegeven, zodat deze de identiteit van de overleden militair vast kon stellen.

Nieuwe functie
Tegenwoordig worden identiteitsplaatjes niet meer alleen door militairen gebruikt. De metalen plaatjes, met onuitwisbare, geponste gegevens, zijn tegenwoordig heel populair. Ze zijn een modieuze accesoire voor hip geklede jongeren geworden. Ze worden niet alleen meer van koper of messing gemaakt, maar van allerlei moderne materialen in verschillende kleuren. Ook de tekst op het plaatje kan worden gepersonaliseerd. Het plaatje kan gebruikt worden voor persoonlijke gegevens, of een (zelfgeschreven) tekst naar keuze. Je kunt samen met een vriend of vriendin een bijzondere tekst schrijven en deze op het plaatje laten ponzen. Op deze manier kan de ketting gebruikt worden als vriendschapsketting.

De identeitsplaatjes zijn verkrijgbaar als set van twee, met identieke of verschillende teksten, of als een enkel plaatje. Er kan worden gekozen voor een los identiteitsplaatje of een plaatje aan een ketting. Voor de bescherming van het plaatje is er een speciale rubberen beschermrand (de zogenaamde silencer) verkrijgbaar. Deze zorgt er ook voor dat de plaatjes, wanneer ze tegen elkaar komen, geen geluid zullen maken.

Over de Auteur

Gerbenv is een freelance tekstschrijver

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
Sale Solden juli 2023Sale Solden juli 2023

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[392 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[187 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[75 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo