Hoe werken manchetknopen en overhemden?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Businessme.nl | Via Artikel Post
Gezien: 1512 |
Aantal woorden: 583 |
Datum: Fri, 7 Oct 2011 |
0 commentaar
Soms zie je eens iemand die manchetknopen draagt en vraag je jezelf af hoe dat nu precies werkt. Je kunt in ieder geval niet een normaal overhemd gebruiken dat je altijd gebruikt hebt met normale knoopjes.
De geschiedenis
Vroeger werden veel meer sieraden gedragen, vooral door de adel en eliten. Zo zijn er in graftombes sieraden gevonden die gelijkenissen vertonen met manchetknopen. Algemeen wordt aangenomen dat de echte manchetknopen pas rond 1700 zijn ontstaan. In die tijd waren manchetknopen een sieraad voor de rijke mensen en werden ze gemaakt van edel metalen zoals goud, zilver en brons en glas.
Toen de glazen manchetknopen vanaf 1850 machinaal gemaakt konden worden werden de knopen populairder onder de middenklasse. Doordat meer lagen van de bevolking manchetknopen ging dragen werden er meer materialen gebruik zoals staal, glas, steen en verschillende soorten nepdiamant.
Later in de 19e eeuw werd er een machine uitgevonden die in grote aantalen manchetknopen kon produceren, hierdoor werden de kosten sterk gereduceerd en werden de manchetknopen enorm populair, met als piek periode de jaren twintig van de 20e eeuw. Vooral in Amerika was het een gewoonte om als bedrijf je relaties manchetknopen cadeau te doen. Rond de jaren 60 van vorige eeuw verloor de manchetknoop zijn populariteit. Dit kwam mede doordat mensen zich minder formeel gingen kleden en vaker een normaal ‘stadsoverhemd’ aantrokken naar zakelijke gelegenheden, de hang naar sieraden verdween bijna helemaal.
Gelukkig wint de knoop de laatste jaren weer enorm aan populariteit, de manchetknoop wordt weer als mode item beschouwd en weer volop gemaakt, nu wel in allerlei maten, vormen, materialen en prijzen. Voor ieder is er wel wat leuks te vinden. Tegenwoordig zijn vooral de zijde manchetknopen of manchetknopen die matchen met de stropdas erg populair. Ook designers voegen de manchetknoop weer toe aan hun assortiment en ontwerpen ook weer massaal overhemden met een split in de manchet, zo heet het dikkere uiteinde van de mouw, voorbeelden zijn Hugo Boss, Tommy Hilfiger en Chanel.
Manchetknopen en overhemden, hoe zit dat?
Manchetknopen passen niet op ieder overhemd, koop daarom he correcte overhemd, anders kun je er niets mee, je moet een overhemd met zogehete dubbele manchetten hebben. Tegenwoordig worden de meeste overhemden gemaakt met knoopjes in de mouw, hier kunnen dus geen manchetknopen gezet worden. De mouwen dienen aan beide kanten voorzien te zijn van een knoopsgat zodat hierdoor de manchetknoop geplaatst kan worden.
Om een manchetknoop door de gaten in de manchet te doen zijn de volgende handelingen nodig. Hou de knopen in de manchet tegen elkaar aan zodat je er iets doorheen kan steken. Pak nu je manchetknoop en zet het uiteinde rechtop zodat deze in het verlengde van de middelste staaf komt te staan, zo kan de manchetknoop gemakkelijk door het knoopsgat geduwd worden. Doe de manchetknoop door de gaten en klap vervolgens het uiteinde weer terug zodat deze kaas op de staaf komt te staan, zo blijft de knoop op zijn plek. Je hebt bij dit soort overhemden wel altijd manchetknopen nodig, anders blijven de mouwen niet zitten.
Over de Auteur
We leren je alles over stijl en mode voor mannen.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen