FB pix Opa had gebreid heren ondergoed - Artikelpost

Opa had gebreid heren ondergoed

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1133 | Aantal woorden: 379 | Datum: | 0 commentaar

Ik zie nog steeds het beeld voor me van mijn oma, die voor opa een lange onderbroek en een hemd aan het breien was. Waarschijnlijk is het wol geweest wat ze hiervoor heeft gebruikt. Dat was ook wel nodig, want opa moest op het land werken. De lange gebreide wollen onderbroek en het hemd, de borstrok, hielpen opa om werkend op het land warm te blijven.

Nog aan de waslijn

Overdag zag je de gebreide borstrokken en onderbroeken aan de waslijn hangen. Ze werden met de hand gewassen en met een beetje geluk krompen ze niet en bleven ze goed in vorm. Dit beeld van de breiende vrouw en de waslijn met daaraan gebreid ondergoed is gelukkig voorbij. Vrouwen krijg je tegenwoordig niet meer zo gek dat ze voor hun man het ondergoed gaan breien. Het is net als bij overhemden strijken. Daar lenen de vrouwen zich niet meer voor. Het breien van wollen ondergoed is ook helemaal niet meer nodig.

Tegenwoordig is er thermo ondergoed

Thermo ondergoed houdt de mannen (en vrouwen) net zo lekker warm als het ouderwetse gebreide ondergoed. Sterker nog. Thermokleding van tegenwoordig is niet alleen warm, maar heeft ook nog eens een goed draagcomfort. Er is nog wel wollen ondergoed, maar nodig is dat niet om warm te blijven. Het betere thermo ondergoed van nu is gemaakt van de Viloft vezel. Deze geheel organische vezel, gemaakt van eucalyptushout, is op een zodanige manier gebreid en gedraaid dat er luchtlagen zijn ontstaan. Deze luchtlagen zijn essentieel voor de isolatiewaarde van het thermo ondergoed. Dit thermo ondergoed is ook nog eens lekker licht en dun. Het is net alsof je een tweede huid aantrekt. Het kan ook nog eens goed gewassen worden in de wasmachine. Dat scheelt een heleboel tijd, die dan besteedt kan worden voor een bezoek aan het museum, waar afbeeldingen van de breiende vrouw en het ondergoed aan de waslijn bekeken kunnen worden.Over de Auteur

Liefhebber van de geschiedenis en de ontwikkelingen in de mode van toen en nu.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo