FB pix Waar komt de bedelarmband vandaan? - Artikelpost

Waar komt de bedelarmband vandaan?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 1824 | Aantal woorden: 445 | Datum: | 0 commentaar

Waar komt de bedelarmband vandaan?

De bedelarmband is iets dat al stamt uit heel veel jaren terug. Hiervoor zullen we terug moeten naar de stenen tijdperk. In het verleden werden er al armbanden gemaakt van onder andere botten, steentjes, hout en plataardige vezels. Later werd de bedelarmband ook gemaakt van brons en koper.  En niet veel later van onder zilver en goud.

Bedelarmbanden zijn tegenwoordig een populaire verschijning. Celebraties, BN’ers en een groot deel van de bevolking loopt wel met iets dat op een bedelarmband lijkt. Vroeger was de armband een waar statussymbool. Tegenwoordig heeft bij iedere vrouw wel een bedelarmband, in het verleden is dit anders geweest.

De romeinse tijd

In de Romeinse tijd werd door de Christenen vooral het Ichthys symbool gedragen. Het Ichthys staat symbool voor een vis. Aan de hand van deze vis konden Christenen zich identificeren als zij een kerkdienst wouden bijwonen.

Het symbolische is door de jaren heen verdwenen. De armbanden werden naar smaak door de dragen ingericht en begon zo verschillende soorten bedeltjes aan één armband te dragen. De armband werd iets persoonlijks.

Tweede wereld oorlog

Ook in de tweede wereld oorlog waren de bedels zeer populair. Soldaten die werden uitgezonden namen bedels uit verschillende steden mee om bij thuiskomst hun vrouw of vriendin te verassen. Ook hierdoor werd de armband weer iets persoonlijks: er begon steeds meer een verhaal aan de zitten. Het symbolische was verdwenen.

Vandaag de dag

Vandaag de dag is er voor elke gelegenheid wel een bedeltje te vinden. Er zijn bedeltjes van autotjes (als er iemand haar rijbewijs heeft gehaald), baby bedeltjes (voor iemand die een kind krijgt) en nog veel meer.

Bedelarmbanden zijn tegenwoordig te verkrijgen in vele vormen en maten. Inmiddels zijn er ook alternatieve op de markt voor de reguliere bedelarmband. Bijvoorbeeld Pandora bedels voor een Pandora armband. Over de Auteur

Marleen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[201 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[100 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo