Geklaag over misgelopen inkomsten Lubach Trump video - Artikelpost

Geklaag over misgelopen inkomsten Lubach Trump video

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 630 | Aantal woorden: 687 | Datum: | 0 commentaar

Zowel de Ster als ook de omroep VPRO klagen achteraf over de misgelopen inkomsten rondom het succes van de Trump video gemaakt door het programma "Lubach op Zondag". In de video presenteert Nederland zich van al zijn goede kanten met een flinke knipoog aan president Trump ("We totally understand it's going to be America first, but can we just say: The Netherlands second!?” ). De video van iets meer dan 4 minuten is een ongekend nationaal en internationaal succes: meer dan 48 miljoen views op Facebook - meer dan 8,6 miljoen views op Youtube en bijna 260.000 views op NPO.nl (uitzending gemist). Met zoveel views / kijkers kun je inderdaad (bij andere omstandigheden) veel geld verdienen (Skippable en Non Skippable preroll, display / weergave advertenties, overlay advertenties, product placement, etc.). Maar dit is slechts in beperkte mate gebeurd en nu vallen er tranen bij de meer commercieel ingestelde betrokkenen.

Lubach Trump

Een beetje onterecht zijn de klachten wel van de publieke omroep VPRO en de reclame verkoper STER. Van de NPO is bekend dat zij zeer eigenwijs zijn geweest en voornamelijk aandacht hadden voor hun eigen platform (NPO.nl). En nu zien ze de succesvolle mogelijkheden van Facebook en Youtube en dan zijn ze opeens wakker geworden. Nu wil de Ster alsnog in overleg met Youtube over verdienmogelijkheden. Beetje laat.

De VPRO had sowieso niet veel andere mogelijkheden gehad om te verdienen aan de hit van Lubach. In een interview gaf Geert-Jan Bogaerts, hoofd digitaal van de VPRO, aan: "De online inkomsten zijn inderdaad groter dan ooit tevoren, maar bij lange na niet voldoende om de productiekosten te betalen". Vanuit Facebook was het op dit moment sowieso lastig om inkomsten te genereren (Facebook moet nog een oplossing bouwen om de inkomsten van video’s met contentmakers te gaan delen). Via Youtube advertenties had de VPRO wel geld kunnen verdienen echter is het niet toegestaan volgens de media wet, met uitzondering van niet in Nederland wonende kijkers.

De Ster mag, in tegenstelling tot de VPRO, wel inkomsten krijgen vanuit Youtube. Echter de video is door het programma van Lubach online gezet en niet door de Ster. Er zijn wel inkomsten van NPO Gemist en dat geld gaat in de grote pot die vervolgens door de NPO verdeeld wordt onder alle omroepen.

Het geklaag is eigenlijk best vreemd want deze situatie komt ook voor bij andere programma's waarvan slechts fragmenten viral gaan, ook die van de commerciële omroepen. De VPRO geeft aan niet evenredig te verdienen aan dit online succes (zie quote hierboven van Geert-Jan Bogaerts) maar ze vergeten dat het succes van de Trump-video ook als effect heeft dat meer mensen zullen gaan kijken naar de komende volledige uitzendingen van 'Lubach op Zondag' (live of via app) en dat levert de STER wel inkomsten op.... misschien nog wel meer dan die 150.000,-. En wie betaalt nu daadwerkelijk de productiekosten? Dat zijn de belastingbetalers, wij!

Afijn, ik vind het een hele goede video en gelukkig hebben veel mensen er (gratis) van kunnen genieten. Daarnaast profiteren ook een paar nederlandse werkgevers van deze video waaronder Ponypark Slagharen ("The best ponies in the world") en Madurodam ("It’s tiny. But it’s great"). Ik las dat deze 2 amusementsparken al een flinke toename hebben gezien op hun websites.

In het Lubach Trump filmpje zien we diverse mooie beelden van Nederland en horen we een hele goede imitatie stem van Donald Trump (dat is, by the way, de huidige president van Amerika). Met een flinke knipoog probeert het filmpje Nederland te promoten bij mister Trump met als afsluiter:

"Wij begrijpen het helemaal, Amerika op de eerste plaats. Maar mag Nederland dan misschien op de tweede plaats?"

Over de Auteur

Adcon in Nootdorp voor Online Marketing oplossingen.

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.
ComputerComputer

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[349 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[147 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[116 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo