Hoe is shoppen op het internet ontstaan? - Artikelpost

Hoe is shoppen op het internet ontstaan?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 616 | Aantal woorden: 462 | Datum: | 0 commentaar

Momenteel koopt elkeen volledig vanzelfsprekend spullen op het www. In dit stukje ga ik je wat vertellen over de geschiedenis van de webshop.

 

De eerste zakelijke drukte op het www zijn ontstaan in de jaren '90. Desalniettemin kon je vroeger bovendien al koopwaar en diensten kopen via het www. Er was in 1981 namelijk alreeds een onderneming dat gebruik maakt van telefoonlijnen om voor een collectief reisbureaus een netwerk neer te zetten. Middels in te bellen naar een server op je computer modem was het mogelijk info over reizen te bekijken, maar zowel tours te reserveren en annuleren. Een ander fraai voorbeeld van aankopen op afstand is minitel, een video textdienst gelegen in Frankrijk.

Tim Bernes-Lee heeft het www dat we momenteel nog aldoor gebruiken, gemaakt in 1990. Op dat tijdstip was verkopen op internet nog illegaal wegens enkele beperkingen. Deze restrictie werd desalniettemin alreeds rap ingetrokken in het jaar '91. Na deze datum begonnen commerciële ondernemingen zich te wagen aan dit nieuwe hulpmiddel. De eerste afzet op het world wide web gebeurde in '94. Online een pizza kopen kon bij Pizza Hut die een van de eerste waren op dit gebied. Digitaal aanschaffen werd steeds veiliger door de aankomst van SSL certificaten.

E-commerce werd razend populair in 1995. Organisatie na organisatie vestigde zich op het net. Sterke online spelers van tegenwoordig, zoals eBay en Amazon vestigden zich in dit jaar op het world wide web. In dat kalenderjaar ging in Holland het bedrijf Wehkamp online. De onderneming verhandelde kleding via de online kanalen. Een nieuwe doorbraak gebeurde in 1997. Het Amerikaanse it-bedrijf Dell haalde toen maar liefst $ 1.000.000 omzet binnen. Vanaf toen stegen het aantal webwinkels explosief. Bol.com arriveerde in 1999 op het internet, tenslotte zijn ze uitgegroeid tot de machtigste webwinkel in Nederland. Na circa een kalenderjaar arriveerde Zalando erbij. Op dit moment komen er elk jaar nog almaar vele nieuwe webshops op het internet. Op dit moment zijn er circa 30 duizend geregistreerde online winkels in Holland. Als je dit vergelijkt tegenover het kalenderjaar 2010 zijn er 17.000 webshops bijgekomen. Gebruikers kunnen op dit moment eenvoudig en gauw een internet winkel starten dus dit cijfer zal in het vooruitzicht alleen nog maar toenemen.. Steeds meer webshops zullen er bijkomen. Het is op dit moment immers enorm makkelijk om er eentje te beginnen. Bekijk ook eens de volgende startpagina's hier

 

 

 Over de Auteur

Leuke artikelen

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Je hebt geen toestemming om commentaar te geven. Als je inlogt dan mag je misschien wel commentaar toevoegen.

Artikel KenwoordenTop Auteurs

gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[316 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[184 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[126 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo