Cabaretten - Wat is cabaret en welke vormen bestaan er ?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: sitelions | Via Artikel Post
Gezien: 20399 |
Aantal woorden: 1232 |
Datum: Thu, 13 May 2010 |
0 commentaar
Cabaretten - Wat is het en welke vormen bestaan er ?
Wij kennen cabaret vooral van de oudejaarsconferences. Maar ook een comedian als André van Duin heeft veel cabaret gedaan. Een oude bekende cabaretier is Fons Janssen met veel religieuze grappen en grollen. Maar ook De Lama's en een man als Harrie Jekkers zijn bekend om hun scherpe grappen en fantastische boeiende optredens.
Een show van een cabaretier is meestal grappig. Het is vaak de bedoeling van de cabaretier zijn om serieuze of satirische onderwerpen aan te snijden. Het kan gebeuren, dat de cabaretier mensen in het publiek gebruikt om grappen over te maken. Dit is meestal niet van tevoren gepland en het kan dus heel grappig zijn om de verwarde gezichten van de mensen te zien. Vaak weten ze niet meteen wat ze moeten zeggen.De onderwerpen variëren van maatschappelijke kwesties, geloof, nieuws, verschillen tussen man en vrouw, bekende personen en dergelijke.
Het woord Cabaret is oorspronkelijk van het Middelnederlands woord camret. Het woord cabaret is genomen uit een term ter aanduiding van een 'kroeg' die echter geleidelijk een gunstigere klank kreeg. Het was in 1881 toen de literair-muzikale Club des Hydropathes op Montmartre de sociëteit opende Le Chat Noir. Met deze gebeurtenis wordt als de opening gezien van het cabaret litéraire of artistique.
De leden van deze club exposeerden eigen werk of droegen het voor en discussieerden. Grote aandacht trokken vooral de chansons van en door Aristide Bruant, Jouy, Macnab en anderen - deze waren meestal doortrokken van spot en aanklacht.
Cabaret zoekt naar nieuwe (of vergeten oude) uitingsvormen en technieken. Verder zijn het kleine fragment. Er is een nauw contact met het publiek nodig, waarvan het veel eist: aandacht, gevoel voor humor, een lenige intelligentie. Voorts dient het boven zijn stof te staan; ideaal cabaret is beschouwelijk, ironisch. In de loop van de jaren is het veranderd tot het huidige cabaret-theater.
Het Franse cabaret brak opnieuw door na 1945 dankzij een nieuwe schare aan talent. Zowel schrijvend en uitvoerend. Saint-Germain-des-Prés was het centrum. Tot de grootste verschijningen behoren het gezelschap Grenier-Hussenot (theater), de Frères Jacques (zang en mime) en de groep van Yves Joly (spel van voorwerpen).
Met dit in gedachten is het bijzonder om te zien hoeveel verschillende type en stijlen in het cabaret zijn aangebracht. Al deze stijlen kunnen we terugzien op www.cabaretten.nl. Hier kunnen we ongelofelijk lachen. Een per jaar wordt ook het cabarettenfestival gehouden waar nieuw aanstormend talent te zien. Vroeger waren de eerste oudejaarsconferences die gehouden werden door Wim Kan. Later werd dit ook gedaan door Freek de Jonge en Youp van 't Hek. Verder zeer bekende cabaretiers zijn Toon Hermans die met een ongelofelijke verteltrant en bijzonder timing het publiek op een speciale manier in zijn greep hield.
Soorten cabaret
Cabaret valt grofweg in de volgende acht soorten te scheiden. Dit zijn echter gekunstelde scheidslijnen; cabaretvoorstellingen zijn dikwijls een samenstelling van elementen uit de verschillende soorten.
-
literair satirisch
de cabaretier speelt met taal, soms is dat poëtisch, maar soms is hij/zij keihard en hatelijk.
Voorbeeld: Wim Sonneveld, Herman Finkers. -
maatschappijkritisch
de cabaretier analyseert op eigenzinnige wijze actuele, maatschappelijk en politieke gebeurtenissen.
Voorbeeld: Wim Kan, Freek de Jonge, Theo Maassen -
verhalend
de cabaretier vertelt een, meestal licht absurd, verhaal met een moraal erin verpakt.
Voorbeeld: Youp van 't Hek, Harrie Jekkers -
muzikaal
de cabaretier speelt met muziek, bijvoorbeeld door bekende melodieën te verdraaien of te combineren.
Voorbeeld: Hans Liberg, Kees Torn -
nonsens
de cabaretier vertelt (schijnbaar) onzinnige en absurde verhaaltjes en speelt idiote typetjes.
Voorbeeld: Hans Teeuwen, Urbanus, Najib Amhali, Bert Visscher -
fysiek
in de voorstelling ligt de nadruk minder op tekst, maar meer op acrobatische stunts en grappen met voorwerpen en apparaten.
Voorbeeld: Waardenberg en De Jong, Schudden en de Ashton Brothers. -
stand-upcomedy
vergeleken met het Nederlandse cabaret is het theatrale element bij stand-upcomedy ingeperkt. In plaats van langere nummers en muzikale onderdelen bestaat het slechts uit korte humoristische anekdotes.
Voorbeeld: Raoul Heertje, Jörgen Raymann. -
Zap-cabaret
Dit is een soort van cabaret waarbij er snel wordt geschakeld tussen diverse vormen van cabaret, typetjes of liedjes.
Voorbeeld: De Vliegende Panters, Jochem Myjer. -
cabaret op maat
de cabaretier als gast bij bijvoorbeeld een overheid, instelling, of bedrijf en richt zijn satire op het onderwerp ter plekke.
Voorbeeld: Allerlei bedrijven en verenigingen.
Er zijn in Nederland en Belgie honderden cabaretiers actief. Om deze in actie te zien kunt u kijken op onze website.
Over de Auteur
De Sitelions zijn eigenaar van de website cabaretten.nl.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen