Cameravrees? Gemiste kans om gezien te worden!
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Ted Daamen | Via Artikel Post
Gezien: 1128 |
Aantal woorden: 1664 |
Datum: Fri, 10 Feb 2012 |
0 commentaar
Camervrees? Gemiste kans om gezien te worden!
In toenemende mate wordt video-marketing toegepast door zelfstandige ondernemers. Je laat jezelf en je diensten als ondernemer immers letterlijk zien. Kijk maar eens online om je heen! Dat is niet voor niks. Mensen die een video zien en geinteresseerd op je bedrijfssite uitkomen… die wil je natuurlijk hebben! Het levert je bijvoorbeeld inschrijvingen op je Nieuwsbrief op. Of informatie-aanvragen. Potentiële klanten dus.
Desondanks is er soms toch iets dat zelfstandige ondernemers kan weerhouden om echt met video aan de slag te gaan. Daarover gaat dit artikel. Herken je iets in onderstaand verhaal? Het is zonde als je video-kansen laat liggen waar je als ondernemer voordeel van kan hebben. Enkel en alleen vanwege camera-vrees, die misschien ook nog eens ongegrond is.
Wat zijn de mogelijke zorgen of vrees die iemand in de weg kunnen staan om video toe te passen? Waardoor die kansen onbenut blijven. En hoe daar mee om te gaan? Meestal heeft het te maken met:
1) letterlijk de angst om voor de camera te staan
2) angst dat video technisch heel ingewikkeld is
3) angst dat het veel tijd en/of geld kost
1) Angst om voor de camera te staan. De eerste keer dat je zelf voor de camera staat, en jezelf terugziet en hoort, is dat meestal erg wennen. “Ben ik dat, klink ik zo!? Ik heb gemerkt dat het vaak te maken heeft met een te sterke focus op je tekst. Op de boodschap. Die natuurlijk belangrijk is, dat zeker. Maar voorlezen vanaf een A4tje of andere hulpmiddel geeft niet echt contact met je kijker. Je voelt je zelf ongemakkelijk en de kijker ook. Spreektaal is veel spontaner en daarin haper je soms ook een klein beetje, dus vertel je verhaal.Hoe?
Door minder in je "hoofd" te zitten door enkel en alleen na je voorbereiding een paar steekwoorden te onthouden. En: ook die te durven loslaten en gewoon maar te gaan vertellen alsof je voor een paar vrienden staat. Weet vooral vooraf wat je wil: “what’s in it?” voor de kijker en wat wil jij zelf bereiken met je boodschap? Dan komt het gemakkelijker naar buiten. Ofwel: "Zen...en de kunst van het loslaten". Kies je beste “take”. Overigens hoef je niet altijd zelf in elke video in beeld. Je kan vaak ook met plaatjes werken. Dat hangt van het type video af.
2) Angst voor techniek: video’s maken en bewerken is moeilijk. Dat valt reuze mee. Je kunt tegenwoordig met je Smartphone of Tablet of compactfotocamera (met HD-filmfunctie) al heel gemakkelijk video opnemen. Apparaat aanzetten, op “film-symbooltje" zetten en opnemen maar! Ook het bewerken en toevoegen van eenvoudige tekst kan zonder dat je software nodig hebt! De video site van Google biedt die gratis aan! Op deze video site kun je een beetje oefenen met wat mogelijk is nadat je je filmpje hebt geupload. Je kunt bijvoorbeeld de naam van je site toevoegen. Op deze manier is video maken heel simpel. Of je volgt ergens een training van een dag als je graag meer zekerheid omtrent het resultaat wenst.
3) Angst dat video’s maken heel veel tijd en/of geld kost. Je hoeft niet perse vele honderden euro’s uit te geven voor opnamen apparatuur en toebehoren. Zo heb ik één van mijn beste filmpjes met een zakformaat compactcamera gemaakt. Op een simpel plastic statiefje, terwijl de veel grotere en professionelere Sony met dito statief in de kast bleef. Je kun dus zelf met eenvoudige middelen opnamen maken en ook simpele bewerkingen uitvoeren nadat je opnamen klaar zijn. Zonder dat je daar software voor hoeft aan te schaffen. Uiteraard kost een professionele onderscheidende produktie wel meer geld. Eerst moet je weten wat je doel is met je filmpje, daarna maak je een keuze maakt hoe je het gaat aanpakken. Als je bijvoorbeeld een trainingsfilmpjes-serie wil maken, bereid ze dan voor a.d.h.v. een script en schiet er 3 tot 5 op een dag. Dat scheelt opname-tijd in vergelijking met wanneer je ze telkens 1 voor 1 maakt. Verspreidt de serie in de tijd zodat je regelmatig een filmpje laat zien. Want video-marketing is niet enkel een keertje een leuk filmpje maken. Om wezenlijk effect te hebben op "traffic" en "conversie" moet je je regelmatig laten zien. En het is leuk!-;).
Ga eens bij jezelf na of één of meer van deze zorgen met betrekking tot video ook voor jou speelt? En zo ja, hoe terecht is dat? Spreek je uit regelmatige ervaring of denk je het “gewoon”? Nogmaals, het zou zonde zijn als je kansen laat liggen. Want video heeft een aantal grote voordelen die andere middelen niet hebben: sneller vertrouwen wekken, grotere vindbaarheid (Google), makkelijker een complexe boodschap tonen etc. etc. Dat kost je meer moeite met andere middelen.
Ik wens je veel succes!
Hartelijke groet
Ted Daamen
Over de Auteur
Ted Daamen heeft LiveView-videomarketing opgericht om zelfstandige dienstverleners en MKB bedrijven te helpen met het effectief toepassen van video zo dat meer traffic en converse gegenereerd wordt.
Na jarenlang zelf als marketeer in loondienst te zijn geweest, maakte hij de combinatie tussen de passie voor beeld (video) en marketing op een moment dat de online mogelijkheden zich daar uitstekend voor lenen.
Ted Daamen is te bereiken per mail of telefoon; kijk op www.liveviewproductions.nl. Met zijn gratis E-book kun je binnen 5 minuten aan de slag met video-marketing.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen