FB pix Wat is een 4D-film? - Artikelpost

Wat is een 4D-film?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: | Via Artikel Post
Gezien: 2298 | Aantal woorden: 365 | Datum: | 0 commentaar

In een 4D-bioscoop wordt er gewerkt met de 4D-filmtechnologie 4DX. Deze technologie maakt het mogelijk dat de stoelen meebewegen met de actie in de film en zijn er speciale licht- en geluidseffecten. Dit zorgt voor een complete audiovisuele beleving van de film. In Nederland zijn er twee zalen voor 4D-films, in Amsterdam en Rotterdam. 

Speciale effecten
De 4DX-technologie maakt het mogelijk dat er speciale effecten in de zaal toegevoegd worden die ervoor zorgen dat de filmbeleving optimaal is. Er zijn wel twintig verschillende soorten effecten. Denk hierbij aan bewegende stoelen, licht- en geluidseffecten, maar het is zelfs ook mogelijk om wind- of geureffecten toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het echt lijkt alsof je zelf in de film zit. 

Zuid-Korea
Deze technologie is ontworpen in Zuid-Korea, maar al vrij snel hebben ook andere landen dit opgepakt. In Amerika zijn er al tientallen 4DX zalen en ook zijn er inmiddels 49 zalen in 16 Europese landen, zoals Frankrijk en Noorwegen. Eigenlijk is het een 3D-film die gecombineerd wordt met speciale effecten. Een 4DX-zaal is relatief klein om de speciale effecten beter tot hun recht te laten komen. Er zijn ongeveer 150 stoelen, met steeds 4 stoelen naast elkaar. Er komen ook invalideplaatsen.

Attractieparken
Ook al zijn er nog niet zo lang 4DX-films beschikbaar in de Nederlandse bioscopen is de techniek niet nieuw. In diverse attractieparken waaronder Disneyland Parijs en de Efteling wordt deze techniek al jaren toegepast. Echter draaien hier films die daar speciaal voor ontwikkeld zijn. In de bioscopen moet men mee gaan met het actuele filmaanbod.

Bioscopen zijn nog steeds erg populair, maar met de komst van streamingdiensten zoals Netflix en Videoland is het toch noodzakelijk om zich te onderscheiden. Net zoals bij 3D-films is er ook voor 4DX-films een toeslag op de reguliere prijs van een filmticket. 


Over de Auteur

Blogger

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen

Commentaar RSS

Geen commentaar geplaatst. Commentaar gesloten.
BoekenBoeken

Artikel KenwoordenTop Auteurs

Niels78
[393 geplaatste Artikelen] feed
gerardkempers
[393 geplaatste Artikelen] feed
BrianA
[206 geplaatste Artikelen] feed
Janwillemhar1990
[186 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[150 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
artikelplaatsen
[113 geplaatste Artikelen] feed
Admin
[104 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo