Waar komt Blackjack vandaan?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Jeroen1980 | Via Artikel Post
Gezien: 1156 |
Aantal woorden: 469 |
Datum: Fri, 28 Jan 2011 |
0 commentaar
Wist u dat de oorsprong van Blackjack in China ligt?
Black Jack werd in China al langer dan 900 jaar geleden gespeeld. In de nodige variaties werd het blackjack spel gesignaleerd hier in Europa, namelijk in Spanje. De schrijver van een zeer bekende roman Don Quichot, Miguel de Cervantes, was zelf een fan van kaartspellen. Hij schreef in zijn verhaal Rinconete y Cortadillo over mensen die geld verdiende met valsspelen bij het spel Ventiuna. Ventiuna is Spaans voor eenentwintig en Cervantes beschreef in het verhaal dat je als speler zo dicht mogelijk in de buurt van 21 punten moest zien te komen en niet over de 21 heen moest gaan waarbij de aas gelijk zou zijn aan één punt of elf punten. Als dit klopt dan was Spanje het eerste land dat 21 of Blackjack speelde. Echter er zijn mensen die juist beweren dat rond 1600 het Franse hof een kaartspel speelde dat erg veel lijkt op Blackjack.
Hoe dan ook, het spel ‘21’ werd steeds populairder en het liep zelfs uit de hand. Men achtte het zelfs nodig om het spel aan banden te leggen. In Engeland bijvoorbeeld, was de schoppenaas alleen nog te krijgen via de staat. Natuurlijk werd er al gauw van alles op verzonnen om dit systeem te omzeilen. Het spelletje werd er uiteindelijk alleen maar geliefder door.
De benaming van het inmiddels zeer bekende spel Blackjack is afkomstig uit de Verenigde Staten. Maar eigenlijk zijn er tal van versies over de precieze ontstaansgeschiedenis. Toen het spel Eenentwintig rond de 1700e eeuw door kolonisten werd meegenomen naar hun nieuwe vaderland, toen liepen de mensen er niet echt warm voor. De casino’s (die toen nog gokhuizen werden genoemd) bedachten dat er wat meer spanning in het spel gebracht moest worden. Zo werd er een bonus ingevoerd van tien keer de inzet, als een speler precies eenentwintig kon maken met behulp van slechts twee kaarten. Bijkomende voorwaarde was wel dat de speler een schoppenaas had en een zwarte boer. Klaverboer of schoppenboer, dat maakte niet uit. Deze hand werd dan ook al snel blackjack (vertaald naar nederlands is dat zwarte boer) genoemd. De bonus verdween al snel, maar de naam is aan het spel blijven kleven. Er wordt ook weleens beweerd dat er rond de eeuwwisseling een producent van kaarttafels was, genaamd Black Jack. Deze Jack zette zijn logo op de tafels en sindsdien heet het spel Blackjack.
Over de Auteur
Jeroen is een liefhebber van Blackjack en wil dit graag aan de wereld melden.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen