Hoe maak je de perfecte espresso met je eigen espresso apparaat ? - Artikel Post - Artikel Marketing

Hoe maak je de perfecte espresso met je eigen espresso apparaat ?

PDF versie | Print Versie | Html Versie Auteur: Lode
Gezien: 1365 | Aantal woorden: 436 | Datum: Wed, 1 Sep 2010 | 0 commentaar

De perfecte espresso maken

Het is zover. Je hebt je eigen espresso apparaat, je eigen koffiemaler en de misschien zelfs al de koffiebonen, maar hoe begin je er nu aan ?

Een perfecte espresso heeft een smaak en aroma dat zo dicht mogelijk bij het aroma van de versgemalen koffie aanleunt. De crema moet zacht, maar toch dik zijn.

Hieronder vind je de stappen die je dient te volgen als je de perfecte espresso wil maken. Pas als je iedere stap volledig hebt gevolgd, zul je je espresso apparaat volledig tot zijn recht hebben laten komen.

De koffiebonen

De uiteindelijke smaak van de espresso zal voor een groot deel bepaald worden door de koffiebonen die je gebruikt. Het belangrijkste hierbij is dat de bonen van goede kwaliteit zijn en zo vers mogelijk. Idealiter zijn ze pas een paar dagen voordien gebrand of geroosterd.

Hoe bleker de geroosterde koffie is, hoe beter, want dan bevat hij veel meer aroma’s en suikers. Als koffie te donker geroosterd is, is de smaak veel bitterder.

Koffie malen

Ieder espresso apparaat is anders, daarom kunnen we niet exact zeggen hoe fijn de koffie moet gemalen worden. Je kunt het wel zelf ontdekken : het water moet normaal gezien in ongeveer 30 seconden door de gemalen koffie geperst worden om tot een optimale smaak te leiden. Meet dus hoe lang het bij jou duurt, en maal in functie daarvan je bonen fijner of minder fijn.

De gemalen koffie aanstampen

Doe de gemalen koffie in de portafilter, en zorg dat hij evenredig verspreid is. Duw hem één maal zachtjes aan, duw daarna éénmaal hard en maak daarna twee volledige draaibewegingen waarbij je steeds druk blijft uitoefenen.

Het water

Gebruik bij voorkeur gefilterd water, het zorgt voor een betere smaak en het is ook beter voor je apparaat. Het water zou een constante temperatuur moeten hebben van 90 à 95 °C, en de druk zou 9 à 10 bar moeten zijn. Let hierop bij de aankoop van je espresso apparaat.

Als je al deze stappen volgt en je oefent wat, zul je al snel in staat zijn een perfecte espresso te maken.



Over de Auteur

De auteur is een koffieliefhebber, die tijdens een periode in Italië helemaal gevallen is voor de plaatselijke espresso in zijn al zijn mogelijke varianten.

 

Gerelateerde artikelen


- deel dit artikel met anderen


Beoordeling: Nog niet beoordeeld

Commentaar

Geen commentaar geplaatst.

Commentaar toevoegen

Jouw naam:


Jouw email:


Commentaar

Type de code over die je hieronder ziet (beveiliging tegen Spam en geautomatiseerde aanmeldingen)

Visual CAPTCHA


Artikel Kenwoorden



Top Auteurs

gerardkempers
[294 geplaatste Artikelen] feed
Posterwinkel
[123 geplaatste Artikelen] feed
sannevermeulen
[111 geplaatste Artikelen] feed
Niels78
[94 geplaatste Artikelen] feed
LoraineQuel
[76 geplaatste Artikelen] feed
Relatiegeschenken Gullegever.nl
[75 geplaatste Artikelen] feed
Sjoerd de Groen
[73 geplaatste Artikelen] feed
RBOnline
[72 geplaatste Artikelen] feed
bvvught
[66 geplaatste Artikelen] feed
JennyL
[59 geplaatste Artikelen] feed


artikelpost logo