‘Die bass moet je niet horen, die moet je voelen’
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: arnome | Via Artikel Post
Gezien: 468 |
Aantal woorden: 428 |
Datum: Thu, 24 May 2018 |
0 commentaar
Hakken tot je er bij neervalt! Dit was een van de motto’s die gabbers in de jaren 90 hadden. Hardcore is de enige jeugdcultuur die ook daadwerkelijk alleen in Nederland is ontstaan. Het was niet alleen toen, maar ook nu nog erg populair. Het was toen een hele happening toen hardcore en ook daarbij de gabbers ontstonden. Gabbers en daarbij de muziek kwam vaak intimideren over, terwijl dit niet de bedoeling was. Vaak werden gabbers geassocieerd met skinheads en racisten. Dit is absoluut niet het geval want ‘Echte gabbers kijken niet naar de kleur, maar stampen de hele avond deur’.
Gabberscene
Met het ontstaan van hardcore in de begin jaren 90 is een jeugdcultuur ontstaan met ‘aanhangers’ van hardcore. Deze groep mensen ook wel ‘gabbers’ genoemd hadden een herkenbare haardracht en kledingstijl. Zo kon je een gabber herkennen aan zijn kale kop, trainingspakken en de opvallende Nike Air Max-schoenen. Vaak gingen merken zoals Australian, Cavello, Lonsdale en Fred Perry gepaard met schoenen van Nike (maxxie) en kisten. Hierdoor is ook de term australian gabber ontstaan. Omdat de meeste trainingspakken die zij droegen van het merk Australian waren.
Ook werd er vaak een spijkerbroek gedragen met daarboven een bomberjack/flightjack.
‘Gabber ben je niet voor even, maar voor het leven’
Gabber zit in hart en nieren en niet aan de buitenkant. Een gabber heeft een bepaalde levensstijl en houd van de hardere housemuziek stijlen. Daarnaast is feesten een belangrijk onderdeel van het leven. Voor de buitenwereld lijken gabbers op Sjonnies en Anita’s met daarbij opgeschoren koppen, schorem. Maar dit is absoluut niet het geval want ‘I’m a gabber, not a gabberskin’. Helaas werd er toen der tijd door een kleine groep aanhangers extreemrechtse denkbeelden gehanteerd. En werden daarom vaak geassocieerd als neo-nazies en racisten. Dit werd natuurlijk door de grootste deel van de gabbers afgekeurd. Want er wordt niet naar de kleur gekeken, want muziek brengt mensen bij elkaar!
Over de Auteur
Arno is een echte allesvreter met een gouden pen. Als hij iets leest, hoort of ziet, wil hij er meteen over schrijven.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen