De Stereo versterker - Een perfect cadeau voor muziekliefhebbers
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: robpeters | Via Artikel Post
Gezien: 701 |
Aantal woorden: 820 |
Datum: Sat, 4 Feb 2017 |
0 commentaar
Er gaat niets boven een glas wijn, of misschien een fles, een goede plaat, achterover hangen in een fijne stoel en genieten van muziek. Een momentje om rustig tot jezelf te komen. Niets wat dat moment zo kan verpesten als krakend, leeg, blikkerig geluid. Een goede stereo-installatie is dan ook absoluut het investeren waard, maar waar let je op bij de aanschaf?
Laten we beginnen bij de basics. Goede muziek is gericht op stereo, oftewel twee speakers die samen zorgen voor een volledig geluidsbeeld. Een deel van de reden waarom stereo zo geweldig is heeft te maken met geluid dat door een ruimte reist. Dat kost een (weliswaar miniscuul) beetje tijd, maar niettemin is het menselijk gehoor zo goed ontwikkeld dat je oren dit verschil oppikken. Je hersenen bepalen vervolgens dat geluid wat iets later aankomt, van verder komt en dus vanaf een andere plek in de ruimte. Je hoort dus plaatsing, soundstage.
Goede speakers en een goede stereo versterker zorgen ervoor dat deze soundstage zo natuurgetrouw mogelijk overkomt. Wanneer het echt heel goed is, hoor je met je ogen dicht ook geluid komen vanaf plekken waar niet eens je speakers staan.
Stereo versterker
De basis voor goed geluid begint met een goede stereo versterker. Deze moet krachtig genoeg zijn om tegelijkertijd zowel kracht voor lage tonen als voor midden, hoge en alles daar tussenin, door te geven aan je speakers.
Daarnaast ben je nog vaak afhankelijk van een CD-speler of platenspeler als bron. Radio is in dit geval toch vaak een beetje jammer. Een andere steeds vaker gebruikte optie is een netwerkspeler. Het voordeel hiervan is dat er geen draaiende onderdelen zijn, welke geluid maken, niet heel constant lopen, etc, maar vooral ook een oneindige bron aan muziek.
Hierin valt ook al een hybride variant te ontdekken, namelijk stereo versterkers welke zelf toegang hebben tot internet en daarmee een hoop online bronnen. Ook al kunnen deze bronnen natuurlijk ook binnen een eigen netwerk hangen. Een voorbeeld van een dergelijke stereo versterker is de HEOS AMP van Denon.
Speakers
Een goede stereo versterker kan niet zonder hetgene dat uiteindelijk het geluid produceert: speakers. Daarbinnen heb je een enorm aantal mogelijkheden, en minimaal zoveel merken en opties binnen budgetten. Grofweg kun je speakers scheiden in bookshelf modellen en vloerstaanders. De laatste zijn een stuk groter, en zwaarder en hebben het voordeel dat zij vaak meerdere drivers hebben zodat elk frequentiegebied wordt weergegeven door een aparte speaker. Het nadeel hiervan is dat ze ook meer ruimte in beslag nemen, vaak een wat sterkere versterker nodig hebben. In sommige kleine ruimtes kunnen daarnaast ook makkelijk de lage tonen wat snel gaan overheersen.
Bookshelf speakers zijn vaker op lagere volumes ook duidelijker, nemen minder ruimte in beslag, en (niet noodzakelijk overigens) zijn ze meestal wat vriendelijker voor het budget.
Welke speakers bij welke versterker?
Dit blijft dan natuurlijk een logische vervolgvraag, echter is dit ook een erg moeilijke vraag om te beantwoorden. Zowel speakers als versterkers hebben vaak een merk-eigen klank, welke ook nog eens binnen modellen kan verschillen. Laat staan dat de combinatie van stereo versterker, speakers, en de ruimte waarin deze komen te spelen ook zorgen voor een ander klankbeeld. Bedenk je dan ook nog eens dat smaak persoonlijk is en dus niet over te twisten valt, dan blijft hierop maar één antwoord: ga het testen.
Er zijn uiteraard wel een aantal punten om rekening mee te houden:
- Zorg ervoor dat de stereo versterker sterk genoeg is. Het klinkt heel logisch om speakers te kopen die het vermogen van de versterker makkelijk aan kunnen, maar het is verstandiger om dit juist om te draaien. Wanneer je versterker op volle kracht moet draaien kan het signaal niet optimaal uitkomen bij je speaker, en juist daarvan gaan speakers kapot, niet zozeer een te sterk signaal.
- Houdt rekening met de ruimte waarin je gaat luisteren. In een speciaalzaak heb je vaak een redelijk “warm” gestoffeerde luisterruimte, thuis heb je wellicht een harde vloer, betonnen wanden, etc. Dat maakt de klanken in huis veel harder en minder warm.
- Bezuinig niet op kabels. Er bestaat niets zoals kabels die geluid beter maken, echter wel kabels die geluid slechter maken. Je hoeft absoluut geen absurd dure kabels te halen, maar bezuinig er absoluut niet op. Immers ook voor goed stereo geluid geldt, alles is zo sterk als de zwakste schakel.
Over de Auteur
Rob Peters, werkzaam bij een elektronica winkelketen voor de komende jaren, waar hij veel meegemaakt van de verschillende benaderingen van audio en natuurlijk home theater. Gedoe met kabels, luidsprekers en versterkers, omdat hij een kind was, was dat een droombaan als een puber. Later rolde hij in de marketing werken als freelancer voor een verscheidenheid van bedrijven. Andere interesses zijn: voetbal, films en muziek.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen