Djembe sessie of Djembe onderricht?
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: Anita Gayet | Via Artikel Post
Gezien: 1098 |
Aantal woorden: 793 |
Datum: Mon, 24 Sep 2012 |
0 commentaar
Tijdens een vakantie trip naar Gambia/Senegal Afrika heb ik de West-Afrikaanse muziek ontdekt toen een paar Afrikanen op het strand in de zon djembe aan het spelen waren. Het klonk me als muziek in de oren. We stonden een poos te kijken en te luisteren. Op een gegeven moment werd ik uitgenodigd om mee te ‘jammen’. Als hobby heb ik vaak achter het drumstel gezeten, dus het ritme had ik wel, ook was ik in staat om een basis ritme te spelen maar verder was deze muziek totaal vreemd voor mij. Ik noem het dan ook ‘jammen’ daar er verder geen enkele uitleg was omtrent opbouw, techniek of ritme. Het voelde goed en bevredigend en ik raakte erg enthousiast over dit instrument ‘de Djembe’.
Nu inmiddels zo’n 18 jaar later ben ik nog even enthousiast en bevlogen, maar mijn beleving en kennis van de West-Afrikaanse percussie hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. 15 jaar lang deze muziek bestuderen, spelen en doceren heeft een schat aan ervaring en kennis opgeleverd op allerlei gebied. De ontwikkeling van mezelf binnen de muziek, het omgaan met leerlingen, het overdragen van al mijn kennis, inspelen op nieuwe ontwikkelingen, workshops geven, de uitstraling, sfeer en ambiance van onze djembe school handhaven, innovatief zijn en op het juiste moment de juiste mensen benaderen met de juiste informatie. Gelukkig kan ik dit laatste overlaten aan mijn vrouw Anita, die zich bewezen heeft als een waar organisatie talent. Kortom heeft dit alles geleid tot het 12 ½ jarig bestaan van onze djembe school doun-doun, die behoort tot de beste van Nederland.
Dit betekent ook dat er steeds meer nieuwe djembe spelers naar onze school komen. Ze hebben elders ‘zogenaamd’ djembe les gehad en willen nu instromen in een van onze lesgroepen. Vaak denken ze dat ze al een behoorlijk niveau van spelen hebben, omdat ze al zolang op les zitten. Het gebeurt echter te vaak dat ze veel te kort schieten in techniek en kennis, benamingen van de begeleidende bastrommels is ze totaal vreemd en de meeste hebben nog nooit gehoord van solobegeleiding, solo frases, échauffement of überhaupt enige kennis van de traditie. Ze reageren dan erg teleurgesteld en gefrustreerd wat natuurlijk zeer begrijpelijk is. Of je ‘djembe leider’ heeft je van de domme gehouden of hij heeft simpelweg zelf de kennis niet en kan het dan ook niet overdragen of hij wil het graag voor zichzelf houden en laat jouw als betalende leerling een basis spelen en zelf gaat hij vervolgens 1,5 uur helemaal uit zijn dak wat natuurlijk erg imponerend is voor een leek. De leerling is dan vaak ook nog erg trots op zijn/haar docent want die kan zo geweldig spelen. Als dit voor jouw voldoende is dan is dat natuurlijk helemaal prima. Het is wel belangrijk dat iedereen die djembe gaat spelen op de hoogte is of wordt gebracht van alle informatie die te maken heeft met de West-Afrikaanse percussie. Dan pas kun je de keuze voor jezelf maken; wil je djembe les of wil je op een trommel slaan, maar hiermee voorkom je een hoop frustratie. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat een goeie muziekkant heel iets anders is dan een goeie docent.
De keuze is aan jouw, maar je moet wel weten waar je tussen kiest. “Jammen” of “djembe onderricht”. Kies je voor het laatste dan vind je op www.doun-doun.nl heelveel informatie.
© Pat Gayet
Over de Auteur
www.doun-doun.nl
Pat Gayet, Djembe docent
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen