Draadloze multiroom audio vereenvoudigd uw entertainment setup
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: robpeters | Via Artikel Post
Gezien: 495 |
Aantal woorden: 875 |
Datum: Tue, 15 Nov 2016 |
0 commentaar
Als je ooit de ambitie hebt gehad om thuis een hifi-installatie aan te leggen, laat staan een home cinema opstelling, dan weet je dat dit soms makkelijker gezegd is dan gedaan. Een wirwar van kabels, componenten, instellingen, stekker, en contactdozen is vaak het gevolg. Om het nog maar te hebben over de onoverzichtelijkheid en klachten van de wederhelft.
Duizenden aansluitingen, probeer dat na het aansluiten maar eens overzichtelijk te houden.
Img bron: http://thumbs.picclick.com/00/s/MTA2MFgxNTA5/z/vwcAAOSwxp9W9mOH/$/Denon-AVC-A1XV-7-Channel-AV-Receiver-_57.jpg
Hoe fijn zou het dan zijn als je geen techneut hoeft te zijn om een fatsoenlijk klinkend systeem aan te leggen? Dat kan tegenwoordig, onder andere door over te stappen op een soundbar of multiroom speakers.
Netwerktechnologie
Door de komst van meer en meer netwerktechnologie in huis, oftewel the internet of things, zijn steeds meer kabels en fysieke aansluitingen overbodig aan het worden. Zo kun je thuis genieten van stereo geluid met links en rechts voor je een multiroom speaker, zonder dat deze onderling verbonden hoeven te worden. Én er dus ook geen versterker tussenin nodig is.
De multiroom speakers hebben zelf alleen stroom nodig en verbinding met je wifi netwerk. Het versterker gedeelte zit al ingebouwd in de speaker zelf (dat scheelt je dus in ieder geval al één apparaat). Slimme software in de speakers zorgt ervoor dat één van de twee speakers alleen het linker kanaal afspeelt en de ander het rechter kanaal.
Bronnen
Een ander apparaat dat je eerst wel nodig had en nu niet meer is bijvoorbeeld de CD-speler. Deze had zelf al stroom nodig, en ook nog een paar kabels naar de versterker. Multiroom speakers halen echter je muziek van online bronnen, zoals Spotify, en besparen je dus wederom een apparaat.
Het instellen
Het fysieke gedeelte van een set multiroom speakers bespaart je dus al een hoop kabels, apparaten, rotzooi en kopzorgen waarschijnlijk. Had je dit vroeger eenmaal voor elkaar dan kreeg je de volgende opdracht, zorgen dat alles werkt. Met multiroom speakers, of überhaupt met elke multiroom audio opstelling gaat dat een stuk makkelijker. Omdat alle speakers, mits van hetzelfde merk, dezelfde software gebruiken werkt het vanuit de fabriek al met elkaar samen.
Je hebt zo dus geen verschillende afstandsbedieningen, geen verschillende instellingen die je moet maken, en ook geen incompatibiliteitsproblemen. De enige voorwaarden hieraan is dat je wel alles van hetzelfde merk moet kopen.
Multiroom merken
Dat hoeft geen probleem te zijn aangezien bijna alle merken in multiroom audio een redelijk compleet portfolio aan producten hebben. Zo bieden ze allemaal wel multiroom speakers voor verschillende gebruikers of ruimtes. Zo heeft bijvoorbeeld HEOS by Denon multiroom speakers voor verschillende formaten kamers, waardoor je niet beperkt wordt qua ruimte waar je deze kunt gebruiken. Geen speaker die te zwaar is voor een kleine studeerkamer, en ook geen speaker die te zwak is voor een grote woonkamer.
Img bron: http://www.denon-hifi.nl/nl/heos-multi-room-sound
Omdat die afwisseling qua multiroom speakers overal mogelijk is, is het ook eenvoudig om je systeem later uit te breiden. Immers kun je gewoon een extra speaker kopen en zo je multiroom audio systeem uitbreiden, met een extra luisterruimte.
Meerdere ruimtes
Dan de laatste kabelbesparing in huis die je kunt realiseren is in het geval van muziek in meerdere ruimtes. Had je een redelijk luxe receiver dan kon je kabels trekken en zo ook speakers in een andere kamer aansturen. Dat klinkt natuurlijk al als een enorm karwei. Dit is echter met multiroom enorm eenvoudig. Immers is multiroom audio hierop ingericht. Dus wil je naast muziek in de woonkamer ook muziek op je slaapkamer? Dan is het simpelweg een extra multiroom speakers kopen, stekker in het stopcontact, wifi-wachtwoord invoeren en klaar is Kees. Al met al kan multiroom audio je enorm veel installatieproblemen voorkomen.
Over de Auteur
Rob Peters, werkzaam bij een elektronica winkelketen voor de komende jaren, waar hij veel meegemaakt van de verschillende benaderingen van audio en natuurlijk home theater. Gedoe met kabels, luidsprekers en versterkers, omdat hij een kind was, was dat een droombaan als een puber. Later rolde hij in de marketing werken als freelancer voor een verscheidenheid van bedrijven. Andere interesses zijn: voetbal, films en muziek.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen