Soundbars - de beste manier om de triller te voegen in TV kijken
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: robpeters | Via Artikel Post
Gezien: 568 |
Aantal woorden: 807 |
Datum: Tue, 28 Jun 2016 |
0 commentaar
Iedereen kent het wel, meimaand filmmaand, een avond Netflix, of wat gedownloade films. Enfin je hebt gewoon zin in wat vermaak, maar je wilt niet door de regen naar de bioscoop. Dus dat wordt op de bank ploffen met een zak chips en een goede actiefilm. Alleen die film komt nog niet in de buurt van het entertainment dat je in de bioscoop ervaart. Waarom? Waarschijnlijk omdat een vuurgevecht meer klinkt als popcorn bakken, en die rondhangende helikopter meer klinkt als een mug. Dat haalt je avondje Rambo toch redelijk omlaag. Jammer, want het hoeft namelijk niet zo slecht te klinken.
De oorzaak
De TV maakt wel geluid en stemmen hoor je prima, maar simpelweg heeft deze de klankkast niet om lage(re) tonen goed weer te geven. Ondanks de beloften van TV fabrikanten dat deze TV goed geluid heeft, het kan simpelweg niet.
De oplossing
Dé oplossing is misschien niet zo simpel om aan te wijzen, immers is er een enorm aantal oplossingen. In de basis komt het erop neer dat je wat meer klankkast nodig hebt, maar ja je hebt die design TV gekocht zodat je niet zo’n lomp en lelijk apparaat in huis hebt. Het laatste wat je dan wilt is een grote versterker, grote speakers, een jungle aan kabels en nog meer afstandsbedieningen.
Jouw oplossing
Gelukkig is er een oplossing die beter past bij jouw smaak, namelijk een soundbar. Misschien heb je er al wel eens een gezien, een slanke platte speaker die onder je TV gehangen of neergezet kan worden.
Waarom is zo’n soundbar nu een goede oplossing? Je vraagt je misschien af waarom een soundbar nu de oplossing is, het is namelijk ook nog steeds geen groot en lomp apparaat. Dat klopt, maar de soundbar is gebouwd om geluid te reproduceren en niets anders. In tegenstelling tot je TV zit de kast ook niet volgepropt met, aansluitingen, chips, processors, moederborden, gaten voor de koeling, etc. etc.
Het is gebouwd om geluid jouw kant op te sturen, waar je TV vaak al de speakers aan de achterzijde heeft zitten, wat het geluid logischerwijs niet ten goede komt. Daarnaast heeft een soundbar eventueel nog een uit het zicht te plaatsen (draadloze) subwoofer. Deze verzorgt de lage tonen en zorgt ervoor dat je wel enorme kanonnen hoort afgaan.
De subwoofer kun je uit het zicht plaatsen omdat je oren deze lage tonen minder makkelijk kunnen plaatsen in een ruimte. Zo kun je deze achter de bank zetten, achter een gordijn, waar je maar wilt, als het maar niet in een porseleinkast is. Je wilt immers niet dat al je servies gaat rondstuiteren tijdens een vuurgevecht.
De afstandsbediening
Eerder zeiden we het al, je wilt geen extra afstandsbedieningen in huis, en dat hoeft ook niet. De meeste soundbars beschikken namelijk over een functie waardoor je gewoon de afstandsbediening van je TV kunt gebruiken om het volume van de soundbar aan te passen.
Sommige slimme soundbars, zoals de HEOS HomeCinema, maken ook gebruiken van een app. Hierdoor kun je de basisfuncties, maar vooral ook andere instelling simpelweg op je telefoon instellen.
Deze slimme soundbars hebben dan ook een netwerkaansluiting of wifi, wat meteen extra functies met zich meebrengt. Niets waarvan je denkt: “nog meer moeilijke functies die ik niet nodig heb”, maar juist handige extra’s zoals de mogelijkheid om muziek af te spelen.
Hierdoor wordt een soundbar een ideale oplossing om je TV van bioscoopwaardig geluid te voorzien, én een ruimtebesparende oplossing voor je muziekinstallatie (die nu dus naar de zolder kan).
Welke moet je halen?
Kortom een soundbar is een ideale oplossing die past bij een interieur met zo weinig mogelijk apparaten in het zicht. Nu moet je alleen bepalen welke. Het belangrijkste is natuurlijk dat het goed klinkt, ga daarvoor altijd even naar de winkel, dan kun je verschillende merken vergelijken. Het volgende waar je naar moet kijken is het formaat. Veel soundbars zijn gemaakt voor een TV van een minimale grootte, zodat de soundbar niet breder is dan de TV en zodoende meer aandacht claimt. Meet je TV dus even op voor je naar de winkel gaat.
Over de Auteur
Rob Peters, werkzaam bij een elektronica winkelketen voor de komende jaren, waar hij veel meegemaakt van de verschillende benaderingen van audio en natuurlijk home theater. Gedoe met kabels, luidsprekers en versterkers, omdat hij een kind was, was dat een droombaan als een puber. Later rolde hij in de marketing werken als freelancer voor een verscheidenheid van bedrijven. Andere interesses zijn: voetbal, films en muziek.
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen