9 redenen om breinbrekers te spelen voor kinderen
PDF versie | Print Versie | Html Versie
Auteur: ronny123 | Via Artikel Post
Gezien: 283 |
Aantal woorden: 823 |
Datum: Thu, 26 Jan 2023 |
0 commentaar
Breinbrekers zijn spellen die opdrachten bevatten die kinderen zelfstandig moeten oplossen. Vaak gaat het om spellen die ruimtelijk inzicht vragen of probleemoplossend vermogen. Via het plaatsen van blokken bijvoorbeeld moet je kind zo telkens een bepaalde opdracht oplossen. Daarom besteedt de website Speelvogel.com ook aandacht aan deze spellen.
Waarom zijn deze breinbrekers nu zo goed voor je kind om te spelen? Ook in het klaslokaal bijvoorbeeld.
#1 | Stimuleer de hersenen
De hersenen zijn een spier die een goede training nodig heeft. Er is geen betere manier om de hersenen te trainen dan door problemen en raadsels op te lossen!
#2 | Concentratie/focus verbeteren
Bij veel raadsels en puzzels moet de persoon die ze oplost zich echt concentreren op kleine details en zich concentreren op afzonderlijke stukjes in een poging een oplossing voor het geheel te vinden. Dit houdt rechtstreeks verband met het concept van visuele discriminatie waar we het later over zullen hebben, maar het gaat ook om gefocust blijven voor een bepaalde tijd.
Breinbrekers dagen kinderen, in tegenstelling tot andere opdrachten, uit om bij het probleem te blijven totdat ze een oplossing hebben gevonden. Dat is vaak genoeg om de interesse van de leerling voor een langere periode vast te houden dan een werkblad met algemene onderwijsvaardigheden.
#3 | Hulp bij het geheugen
Vaak zal een student een beroep moeten doen op strategieën of kennis die hij eerder gebruikte om een nieuw probleem op te lossen. Dit kan lijken op een leerling die zich informatie herinnert over het bouwen van de piramides om een raadsel in een escape room op te lossen, of het kan zijn dat ze hun tafels van vermenigvuldiging moeten oproepen om een puzzel op te lossen.
#4 | Verbeterd vermogen om aanwijzingen op te volgen
Het oplossen van veel soorten puzzels vereist dat een reeks stappen wordt gevolgd, terwijl de student naar de oplossing reist. Bij het oplossen van een Rubik's Cube gaat het bijvoorbeeld om het volgen van een specifieke reeks stappen in de juiste volgorde om uiteindelijk succes te behalen. Hetzelfde geldt voor veel soorten hersenkraker puzzels.
#5 | Vergroot de nieuwsgierigheid
Vaak in een poging om een probleem op te lossen, beginnen studenten meer vragen te stellen. Dit is ideaal! We willen dat onze leerlingen nieuwsgierig en bedachtzaam zijn. Terwijl je met hersenkraker puzzels in je klas werkt, moedig je studenten aan om niet alleen vragen te stellen, maar ook om nieuwe vragen te zoeken om te beantwoorden!
#6 | Hulp bij visuele discriminatie
Visuele discriminatie is het vermogen om verschillen in vormen, objecten en andere items of afbeeldingen te detecteren.
Als je ooit een jong kind een reeks items hebt zien sorteren, is het je misschien opgevallen dat hoewel ze kunnen zien dat items dezelfde kleur hebben, ze niet altijd de kleine verschillen kunnen onderscheiden (zoals de verschillen tussen een zeshoek en een achthoek). Puzzels vragen studenten vaak om aandacht te besteden aan deze verschillen, en met wat oefening beginnen studenten zelf de subtielere verschillen op te merken.
#7 | Verbeter creatief denkvermogen (d.w.z. out of the box denken)
Een puzzel heeft vaak vele oplossingen, en in een steeds veranderende wereld als de onze is dit vermogen om buiten de gebaande paden te denken en met interessante oplossingen te komen een echt geschenk! Deze wereld heeft nieuwe oplossingen nodig voor oude problemen, dus laten we onze studenten opleiden om een bijdrage te kunnen leveren aan die samenleving!
#8 | Verbeter lateraal denken
Lateraal denken is 'het oplossen van problemen door een indirecte en creatieve benadering, meestal door het probleem in een nieuw en ongebruikelijk licht te bekijken' volgens mijn vriend Google Dictionary. Het is niet moeilijk om het verband te leggen tussen puzzels en lateraal denken en daarmee de impact op leren. Als studenten problemen en puzzels tegenkomen, krijgen ze meestal geen specifieke formule of methode om de puzzel op te lossen en kunnen ze het probleem gaan overdenken en creatieve oplossingen zoeken.
#9 | Oefen doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen is misschien wel een van de belangrijkste vaardigheden die we studenten kunnen leren, en het is echt een aangeleerde vaardigheid. Het is gemakkelijk om door te gaan als het ons gemakkelijk gaat, maar als het proces moeilijk wordt of langer duurt dan we denken dat zou moeten, is doorzettingsvermogen noodzakelijk.
Is je interesse al gewekt? Kijk snel op beste breinbrekers voor kinderen voor leuke voorbeelden van dit speelgoed.
Over de Auteur
webmaster van Speelvogel.com
Gerelateerde artikelen
- deel dit artikel met anderen
Beoordeling: Nog niet beoordeeld
Login om te stemmen